Evlilikte özel hayatın gizliliği, araç içi dinleme ve GPS kullanımı gibi konular, kişisel haklar ve özel hayatın korunması açısından önem taşır. İşte bu konularda temel bilgiler:
Eşler Arasında Özel Hayatın Gizliliği Var mıdır?
Evlilik, bireylerin özel hayatının gizliliği hakkını ortadan kaldırmaz. Anayasal bir hak olan özel hayatın gizliliği, evlilikle birlikte de korunmaya devam eder. Bu nedenle, eşlerin birbirlerinin özel hayatına, rızası olmaksızın müdahale etmesi, bu hakkın ihlali anlamına gelir. Eşler, birbirlerinin özel hayatına saygı göstermekle yükümlüdür ve bu alana izinsiz müdahale, hukuki sonuçlar doğurabilir.
Araç İçi Dinleme Yasal mı?
Kişisel konuşmaların aleni olmayan bir şekilde kaydedilmesi veya dinlenmesi, Türk Ceza Kanunu’nun 132. maddesi uyarınca “haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçu kapsamına girer. Bu nedenle, araç içinde gerçekleşen özel konuşmaların, üçüncü kişiler tarafından herhangi bir vasıta ile dinlenmesi veya kaydedilmesi yasal değildir. Bireylerin özel konuşmalarının korunması, haberleşme özgürlüğünün bir parçası olarak değerlendirilir.
Araçta GPS Var mı Yok mu?
Araç takip sistemleri, araçların konumunu, kullanım şeklini ve yakıt tüketimini izlemek için GPS teknolojisinden yararlanır. Bu sistemler, araç sahiplerine veya yetkilendirilmiş kişilere, araçların gerçek zamanlı olarak nerede olduğunu gösteren detaylı bilgiler sunar. GPS tabanlı araç takip sistemleri, hem bireysel araç sahipleri hem de ticari filo yönetimi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Araç takip sistemlerinin kullanımı, araç sahiplerinin bilgisi ve onayı dahilinde gerçekleştirilmelidir.
Evli Olsan Da Bunu Yapamazsın Yargıtay’dan Emsal Karar!
Geçtiğimiz yıl İzmir’de meydana gelen olayda Yargıtay emsal oluşturacak bir karar verdi. “Evli de olsan bunu yapamazsın!” Geçen senelerde A.B ile B.B evlendi. Aralarındaki anlaşmazlıkların ardından B.B isimli genç koca, eşinin kendisini aldattığını söyleyerek ayrılma kararı aldı. Bu karar sonrasında çift, mahkemeye başvurarak boşanmak istedi.
Tazminat ve Nafaka Ödemek İstemedi
Genç koca B.B, boşanmaları halinde eşine tazminat ve nafaka ödemek istemeyince ilginç bir yönteme başvurdu. Eşinin kendisini aldattığını ispatlamak amacıyla otomobiline GPS cihazı taktırdı ve torpido gözüne bir kayıt cihazı yerleştirdi.
Aracı kullanan genç kadın A.B, kayıt cihazını fark edince savcılığa suç duyurusunda bulundu. Başlatılan soruşturmanın sonucunda savcılık; B.B’nin özel hayatı ihlal etmediğini, eşiyle evlilik sözleşmesinin devam ettiğini ve bu nedenle iki taraf arasında özel hayatın gizliliğini ihlal eden bir suç olmadığı kanaati ile soruşturmayı takipsizlik kararıyla kapattı.
Bu kararın üzerine genç kadın A.B, bu takipsizlik kararına itirazda bulundu. Takipsizlik Kararına İtiraz Genç kadının itirazı üzerine dosyayı tekrar incelemeye alan Yargıtay, “Eşi tarafından kiminle, ne için, nasıl, nerede ve ne zaman görüştüğü gibi hususları tespit etmek amacıyla eşinin bilinmesini istemeyeceği özel yaşam alanına rıza göstermeden, GPS takip cihazı ile takip edip müdahale ettiği ve evlilik birliği ile eşlerin hiçbir sınır olmaksızın birbirlerini sürekli gözetleyebileceği ve denetleyebileceği anlamına gelmez.” diyerek kararı bozdu ve emsal oluşturacak bir karara imza attı.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?