Hapis cezasının ertelenmesi ve hapis cezasının infazının ertelenmesi farklı kavramlar olup farklı şekilde işlemektedir. Mahkemece verilen hapis cezası uygulamasının hapis cezasının ertelenmesidir.
Cezanın infazının ertelenmesi ise hapis cezası ertelenen sürede uygulanmayacak ve kişi bu süre içinde hapse girmeyecektir. Hapis cezasının ertelenmesi Türk Ceza Kanunu madde 51’de işlediği suçtan dolayı 2 veya daha az süre için hapis cezasına mahkum olan kişiler hakkında uygulanır.
Hapis cezasının infazının ertelenmesi kesinleşmiş olan hapis cezasının uygulanmasının İnfaz Kanunu uyarınca bir süre ertelenmesidir. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazına Dair Kanun’un 16 ve 19. maddeleri arasında cezaların infazının ertelenmesi konusu düzenlenmiştir. Mahkeme tarafından verilen hapis cezaları kesinleştiği zaman infaz edilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmektedir.
Yasada sayılan suçlara verilmiş hapis cezasının belirli bir süre içinde şartları ve hükümlünün talebi üzerine infazı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ertelenebilir. | Ceza İnfazının Ertelenmesi Talebi
Hapis Cezasının İnfazının Ertelenme Nedenleri | Ceza İnfazının Ertelenmesi Talebi
Akıl Hastalığı Nedeniyle İnfazın Ertelenmesi
Akıl hastalığına tutulmuş olan hükümlünün cezasının infazı geri bırakılır ve hükümlü iyileşinceye kadar Türk Ceza Kanunu’nun 57. maddesinde belirtilen sağlık kurumunda koruma ve tedavi altına alınır. Sağlık kurumunda geçen zaman ise cezaevinde geçmiş olarak sayılmaktadır.
Diğer Hastalıklar Nedeniyle İnfazın Ertelenmesi
Diğer hastalıklarda da cezanın infazına, resmi sağlık kurumlarında mahkumlara ayrılan bölümlerde devam edilir. Mahkumun hayatı için tehlike söz konusu ise cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılmaktadır. Hastalıklar nedeniyle infazın ertelenmesi için Adli Tıp Kurumunca düzenlenmiş ya da Adalet Bakanlığı’nca belirlenmiş olan tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adli Tıp Kurumunca onaylanan sağlık raporu olmalı ve bu rapor ile beraber infazın yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığı’nın erteleme kararı vermesi gerekmektedir. | Ceza İnfazının Ertelenmesi Talebi
Gebelik ve Doğum Nedeniyle İnfazın Ertelenmesi Durumu
Gebe olan ya da doğurduğu tarihten itibaren 6 ay geçmemiş olan kadınlar hakkında hapis cezasının infazı geri bırakılır. Çocuk ölmüş olursa veya anneden başkasına verilmiş olursa bu durumda doğumdan iki ay geçince ceza infaz edilir.
Kapalı ceza infaz kurumuna girdikten sonra gebe kalanlardan ise koşullu salınmasına 6 yıldan fazla süre kalanlarla eylem ve tutumları sebebiyle tehlikeli görülenler hakkında 5275 Sayılı Kanun 1 16/4 uygulanmamaktadır. Bu kişiler için cezanın 5275 Sayılı Kanun 16/4 öngörülen kısmı, ceza infaz kurumlarında kendilerine düzenlenmiş olan uygun yerlerde infaz olunmaktadır. | Ceza İnfazının Ertelenmesi Talebi
Hükümlünün İsteği Üzerine Cezanın Ertelenmesi Durumu
Hükümlünün isteği üzerine cezanın ertelenmesi, kasten işlenen suçlar için 3 yıl, taksirle işlenen suçlar için ise 5 yıl veya daha az süreli hapis cezalarında mümkün olmaktadır. Daha uzun süreli hapis cezalarında ise doğrudan yakalama kararı olmaktadır ve kişiye verilen cezanın infazı sağlanır.
Hapis cezalarının infazı, hükümlülük istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ertelenebilmektedir. Kişinin isteği üzerine erteleme kararının oluşması için Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisi bulunur ve bu karara karşı da itiraz yoluna gidilemez. Çağrı üzerine gelmeyen veya hakkında yakalama kararı çıkarılmış hükümlünün cezasının infazı ise ertelenemez. Erteleme ise her seferinde 1 yılı geçmemek üzere en fazla 2 kez uygulanmaktadır.
Erteleme süresinde hükümlü için kasten işlenen suçtan kamu davası açılması halinde erteleme kararı kaldırılır ve ceza infaz olunur. Terör suçları, örgüt faaliyetleri için işlenen suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar, mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanmasına karar verilenler, disiplin ya da tazyik hapsine mahkum olanlar hakkında ise infazın ertelenmesi kararı verilemez. | Ceza İnfazının Ertelenmesi Talebi
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?