Devre tatil sözleşme feshi nasıl yapılır | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Devre tatil sözleşme feshi nasıl yapılır

Devre Tatil Sözleşmesinin Feshi Cayma

 Devre tatil sözleşme feshi nasıl yapılır Devre Tatil Sözleşmesinin Feshi Cayma konusu, Türkiye’de yıllardır çeşitli şekillerde dolandırıcılık olaylarına konu olan devre tatil sözleşmeleri, aslında kişilere bir mülk sahibi olmadan dolayısıyla daha az maliyetle kendi eviymiş gibi tatil yapmasını sağlayan bir sistemdir.

Özünde karmaşık bir hukuki altyapıya ve mali modele sahipmiş gibi görünse de devre tatil sistemi doğru planlanırsa tatilcilere çok önemli ayrıcalıkları uygun maliyetlerle sunacaktır.

Özetle, Alanya’da muhteşem manzaraya sahip tatil amaçlı kullanılabilecek bir mülk için birkaç milyon lira ödemek yerine her yıl birkaç bin lira ödeyerek ailenizle birlikte kendi eviniz konforuyla tatil yapabilirsiniz. Yani belki de otel bedelinin de altında kendi mülkünüz de tatil yapma şansına erişirsiniz.

Devre tatil sözleşmesi nedir – Devre tatil sözleşme feshi nasıl yapılır

Devre tatil sistemi, işletme sahipleri ile tatil yapmak isteyen kişiler arasında bir tür sözleşme imzalanır ve karşılıklı olarak alacak hakları doğar.

Hukuki olarak devir borcu olan tipik sözleşmelerden oluşan devre tatil sisteminde, kişiler işletmecisinden bir mülkü her yılın belirli dönemlerinde yararlanma karşılığında sözleşme imzalarlar. Yeni şekil olarak bakıldığında ne bir kira ne de bir satım sözleşmesidir. Bir taraf para ödeme borcu içine girerken diğer taraf ise mülkün kullandırımı yani edim taahhüt eder.

Devre tatil sözleşme feshi nasıl yapılır

Devre tatil sözleşme feshi nasıl yapılır

İşleyişi kısaca özetlemek gerekirse, bir şirket bir tatil köyü, tatil sitesi inşa eder ve bu tesiste her yılın belirli dönemlerinde kullanım hakkı karşılığında bir bedel talep eder. İnşa süreci tamamlandıktan sonra tesisi yağan firma, devre tatil sözleşmesi yapan her bir müşterisinin ortağı olduğu bir şirket kurar ve mülkiyeti bu şirkete devreder. Sonrasında ise ilgili ticari firma tesiste işletmeci olarak devam eder ve her yıl sözleşme sahiplerinin ödediği bedelleri toplama hakkı vardır.

Devre tatil sözleşmesinden cayma hakkı nasıl kullanılır?

Kanunlarda belirtildiği üzere, devre tatil sözleşmelerinde tüketicilerin korunmasına yönelik olarak cayma hakkı tanımlanmıştır. Sözleşmenin kuruluşu aşamasında şirketler ile tüketiciler arasında bir karşılıklı anlaşma yoluyla devre tatil sözleşmesi imzalanır.

Bu imzaların atıldığı tarihten itibaren ilk 10 gün içerisinde devre mülk sözleşmesine imza atan kişinin herhangi bir sebep göstermeksizin cayma hakkı vardır.

Kanunlara göre, cayma süresi dolmadan önce şirketler, müşterilerinden herhangi ödeme talep edemez. Eğer 10 günlük süre içerisinden bir tüketici ödeme yapmışsa ya da ödeme gerekliliğine sebep olacak bir işlemde bulunulmuşsa bu işlemler geçersiz sayılır varsa ödemeler iade edilir. Hatta cayma süresi içerisinde alınana bedeller nedeniyle şirketler para cezası ödemek durumunda kalabilir.

Devre tatil sözleşme feshi nasıl yapılır Yargıtay Kararları

Devre Tatil Sözleşmesinin Feshi Cayma Taraflar arasında imzalanan sözleşmeye göre taraflar arasında devre mülk satış sözleşmesi yapıldığı ve mevzu bahis sözleşmenin resmi biçim şartına tabi bulunduğu ve taraflar arasında imzalanan sözleşmenin resmi şekilde yapılmadığından geçersiz sözleşmeye dayalı olarak tarafların verdiklerini iade edecekleri gerekçesiyle davanın kabulüne hüküm verilmesi lazım olur.

ÖZET: Davacının dava hususu beş adet dönem mülkü satın aldığı gözetildiğinde, bu işlemin tüketici prosedürü bulunmadığı gibi, davacının da tüketici sıfatını taşımadığı anlaşıldığından taraflar arasındaki ilişkinin 6502 sayılı kanun kapsamında kalmadığı anlaşılmaktadır.

Dava olunan miktara göre davaya bakmaya genel mahkeme  olmasından, genel mahkeme sıfatıyla davanın sonuçlandırılması gerekirken, tüketici mahkemesi sıfatıyla hüküm verilmesi usul ve yasaya çoğu, bozma nedenidir.

ÖZET: Dava hususu somut olayda; davacının 2011 senesi içersin de dönem tatil hakkını kullandığı tarafların kabulün dedir.

Oysa ki mahkemece kısmen kabul hükmü verilirken davacının dönem tatil sözleşmesi kapsamında ödemiş bulunduğu bedelin tümüne hükmedilmiştir. Davacının 2011 senesi içersin de kullanmış bulunduğu dönem tatil hakkının kontrat gereğince ödemiş bulunduğu bedelden mahsup edilmesi lazım olur.

Makalede Devre tatil sözleşme feshi nasıl yapılır konusu yer almıştır. Gayrimenkul davaları sayfasını okuyabilir veya Diğer konularda bilgi almak için ana sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

1.168 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp