Danıştay, 12 bankaya verilen 'rekabet' cezasını bozdu | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Danıştay, 12 bankaya verilen ‘rekabet’ cezasını bozdu

kartel oluşturan bankalar emsal karar

Danıştay 12 Bankaya Verilen 1 Milyar 100 Bin Liralık Rekabet Cezasını Bozdu. Danıştay, 12 bankaya verilen ‘rekabet’ cezasını bozdu karar açıklaması şöyle;

Rekabet Kurumu’nun 2011 yılında başlatılan ve 12 bankayı kapsayan incelemesinde rekor seviyede ceza verilmişti. Aralarında Akbank, Denizbank, Finansbank, HSBC Bank, TEB, Garanti Bankası ve İş Bankası gibi ülkemizde bankacılık sektöründe faaliyet gösteren önemli bankaların da bulunduğu 12 banka arasında ayrıca T.C Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi resmi bankalarda yer alıyordu.

Bu bankaların “kredi kartı alışveriş faizi ve gecikme faizi oranlarının Merkez Bankası tarafından belirlenen en yüksek oran üzerinden tespit edildiği ve tespit edilen bu bankalar arasında hiçbir bankanın söz konusu faiz oranlarında indirme gitmediği” gerekçesi öne çıkarıldı.

Bununla birlikte tüm bankaların MB’nın belirlemiş olduğu en yüksek kredi kartı alışveriş faizi oranında aynı oranı kullandıkları iddiasıyla Rekabet Kurumu tarafından inceleme başlatıldı.

Yapılan inceleme ve değerlendirmelerin akabinde kararını 2013 yılının mart ayında açıklayan Rekabet Kurumu, yukarıda belirttiğimiz bankalar başta olmak üzere 12 banka hakkında “rekabeti sınırlayıcı nitelikte hareket ettikleri” gerekçesi ile toplamda 1 milyar 100 milyon liralık idari para cezası kesti.

ING Bank İtiraz Etti

Bu cezanın gündeme gelip ilgili bankalara kararın tebliğ edilmesinin ardından harekete geçen ING Bank, cezanın iptali istemiyle Ankara 12. İdare Mahkemesi’ne dava başvurusunda bulundu. Fakat mahkeme, Rekabet Kurumu’nun uygulamasının hukuk kurallarına uygun olduğunu öne sürerek ING Bank’ın talebini 2014 yılında reddetti. Bunun üzerine temyiz edilen kararın akabinde devreye Danıştay 13. Daire girdi.

İtiraz hakkında değerlendirme yapan ve söz konusu dava dosyasını inceleyen Danıştay 13. Daire, kararı onadı. Fakat daha sonraki süreçte “karar düzeltme” talebi üzerine 21 Mayıs tarihinde oy çokluğu ile kararı bozdu.

Ortak Plana Göre Hareket Ettiler

Danıştay 13. Daire’nin gerekçeli kararında davacı bankaların “tek bir çerçeve anlaşma veya ortak plana göre hareket ettikleri ve hepsinin bunda haber olduğu yönünde ortaya atılan iddiaların yeterli seviyede bir ispat standardı” ile ortaya konulamadığına dikkat çekildi.

Davada konu edilen kurulun değerlendirmesi sonucu verilen hükümde yer alan tespitlerin, gerekli delillerle desteklenmediğine dikkat çeken Yüksek Mahkeme, bu bağlamda davaların idare tarafından eksik incelenmeye bağlı olarak işleme konulduğuna vurgu yaptı.

Davaya konu olan on iki bankanın tamamının farklı sektörlere ilişkin olarak farklı bankalar arasında gerçekleşen ihlallerin tamamından sorumlu tutulmasında hukuk kuralları açısından uygun bir durum bulunmadığına hükmeden Danıştay 13. Daire, söz konusu kurulun vermiş olduğu kararın oy birliği ile bozulması gerektiğine karar verdi.

186 Görüntülenme

SORULAR

  1. Kerim Yılmaz dedi ki:

    Tüketici olarak Kartel tazminat davası açtık biz mağdur vatandaşların durumu ne olacak,davalar redmi olacak?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp