Evi Terk Eden Kadın Tazminat Alabilir mi? Eşler arasında boşanma sebebi olarak görülen evi terk etme durumlarında, terk eden tarafın haneyi terkinde geçerli sebepleri olması gerekmektedir.
Şayet keyfi bir şekilde evi terk ettiyse ve yapılan ihtara, durum düzeltmelerine vs. kayıtsız kaldıysa kusurlu olan taraf olarak geçmektedir.
Evi Terk Etmenin Hukuki Boyutu ve şartları
Evin terk edilmesiyle birlikte doğan hukuki sorumluluklar eşler tarafından iyi bilinmelidir. Öncelikli olarak terk eden eşin evi terk etmesi için geçerli sebeplerinin olması gerekmektedir.
Türk Medeni Kanunu’nun 164. Maddesi ile düzenlenen evin terki sonucunda boşanma davası açılacak durumlar belirlenmiştir. İlgili yasaya göre;
- Eşin ortak yaşamdaki sorumluluklardan kaçması ya da haklı sebep olmaksızın ortak konuta dönmeyi geri çevirmesi,
- Evi terk etmenin en az 6 ay olması halinde,
- Mahkeme veya noter aracılığı ile gönderilen ihtar neticesinde hâlâ eve dönüş sağlanmıyorsa
Terk edilen eş tarafından boşanma davası açılmaktadır. Ancak evi terk etmenin haklı gerekçeleri varsa, örneğin;
- Eşler nezdinde şiddetli geçimsizlik,
- Eşlerden birisinin uyguladığı şiddet, taciz vb. durumlar,
- Ortak yaşamaya elvermeyen koşullar
Bulunması halinde evi terk eden kadın lehine boşanma kararı uygulanmaktadır.
Evi Terk Eden Kadın Tazminat Davası Açabilir mi?
Evi terk eden kadının tazminat talebi boşanma davasının içinde görülür. Terk eden kadın haklı gerekçelere sahipse ve bu gerekçeleri delil niteliğinde sunabiliyorsa, aile mahkemesi tarafından görülen boşanma davasında tazminat talebinde bulunabilir.
Çünkü maddi manevi tazminat davaları boşanma meselelerinde kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın kusurlu taraftan hak talebine izin vermektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, evini terk eden kadının kusurlu sayılması halinde tazminat talebi red edilir. Böyle bir durumda karşı tarafın tazminat talebi varsa o kabul olabilir.
Evi Terk Edenin Kusurlu Olması
Evi terk etme durumlarında mahkemenin öncelikli olarak baktığı konu kusurun kimde olduğudur. Evden terk etmelerde açılan boşanma davası terk edenin kusurlu olması durumunda boşanma talebinin geri çevrilmesi ile sonuçlanır.
Üstelik terk edilen taraf manevi maddi tazminat davası açma hakkını kendisinde bulabilir ve mahkeme “ev işleyişinin ve düzeninin aksaması” gibi gerekçelerle terk eden tarafı tazminat ödemeye mahkum edebilir.
Evi Terk Eden Kadın Tazminat Alabilir mi?
Evi terk edişten sonra terk edilen tarafından yasal adımlar izlenmediyse, 6 ay sonunda terk eden tarafın haklılığına bakılmaksızın boşanma davası görülebilir.
Evi terk eden kişi için terk edilen tarafından avukata başvurarak ihtar göndermesi gerekmektedir. Bu süreçte hukuki kısım başlayacağı için evi terk eden kişinin geri dönmemesi için hiçbir olumsuzluğun da olmadığının temin edilmesi ve şartların yerine getirilmesi gerekir.
İhtarda yer alacak ifadelerin haklılığı araştırılır ve ispat edilirse, terk eden tarafın bu ihtara uymaması kendisi nezdinde boşanma davasında boşanma sebebi olacaktır.
SORULAR
Karim evi terk etti hiç birşey yokken bosanma davasi açabilir mi
Eşim ben yokken evi terk ederek boşanmak istediğini söylüyor ben boşamak istemiyorum ve bir kızım var onuda göremiyorum bu durumda ben maddi ve manevi zamana uğradım tazminat davası açabilirmiyim
Merhaba ben Ankara’dayım Eşim Yozgat’a annesinin evine kardeşinin söz ü için gitti ve geri gelmiyor. Çocuk ta yanın da çocuğu yanın da tutma hakkı varmı? çocuğu alsam herhangi bir sorun teşgil edermi? Bir de eve bir ayı aşkın gelmiyor boşanma davası açılması için ihtar için 4 ay isteniyor bunu kanıtlamam için biletleri var yeterlimi. Ve boşanma davası açsam nafaka ödermiyim. Çocuğun velayeti nasıl olur. Çok teşekkür ederim