Ev Sahipleri ve Kiracılar İçin Yargıtay’dan Yeni Karar! Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından, ev sahipleri ve kiracılar için önemli bir karar verildi. Geçtiğimiz günlerde bir apartman yöneticisi tarafından, binanın çatısının yaptırılması için binada oturanların onayı olmadan çatı onarımı gerçekleştirdi.
Yeni çatı yaptırıldıktan sonra kat sahiplerinden çatı ücretini tahsil edemeyen bina yöneticisi, dava açarak ücretin tahsil edilmesi için başvuruda bulundu. Ancak mahkemeden kat maliklerinin lehine karar verildi. Verilen kararda, bütün kat sahiplerinin imzalı onayı alınmadan herhangi bir işlem yapılamayacağı ve bu nedenle yöneticinin haksız olduğuna hükmedildi.
Geçtiğimiz günlerde çatı katından oturan bir bina yöneticisi, binanın yıpranmış çatısının tadilatı için binada ikamet eden diğer kat sahiplerinin onayını almadan onarım işlemlerini başlattı. Bina sahiplerinin onayı olmadan tamamlanan çatı yapımı sonrası ücretin tahsili için apartman sakinlerinden para talep eden yönetici, çatı ücretini tahsil edemeyince mahkemeye başvuruda bulundu.
Ücretin tahsili için bina sakinlerine icra takibi başlatan yöneticinin bu hamlesine karşılık, apartman sakinleri karara itiraz için başvuruda bulundular. Ancak yerel mahkemece Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında itiraz reddedildi.
Yargıtay’a kadar uzanan çatı davasında, Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından kat sahipleri lehine emsal niteliğinde bir karar verildi.
Karar kapsamında, çatı yapımı için tüm kat sahiplerinin yazılı onayının olması gerektiği ve bu nedenle bir kişinin bile onay vermemesi halinde bina yöneticisinin çatı ücretini apartman sakinlerinden talep edilemeyeceğine hükmedildi.
Bina Projesinde Olmayan İşlemler İçin Herkesin Onayı Gerekiyor!
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından karara bağlanan bir dava, ev sahiplerini yakından ilgilendirmektedir. Özellikle çok daireli binalarda ikamet eden kişilerin, onayı dışında bina projesine aykırı bir işlemin yaptırılmasından sonra, kat sahiplerinin herhangi bir ücret ödemeyeceği karara bağladı.
Bina projelerinde yer almayan değişikliklerde, tüm kat maliklerinin onayı alınmadan herhangi bir değişikliğin yapılamayacağına ilişkin Yargıtay kararında; belediye ve kat sahiplerinin onayının olması gerektiği, bunun dışında yapılan tüm değişikliklerin ve masrafların işlemi yaptıran kişi tarafından karşılanmasına hükmedildi.
Bu doğrultuda herhangi bir nedenle, bina asıl projesinde yer almayan tüm bina değişiklikleri için başta beldeye izni sonrasında da tüm kat sahiplerinin yazılı onayının olması ön görülmektedir.
Yargıtay’dan önemli çatı kararı kapsamında, çatı ücretini ödemeyen bina sakinleri haklı bulunarak, yerel mahkemenin vermiş olduğu kararın usule ve kanuna uygun olan kararlarının onaylanmasına karar verildi. Karardan sonra, yöneticiler ve kat sahipleri arasında yaşanan birçok sorunun çözüme kavuşması beklenmektedir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?