Çekişmeli Boşanma Davası Ne Demek? Çekişmeli ayrılma davası, eşlerin boşanma işlemi sırasında velayet, nafaka ödemesi gibi konularda ortak paydada buluşamama ve anlaşamama durumunun yaşandığı davadır.
Bu dava aile hukuku mahkemeleri tarafından görülür. Çekişmeli boşanma davası içeriği, sebepleri, dilekçesi, davayı açmanın yolu hakkında bilgiler, alt başlıklardan öğrenilirler.
Çekişmeli Boşanma Davasının İçeriği Nedir?
Çekişmeli ayrılma davası içeriği hakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar:
- Boşanma davasında, sahip olunan çocuğun velayeti eşlerin her ikisi tarafından da isteniyorsa, bu dava çekişmeli boşanma davası adını alır. Velayet konusunda anlaşmazlık davının temel içeriklerindendir.
- Boşanma davasında eşlerden birinin talep ettiği nafaka veya tazminat tutarı konusunda, eşler aralarında anlaşamıyorlar ise dava çekişmeli dava adını alır.
- Bu duruma bağlı olarak, tazminat ve nafaka verilmesi ve maddi tutarı konusunda anlaşmazlık yaşanması, çekişmeli boşanma davasının içeriğidir.
Çekişmeli Boşanma Davası Sebepleri Nelerdir?
Çekişmeli boşanma davası nedenleri şu şekilde sıralanırlar:
- Eşlerden bir tarafın, diğerini aldatmış olması,
- Eşlerden bir tarafın, diğerini küçük düşürücü, yasaya aykırı suç işlemesi,
- Eşlerden birinin, evlilik yükümlüğü sayılan koşullardan kaçmak amacı ile diğerini terk etmesi,
- Eşlerden birinin akıl hastalığı sebebi ile diğerinin yaşam standartlarının değişimi, sebepleri ile çekişmeli boşanma davası açılır.
Çekişmeli Boşanma Davası Dilekçesi Nedir?
Çekişmeli ayrılma davası dilekçesi, çekişmeli boşanma davası açılırken, mahkemeye sunulması gereken bir evraktır. Dilekçenin hazırlanması hakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar:
- Dilekçeye isim ve soy isim ve tarih, giriş kısmına yazılır.
- Bu bilgilerin altına metin yazısı formatında, çekişmeli boşanmanın hangi sebep ile açıldığı birkaç cümle ile ifade edilir.
- Çekişmeli boşanma davası sebebinin zina, terk etme, eşlerden birinin akıl hastalığı gibi olay nedenlerinden hangisine dayandığı belirtilip, boşanma isteği hakkında talep yazıya dökülür.
- Metnin alt kısmına adres, imza ve tarih bilgileri yazılır.
Bu dilekçeye ek olarak, dilekçede belirtilen çekişmeli boşanma sebebine ilişkin delililer de dilekçeye eklenir. Boşanma sebebi aldatılma ise eşin başka bir kişi ile mesajlaşmaları, sosyal medya yazışmaları delil olarak eklenir. Sebep eşin akıl hastalığı ise bu duruma ilişkin sağlık raporu, dilekçeye eklenir. Bu evraklar, mahkemeye dava açılışında iletilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Açmanın Yolu
Çekişmeli boşanma davası açma yöntemi sırasında izlenen adımlar şu şekilde sıralanırlar:
- Dava açacak kişi bir üst başlıkta detaylı aktarılan dilekçe, dilekçeye eklenmiş delililer ve nüfus cüzdanı ile ikamet ettiği yerde bulunan, Aile Mahkemesine gider.
- Burada kurum görevlilerine belgeleri iletip, dava açılış talebinde bulunur.
- Kişinin ikamet bölgesinde, Aile Mahkemesi bulunmuyorsa, ikamet bölgesinde yer alan Asliye Hukuk Mahkemesine gidilerek, aynı belgeler ile dava açılışı talebinde bulunulur.
Talebin kurumca kayda alınması sayesinde, davanın açılması sağlanır. Çekişmeli boşanma davası açılışı öncesi dilekçe ve dilekçeye eklenen delililer incelenerek, dava açılışı hakkında karar verilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?