Çekişmeli Boşanmada İlk Duruşmada Neler Olur? Anlaşmalı boşanma dışında kalan ve tarafların birbirleriyle ihtilaf halinde oldukları tüm boşanma davalarına, çekişmeli boşanma davası denir.
Tarafların, boşanma konusunda ya da nafaka, tazminat gibi sonuçlar hakkında anlaşamamaları durumunda, devreye çekişmeli boşanma davası girer ve bu dava sonucunda boşanma gerçekleşir. Böyle durumlarda, tarafların arasındaki tazminat, nafaka gibi durumların nihai kararları hakim tarafından belirlenir.
Çekişmeli Boşanma Nedir ?
Çekişmeli boşanmada, dava, tek taraflı olarak açılır. Bu davada, davayı açan taraf, yani boşanmak isteyen eş, karşı taraftan boşanma haricinde nafaka ve tazminat gibi çeşitli taleplerde bulunma hakkına sahiptir. Aynı şekilde, kendisine dava açılan taraf da boşanmak istiyor ise, yazacağı cevap dilekçesinde, davacı taraftan tazminat ve nafaka isteme hakkını elinde tutar.
Bu taleplerin doğrultusunda, hangi tarafın tazminat ya da nafaka alacağı çekişmeli boşanma sonrasında mahkeme hâkimi tarafından belirlenir.
Bu davada, sonucu önemli oranda etkileyen hususlardan biri, taraflarda bulunan kusurlardır.
Dava sonucunda, herhangi bir tarafın talep ettiği hakları kazanabilmesi için, boşanma süreci içerisinde, karşı tarafın kendisinden daha fazla kusurlu olduğunu mahkemeye delilleriyle birlikte ispatlamak zorundadır.
Çekişmeli Boşanma Süresi
Çekişmeli boşanma davası süreci, anlaşmalı boşanmalara göre çok daha uzun sürebiliyor. Bunun en temel sebebi ise, hangi tarafın haklı olduğunu ispatlayabilmek için, mahkemenin yapacağı araştırmalar ve istenecek olan belgelerdir.
Anlaşmalı boşanmalarda, taraflar tüm konularda mutabık olurlarsa, boşanma bir gün içinde bile gerçekleşebilir. Aynı şekilde taraflar verilen karara razı olurlarsa, hükmün temyiz edilmesine gerek kalmaz ve boşanma hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Çekişmeli Boşanmada İlk Duruşmada Neler Olur?
Çekişmeli boşanmalarda, dilekçelerin teslim edilmesi, delilerin toplanması, bazı kurumlardan gereken bilgi ve belgelerin toplanması, müşterek çocuklar var ise onların velayeti hususundaki bilirkişi raporunun gelmesi gibi durular söz konusu olabildiğinde, davanın ilk derece mahkemesinde sonuçlanabilmesi, bir ile iki yılı bulabilir.
Taraflardan herhangi birinin aleyhinde olan mahkeme kararının temyiz edilmesi halinde, üst yargı mercilerindeki yargı süreci başlar ve mahkeme süreci bir iki yıl daha eklenebilir.
Çekişmeli Boşanma Davasının Özellikleri
Anlaşmalı boşanmaya göre, çekişmeli boşanmanın birçok sebebi olabilir, taraflar arasında yaşanan sorunlar, anlaşmazlıklar, geçimsizlik bunlardan bazılarıdır, devamında ise şu sorunlar gelmektedir;
- Taraflardan biri boşanmak istiyor fakat, karşı taraf boşanmak istemiyor ise çekişmeli boşanma için dava açılması gereklidir. Bu durum, her iki taraf boşanmak istiyor ancak, nafaka ve velayet gibi durumlarda anlaşamıyorlarsa da geçerlidir.
- Davayı açacak olan taraf Türk Medeni Kanunu’ nda belirtilmiş olan özel ve genel boşanma sebeplerinden birine dayanarak bu davayı açmadır, aksi takdirde çekişmeli boşanma davasını açamaz. Bu sebepler; akıl hastalığı, zina, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürmedir.
- Bu boşanma türünü ancak, boşanmaya bağlı unsurlar üzerinde mutabık olmayan taraflar için geçerlidir.
- İlk duruşmada, taraflar arasında bulunan uyuşmazlık ve anlaşmazlığın sulh edilip edilmeyeceği sorgulanır şayet, taraflar arasında sulh sağlanamayacak ise bir üst aşama olan delillerin toplanması aşamasına geçilir.
Çekişmeli Boşanma Davasının Hâkim Tarafından Reddedilmesi
Hâkim, olumsuz bir karar vererek taraflardan birinin açmış olduğu boşanma davasını reddetme hakkına sahiptir.
Böyle bir durumda davacı taraf bu kararın bozulması için, bir üst mahkemeye başvuruda bulunabilir. Üst mahkeme davacıyı haklı görürse çekişmeli boşanma davası yeniden görülür.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?