Çoçukların Fikirleri Velayet Davalarına Şekil Verecek. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi velayet davaları içim emsal niteliğinde bir karara imza atmıştır. Muhakeme ve idrak olarak kendini ispatlamış 8 yaş ve üstünden büyük bireylerin velayet davalarında görüşüne başvurulması gerektiğine hükmetmiş ve yerel mahkemenin kararını bozmuştur.
Boşanmada Çoçuğun Velayeti Kime Verilir?
Velayet kavramı; çocuk bireylerin kollanması, sağlıklı bir şekilde büyütülmesi yeri geldiğinde bireyin temsil edilmesi anlamına gelmektedir. Medeni Kanun hükümlerince aralarında anlaşmazlık olan ve boşanma davası bulunan eşlerin çocuklarının velayetlerinin belirlenmesinde hakimler yetkili kılınmıştır.
Genel olarak velayet verilirken hakimler çocukların yaş aralıklarına dikkat etmektedir.
• 0-4 yaş aralığında bulunan bireyin anne bakımına çok fazla ihtiyacı olmasından dolayı bu yaş aralığında velayet genel olarak anneye verilmektedir.
• 4-7 yaş aralığında anne bağlılığı azalsa da yine de bu aralıkta da daha fazla velayetler anneye verilmektedir.
• 7-12 yaş aralığında bireylerin gelesceğinin kimin tarafından daha iyi bir şekilde sunulacağı hesaplanır ve velayet daha çok bunun üzerinde durularak verilir.
• 12 yaş üstü bireylerin velayet durumlarında daha çok bireylerin fikirleri alınarak karar verilir.
Yargıyat 2. Dairesinin Velayet Hakkında Emsal Kararı
Yargıtay 8 yaş ve üstü bireylerin velayet davalarında kararın bireyin görüşü sorularak verilmesi yönünde karar vermiştir. İstanbul’da boşanma davası sonucu ayrılan çiftin, 8 yaşındaki çocuğun velayeti babaya verilmiştir. Ancak anne bu duruma itiraz ederek kararı temyize götürmüştür.
Davacı Yargıtay’a sunduğu beyanda çocuğun babası tarafından korkutularak yalan bir ifade söylemesine sebep olduğunu söylemiştir. Annesinin bireyi dövdüğü şeklinde beyanı üzerine yerel mahkeme çocuğun velayetini babaya vermiştir.
Temyiz davasında velayeti elinde bulunan baba eski eşinin başka erkekler ile görüştüğünü ve çocuğun gelişim psikilojisini bozacak davranışarı bulunduğunu idda ederek bir savunma oluşturmuştur. Tüm bunlar neticesinde 6. Aile mahkemesi velayetin baba da kalmasını öngören görüşünü yinelemiştir.
Karar temyize götürüldüğünde Yargıtay 8 yaş ve üzeri bireylerde velayet hakkının verilmesinde bireyin görüşüne danışılarak verilmesini istemiştir. Söz konusu velayet davalarında ki asıl amacın bireyin yararı olduğu vurgulanarak, anne ve babanın anlaşamadığı durumlarda çocuğun görüşü alınarak kararın verilmesinin daha uygun olacağına hükmetmiştir. Çocuğun yararı bazen bireyin görüşünün aksine de olabileceği unutulmamalıdır.
Çocuğun Üstün Yararı İlkesi Esastır!
Velayet davalarında hakim tarafından verilen karar da esan olan çocuğun üstün yararı ilkesidir. Burada dikkat çekilen konu çocuğun menfaatidir. Birçok boşanma davasında eşler arasında boşanmadaki kusurlar gibi durumlar ön planda olurken velayette bunun bir önemi yoktur.
Önemli olan çocuğun ahlaki, bedeni ve fikri olarak en iyi şekilde gelişmesi için gerekli ortamı ve koşulları sosyal, ekonomik ve kültürel olarak sağlanabilmesidir. Hakim verdiği karar da anne ve babanın çıkarları, boşanmadaki kusurları, maddi imkanları gibi durumlar yerine çocuğun anne veya babadan hangisinde daha iyi şartlar altında yaşayacağıdır.
Yargıtay Tarafından Alınmış Emsal Karar Örnekleri ve Konuları
- Velayet belirlenirken kardeşlerin kişisel gelişimleri için ayrılmamaları önemlidir. Bu durum çocukların kişisel gelişimlerini etkiliyebilir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi konuyla ilgili karar alınmıştır.
- Çocuğun bundan önce yaşadığı çevreden koparılmaması konusuna dikkat edilmelidir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararında çocuğun gelişimi için alışmış olduğu insanlar, çevre, okul ve öğretmeninin önemli olduğu belirtilmiştir.
- Burada özellikle çocuğun bir sosyal çevreye ait olması ve bu durumun değişmesinin gelişimine etkisi vurgulanmıştır. Bu kararda da uzun süredir baba ile yaşayan çocuğun velayeti yukarıda belirtilen durumlar göz önünde bulundurularak babada kalmasına tekrar karar verilmiştir.
- Çocuğun yaşı anne veya babasında kalması için en önemli noktalardan biridir. Yaşı çok küçük olan çocuğun velayeti anneye bırakılmalıdır. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 25/02/2016 tarihli 2016/832 E, 2016/832 K kararında çocuğun yaşı göz önünde bulundurularak annesine verilmesi ön görülmüştür.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?