Destekten Yoksun Kalma Tazminatı İş Kazası. Hukuk sistemimizde 2012 yılında iş sağlığı ve güvenliği alanında düzenleme yapmak amacıyla yürürlüğe konan mevzuata rağmen Türkiye’de her yıl yüzlerce iş kazası meydana gelmektedir.
İş kazalarının özellikle ölümle sonuçlanması çok daha farklı hukuki durumlar doğurmaktadır. İşçinin ölümüne yol açan iş kazaları sonucunda geride kalan yakınları hem büyük bir acı yaşamakta hem de gelir kaybı ile karşı karşıya kalmaktadır.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı İş Kazası
İş kazasının sonucunda hayatını kaybeden işçinin desteği ile geçimini devam ettiren yakınları, ölüm sebebi ile yaşadıkları maddi kaybı öne sürerek işverenden tazminat talep edebilmektedir.
Tazminat hukukunda belirtilen adıyla, destekten yoksun kalma tazminatı iş kazası sonucunda da gündeme gelebilen maddi tazminat davası türleri arasında yer almaktadır.
Bir başka ifadeyle açıklamak gerekirse destekten yoksun kalma tazminatı, 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilgili maddelerinde tanımlanan iş kazası sonucunda hayatını kaybeden işçinin, maddi olarak destek verdiği kişiler tarafından açılan bir dava türüdür.
İş kazasında ölüm meydana gelmesi nedeniyle söz konusu destekten yoksun kalan aile bireyleri, işveren aleyhinde destekten yoksun kalma tazminatı açabilmektedir.
İşverenin iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini hukuka uygun bir şekilde almadığı ve bu sebeple iş kazası meydana geldiği için, aleyhinde açılan bu maddi tazminat davasını ödemek zorundadır.
İş Kazası Nedeniyle Destekten Yoksun Kalma Tazminatı
İşçinin sağlığında devamlı olarak işçinin yardımı ile hayatını devam ettiren ve işçinin maddi bakımdan koruma altına aldığı kişiler destekten yoksun kalma tazminatı davasını açabilmektedir.
Örneğin iş kazasında vefat eden işçinin annesi, babası, kardeşi, eşi ve çocukları, işçinin sağlığında maddi destek gördükleri için ölüm sebebiyle bu desteğin sonlandırılmasını gerekçe göstererek mahkemede işveren aleyhinde maddi tazminat talebinde bulunabilirler.
Aile bireyleri dışında da işçinin iş kazası sebebiyle ölümünden sonra destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilen kişiler bulunmaktadır. Hukuk sistemimizde işçinin mirasçısı olarak kabul edilmeyen ancak sağlığında işçinden maddi destek gördüğünü mahkemede kanıtlarıyla öne süren tüm kişiler bu tazminatı talep etme hakkına sahiptir.
Örneğin işçiden sağlığında burs aldığını belgeleyen bir öğrenci de söz konusu maddi kaybının tazmin edilmesi için mahkemeye başvurabilir. Ayrıca reddi miras yapan bir kişi de ölümünden önce işçiden maddi destek görüyorsa, söz konusu destekten yoksun kalma tazminat davası talebinde bulunabilmektedir.
Destekten Yoksun Kalma Tazminat Bedeli Ne Kadar?
Yargıtay içtihatlarında yer alan hükümler göz önünde bulundurulduğunda destekten yoksun kalma tazminatının amacının, işçinin ölümünden önceki destekten yoksun kalanın sosyal ve ekonomik durumunun işçinin vefat etmesinden sonra da herhangi bir kayba uğramadan aynı şekilde devam etmesini sağlamak olduğu görülmektedir.
Bu sebeple destekten yoksun kalma tazminatının bedeli, işçinin sağlığında vermiş olduğu maddi destekle doğru orantılıdır. Bu kapsamda destekten yoksun kalma tazminatı hesaplama işlemlerinin hukuki kriterlere göre yapılması gerekmektedir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?