Facebook Hesap Şifre Çalma Bilişim Suçu

Facebook Hesap Şifre Çalma Bilişim Suçu
Facebook Hesap Şifre Çalma Bilişim Suçu A. FACEBOOK HESAP ŞİRESİ HACK, B. FACEBOOK HESAP ŞİRESİNİ ELE GEÇİRME YARGITAY: FACEBOOK HESAP ŞİFRELERİNİ ELE GEÇİRME T.C. YARGITAY 8.Ceza Dairesi Esas: 2012/33557 Karar: 2013/25987 Karar Tarihi: 01.11.2013 BİLİŞİM SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİNİ BOZMA SUÇU - KATILANA AİT ELEKTRONİK POSTA HESABINA GİRİLDİĞİNE İLİŞKİN...
Facebook Hesap ve Şifre Çalma Bilişim Suçu ve Şikayet Nasıl Olur? Facebook sitesinde başka birine ait hesap ve şifre çalma bilişim suçları kapsamında değerlendirilmektedir. Nitekim günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi ve internet kullanımının geniş kitlelere yayılmasının akabinde yeni kanunlar ve yeni suç unsuru teşkil eden davranışlar ortaya çıkmaktadır. Gelişen çağa uygun olarak kişilerin hak ve özgürlükleri de kanun hükmünde teminat altına alınmaktadır. Her ne kadar hayatımıza son dönemde girmiş olsa da sosyal medya platformlarında işlenebilen pek çok suç da kanunlarımız tarafından açık bir şekilde düzenlenmiştir. Bilişim suçları adı verilen bu yasal olmayan hareket ve davranışlar, Bilişim Hukuku kapsamında değerlendirilmektedir. Bu noktada internet üzerinden vatandaşların hizmetine açılmış olan tüm sosyal medya hesapları özelinde Facebook üzerinden bu konuyla ilgili merak edilen tüm detayları sizlerle paylaşacağız. Facebook hesap ve şifre çalma bilişim suçu kapsamında bilmeniz gereken bütün hukuki içerikler yazımızın devamında yer almaktadır. Ülkemizde giderek yaygınlaşan internet kullanımının akabinde kişiler arasında pek çok hukuki ihtilaf da gün yüzüne çıkmaktadır. Zira internet kullanıcıları, şahıslarına ait sosyal medya hesapları başta olmak üzere, banka hesapları, elektronik posta adresleri veya herhangi bir internet sitesine üyelik hesapları gibi pek çok elektronik verinin başka kişiler tarafından çalınmış olduğu şikâyetiyle ilgili mahkemelere başvurmaktadır. Hal böyle olunca hesap çalmak suç mu gibi sorular da internet üzerinden hakkında en çok araştırma yapılan konular arasında yer almaktadır. Bu noktada araştırma yapan şahıslar, sosyal medya hesaplarını başka kişilerin eline geçmesinden şikayetçi olan kişiler kadar, başka birinin hesap bilgilerini gizli bir şekilde ele geçirmek isteyen potansiyel suçlulardan da oluşmaktadır. Dolayısıyla böyle bir harekete kalkışacak kişinin kesin ve net olarak bilmesi gerekir ki, başka birine ait olan sosyal medya hesabı, banka hesabı, oyun veya internet sitesi üyeliği gibi pek çok özel bilginin çalınması kanunen suç teşkil etmektedir. Bu kişiler hakkında şikayet başvurusunda bulunulduğu vakit yasal işlem başlatılmaktadır.

Facebook Hesabım Çalındı Ne Yapmalıyım?

Facebook hesabı çalınan kişiler, öncelikle hukuki alanda haklarını aramadan evvel, söz konusu çalınan hesaplarını ne şekilde kurtarabileceklerini düşünmeleri gerekir. Zira yedek veya kurtarma elektronik posta hesapları sayesinde çalınan Facebook hesabı tekrar ele geçirilebiliyor. Bu sayede şifrenizi değiştirerek çalınan hesabınızı geri almanız gerekmektedir. Aksi halde bu işlemleri yapabiliyorken Bilişim Suçları kapsamında dava açma talebinde bulunursanız davanız büyük bir ihtimalle reddedilecektir. Bunun akabinde hesabınızı kötüye kullanım söz konusuysa yani Facebook hesabınızı ele geçiren kişi adınızı kirletecek şekilde kötü paylaşımlarda bulunuyorsa Facebook yönetimini harekete geçirerek hesabınızın dondurulmasını veya bloke edilmesini isteyebilirsiniz.

Facebook Hesap veya Şifre Çalma Suçu

Son dönemde internet üzerinden araştırma yapan pek çok kişi Facebook hesabım çalındı bilişim suçları başlığı altında araştırma yapmayı sürdürüyor. Nitekim ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi geniş kitleler tarafından sıklıkla kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Facebook’ta zaman zaman bu şekilde çalıntı hesap olayları gündeme gelebilmektedir. Bu konuyla ilgili olarak yasalarımızda Bilişim Suçları kapsamında düzenlenen birtakım kanunlar bulunmaktadır. Facebook hesap veya şifre çalma suçu, sosyal medyada işlenen suçlar arasında değerlendirilmektedir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesinde yer alan bir bilişim sisteminin bir kısmına ya da tamamına hukuka aykırı olarak giren, şifre değişimi yaparak orada kalmaya devam eden herhangi bir kimseye, bir yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası uygulanmaktadır. Bununla birlikte söz konusu maddeyi takip eden maddelerde (madde 243, 2. fıkrası) önceki fıkrada tanımlanan eylemin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, hakim tarafından uygun görülen ceza yarı oranına kadar indirilmektedir. Dolayısıyla Türk Ceza Kanunu’nda da açık bir şekilde ifade edilip vatandaşların bilgisine sunulduğu üzere herhangi birine ait olan Facebook hesabının hukuka aykırı olan yollarla elde edilip hesaba giriş yapıldığında yaptırımla karşılanılmaktadır. Zira bilişim suçunu işleyen şahıslar, söz konusu çalınan Facebook hesabından hiçbir olumsuz olarak nitelendirilebilecek bir şey paylaşmamış dahi olsalar, hesabın bilgilerine hukuka aykırı şekilde erişmiş oldukları gerekçesiyle kanun tarafından yaptırımla karşılaşabilirler. Bu noktada sosyal medya hesaplarını kullanan kişilerin çok dikkatli olması gerekmektedir.

YARGITAY:  FACEBOOK HESAP ŞİFRELERİNİ ELE GEÇİRME

BİLİŞİM SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİNİ BOZMA SUÇU - KATILANA AİT ELEKTRONİK POSTA HESABINA GİRİLDİĞİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA YAPILMASI. SANIĞIN ŞİFREYİ DEĞİŞTİRMEK SURETİYLE KATILANIN HESAPLARINA ERİŞİMİNİ ENGELLEDİĞİ - BERAAT HÜKMÜ KURULMASININ İSABETSİZLİĞİ ÖZET: Oluşa, katılanın aşamalardaki anlatımlarına, sanığın da çalıştığı aile şirketine ait telefona bağlı internet hesabından katılana ait elektronik posta hesabına girildiğine ilişkin Microsoft şirketinden gelen yazı yanıtları ve kolluk araştırması sonuçlarına, katılanın … tarihli dilekçesi ekinde ibraz ettiği fotoğraflara ve tüm dosya kapsamına göre; katılana ait elektronik posta ve facebook hesaplarının şifresini ele geçirerek bu adreslere giren, Facebook hesabında yazışmalar yapan ve şifreyi değiştirmek suretiyle katılanın anılan hesaplara erişimini engelleyen sanığın, eylemine uyan 5237 Sayılı Kanunun ilgili maddesi uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi gerekirken beraat hükmü kurulması yasaya aykırıdır. YARGITAY: FACEBOOK ŞİFRESİNİ ELE GEÇİRME VE DOLANDIRICILIK DAVASI DOLANDIRICILIK SUÇU - FACEBOOK HESABINI BİR ŞEKİLDE ELE GEÇİREREK KATILANA MESAJ GÖNDERDİĞİ - İNTERNET BANKA HESABI KULLANIP KULLANMADIĞINI SORDUĞU. NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK SUÇUNUN OLUŞTUĞU - HİLELİ DAVRANIŞIN AĞIR YOĞUN VE USTACA OLMASI GEREĞİ ÖZET: Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır. Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille olan ilişkisi, kullanılan hilenin şekli, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.

Bu haber toplam 432 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara