Evliliğin İptali Davası Nasıl Açılır?Evliliğin geçersiz kılınması amacıyla açılan evlilik iptali davası boşanma davasıyla karıştırılan fakat boşanmadan farklı sebeplere dayanarak açılan bir dava çeşididir.
Boşanma davasında kanunen geçerli olan bir evliliğin sonlandırılması amaçlanmaktayken evliliğin iptali davaları hukuken geçersiz olarak yapılmış veya sonradan geçersiz hale geçmiş evliliklerin iptal edilerek geçersiz kılınması ve hukuki sonucunun ortadan kaldırılması için açılmaktadır.
Evliliğin iptali davası nasıl açılır
Evliliğin iptali davası nasıl açılır konusunda en önemli husus evlilik iptaline neden olan sebeplerin bilinmesi gerekmektedir. Ancak kanunda belirtilen mutlak veya nispi butlan yani geçersizlik sebeplerinin varlığı halinde evliliğin iptal edilmesi davası açılabilecektir.
Evliliği Geçersiz Kılmak İçin Açılacak İptal Davasının Şartları
Yapılan resmi evlilikler nikah memuru önünde usulüne uygun olarak gerçekleşse bile bazı durumların varlığı halinde evliliğin iptali talep edilebilmektedir. Evliliğin yokluk sebepleri olarak adlandırılan mutlak ve nispi butlan geçersizlik sebepleri şunlardır:
Mutlak butlan sebepleri;
- Eşlerden birinin evlenme sırasında zaten evli olması,
- Eşlerden birinin evlenme sırasında ayırt etme gücüne sahip olmaması,
- Eşlerden birinin evlenme sırasında akıl hastası olması,
- Eşler arasında evlenmeye engel derecede akrabalık ilişkisi bulunması
Nispi butlan sebepleri;
- Ayırt etme gücünde sonradan oluşan yoksunluk,
- Yanılma,
- Aldatma,
- Korkutma
Gibi sebeplerin mahkemede ispatı halinde evliliğin iptali davası açılabilmektedir. Evlilik iptal davasını yalnızca evli kişiler değil cumhuriyet savcısı, evlatların akraba ve çocukları gibi ilgili kişilerde açabilmektedir.
Evlilik İptali Davasında Zamanaşımı İşler Mi?
Evlilik iptal davalarında mutlak butlan sebeplerinin varlığı halinde herhangi bir zamanaşımına tabi olmadan dava açma hakkı eşlere ve ilgili kişilere tanınmıştır.
Nispi butlan sebeplerinin varlığı halinde ise sebebin öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay her halükarda evlilik tarihinden itibaren 5 yıl içinde açılmalıdır. Evlilik korku sebebiyle yapılmışsa korku durumunun ortadan kalktığı tarihten itibaren 6 ay içinde evliliğin iptali talep edilmelidir.
Evlilik İptali Davası Nerede Açılır?
Evlilik iptali davası boşanma davasında olduğu gibi aile mahkemelerine açılmaktadır. Eşlerden herhangi birinin yerleşim yerinin bulunduğu aile mahkemesine evliliğin iptali davası dilekçe örneği vererek mutlak ve nispi sebeplere dayanarak evliliğin iptali talep edilmektedir.
Evliliğin iptali davasında iptal sebebinin varlığı kanuni sınırları çizilmiş geçersizliklere dayanmalı ve bu sebepler mahkemede her türlü delille ispatlamalıdır.
Evlilik iptali davasında özellikle nispi butlan sebeplerinin varlığının ispatı teknik ve hukuksal olarak delillerle ispat edilmesi gerektiğinden aile hukuku alanında profesyonel avukatlık ve danışmanlık hizmeti veren avukatlık bürolarıyla çalışmak istenilen sonuçların hızlı bir şekilde elde edilmesine katkı verecektir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?