Evi Terk Eden Kadının Boşanma Davası Açması | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Evi Terk Eden Kadının Boşanma Davası Açması

boşanma davasını hangi taraf açmalı

Evi Terk Eden Kadının Boşanma Davası Açması Nasıl Olur? Aile içi geçimsizlik durumlarında sık görülen konulardan birisi eşlerden birisinin evi terk etmesidir.

https://www.youtube.com/watch?v=7IDNAE10quk

Terk etme sadece fiziksel ayrılığı getirmeyip bazı hukuki sonuçlar da doğurmaktadır.

Evi Terk Eden Kadının Boşanma Davası Açması

Eşlerin birlikte oturacakları konutta yaşayacakları var sayılır. Bu bakımından aile kurumunun korunması adına eşlerden birisi evi terk ederse 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 164. Maddesi gereğince haklı bir gerekçe olmadan evine dönmüyorsa, evi terk etme süresi en az altı ay sürmüşse ve durum devam ediyorsa, noter tarafından gönderilmiş eve dönüş ihtarı sonuçsuz kalmışsa terk edilen eşin boşanma davası açma hakkı doğmaktadır.

Bu durumda, terk nedeniyle boşanma davasının açılması için şu şartlar gerekmektedir;

  • Evliliğin yükümlülüklerine uygun davranmamak,
  • Terk süresinin en az altı ay sürmesi,
  • Eve dönmesi için ihtar gönderilmesi,
  • İhtarın geçerli sebeplerce gönderilmesi,
  • Dönmesi gereken konutun uygun olması

şartlarının sağlanması beklenir. Bu durumda terk edilen eş tarafından boşanma davası açılmakta ve hakim terk eden eş için uygun şartların sağlanmasına rağmen dönüşü gerçekleşmemişse boşanma davasında terk edilen lehine karar vermektedir.

Kadının Terki Durumunda Boşanma Davası

Kadın tarafından terk söz konusuysa, boşanma davası açması için haklı gerekçelerinin olması gerekir. Keyfi evi terk etmek boşanma davası açmasına yeterli değildir.

Evini terk eden kadın için boşanma davası erkeğin sorumluluklarını yerine getirmemesinden ya da şiddet, taciz vb. uygulaması gibi şartlarda geçerli olmaktadır. Eğer eş şiddet veya taciz vb. uyguluyorsa, yükümlülüklerine yerine getirmiyorsa, bir eşin kaldıramayacağı durumları yapıyorsa evini terk eden kadın boşanma davası açabilmektedir.

Bu durumda mahkeme kadının olumsuz koşullardan ötürü evi terk ettiğine hüküm verecek ve bunun sonucunda eşlerin boşanmaları için yasal süreci başlatacaktır. Bu süre içerisinde şayet evde kalan eş, kadına durumun değişeceğini, evi terk etme şartlarının geçersiz olduğunu ispatlayacak şekilde gösterirse, boşanma davası açılmış olmasına rağmen dava düşürülebilir.

Ortak hayatın samimi bir şekilde tekrar kurulabileceğine inanan hakim tarafından dava iptal edilir.

Evi Terk Eden Kadının Dikkat Etmesi Gerekenler

Keyfi ev terklerinde mahkeme terk eden kişiyi haklı görmemektedir. Şayet ortada geçerli olacak bir sebep olmaksızın ya da aile kurumuna aykırı gelecek niyetler uğruna terk söz konusu ise mahkeme terk eden taraf olarak giden kişiyi görmektedir.

Haklı gerekçeler ile terk söz konusu değilse boşanma davası ancak terk edilen kişi tarafından açılabilmektedir.

Terk Sayılmayacak Durumlar

Kanun gereği terk sayılmayan eylemler vardır. Terk ortak yaşam alanından fiziksel olarak çıkmaktır. Eğer aynı ev içinde yaşanıyorsa ama cinsellikten uzak durma, dalgın olma, gerekli ilgiyi gösterememe gibi durumlar yaşanıyorsa bunlar terk sayılmamaktadır.

Söz konusu durumlarla ilgili gerekçelerle boşanma davası açılmaktadır ama evi terk etmek ancak fiziksel koşullarda geçerli sayılmaktadır.

1.407 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp