Ceza İnfazı Süreci- Ceza Uyarlama Davası, Türk ceza mahkemelerinden gelen ilamlar ile hukuk mahkemelerinin vermiş olduğu tedbir kararları ilamat defterin işlenmesiyle infaz süreci başlamış kabul edilir. Bu aşamadan sonra ceza infaz türlerine göre süreci açıklamakta fayda vardır.
Ceza infaz süreci nasıl işler?
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca suç olarak tanımlanmış bir filili işleyen kişi için mahkemece verilen karar kesinleştiğinde cumhuriyet başsavcılığı tarafından cezanın infazı gerçekleştirilir.
Ceza hukuku sisteminde cezalar, hapis cezası ve para cezası olmak üzere şekil itibarıyla ikiye ayrılmaktadır. Ceza infazında tedbirler, hapsen tazyik, disiplin hapsi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları da ceza infaz türleri olarak açıklanabilir.
Para ceza infaz süreci
Hukuk mahkemelerinden gelen ilamlar da para cezası karşılığında hükümlünün adresine bir ödeme emri gönderilir. Kendilerine tebliğ edilen ödeme emrine istinaden gelen kişilere cezayı ödeyebilmeleri için bir muhasebe işlem fişi verilir.
Hükümlüler aldıkları fişler ile Maliye’ye başvurarak cezalarını ödeyebilirler. Eğer kendisine ödeme emri ulaşmasına karşın cezasını ödemeyen kişilere verilen para cezaları hapis cezasına çevrilir. Kişi 18 yaşının altında ise hiçbir şekilde para cezasının hapis cezasına çevrilmesi hükmü verilemez.
Hapis Ceza infaz süreci
Ceza mahkemesinden gelen ilamda hükmedilen hapis cezasına istinaden davetiye ya da yakalanarak zorla getirilebilmeleri için yakalama emri çıkarılır.
Yakalama emri çıkarılmış kişiler kolluk kuvvetlerince yakalanır ya da kendileri cezalarını çekmek için başvururlarsa kendileri için müddetname adı verilen bir evrak düzenlenir.
Müddetname, hapis cezası ya da hapis cezasına çevrilen para cezalarına ilişkin, mahkeme kararının, suçun işlendiği tarih ve suç niteliği ile kişinin ceza infaz kurumuna girdiği tarih, tahliye edileceği tarih gibi bilgilerin yazılı olduğu bir tür resmi belgedir. Müddetnamesi hazırlanan hükümlü cezasını çekmek üzere ceza infaz kurumuna gönderilir.
Davetiye tebliğ edilen kişiler, davetiye kendilerine ulaştığı tarihten itibaren 10 gün içerisinde cumhuriyet başsavcılıklarına başvurmaları gerekir. Başvuru yapılmazsa davetiye yakalama emri olarak yeniden düzenlenir ve yakalanmaları halinde ceza infaz kurumlarına iletilir.
Cezanın infazı aşamasında, infazın ertelemesi, infaza ara verilmesi gibi taleplerde bulunan kişilerin bu taleplerine yönelik resmi işlemler de tamamlanır. Mahkeme tarafından hükmedilen ceza süresini ceza infaz kurumunda tamamlayanlar için ise yerine getirme evrakı hazırlanarak infaz işlemi hukuken sona erdirilir. Ceza infazının sona ermesinin ardından talep eden kişiler için infaz bürosunca ‘eski hükümlü’ belgesi düzenlenerek kişilere verilebilir.
Tedbir kararı ile düzenlenen Ceza İnfaz Süreci
Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğüne işlem yapılması için iletilir. Bu ilamların infazı gerçekleştirildikten sonra kayıt kapatılması için Cumhuriyet Başsavcılığı üzerinden ilgili mahkemeye gönderilir.
Ceza mahkemeleri kanunlarca uygun gördükleri durumlar için hükmün açıklanmasını geri bırakabilir. Böyle bir karara ilişkin ilamlar ise Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğüne sevk edilir.
Yakalama Bürosu Ceza İnfaz Süreci
Davetiye üzerine Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmayan ya da mahkeme tarafından yakalama emri çıkarılan hükümlüler için gelen yakalama emirleri Yakalama Bürosunca işleme alınır.
Yakalama emri çıkarılan kişi yakalandığında, ifadesi alındıktan sonra tutuklanma işlemleri için yakalama emrini gönderen birime gönderilir. Ardından hükümlü için açılmış olan yakalama emri kaydı silinir. Emirle ilgili başka bir adres varsa, yakalama emri kaydının kapatılması için adresin bağlı bulunduğu cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.
SORULAR
Ceza Uyarlama Davası Bir yanı dinlemeden karar veren, doğru karar vermiş olsa bile adaletsizlik etmiş sayılır.
Ceza Uyarlama Davası Davayı ben hangi mahkemede açabilirim.. Davanın yetkili mahkemesi neresidir.. Saygılarımla.
Ceza Uyarlama Davası Makalede belirttiğiniz dava Nasıl açılır? Süreci Hakkı’nda bilgi verirmisiniz.
Şuan da evli olduğum eşimle evlenmeden önce sevgiliydik hamile kaldım kızım doğdu Şimdi ben eşim kızımın babasının soyadını almasını istiyoruz ama nasıl olucak bunu pek bilemedik yardımcı olmanızı rica ediyorum. İyi günler
ceza uyarlama davası dilekçe örneği var mı ceza kanununun zaman bakımından uygulanması lehe kanun geçmişe yürür mü? Acaba bu davayı avukatsız takip edebilirmiyim?