Fazla Mesai Ücretini Alamayan İşçiye Yargıtay'dan Emsal Karar! | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Fazla Mesai Ücretini Alamayan İşçiye Yargıtay’dan Emsal Karar!

Bir işyerinde “müdür” pozisyonunda görevli olan şahıs haftada 18 saat fazla mesai yaptığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Yargıtay konuyla ilgili olarak şahsın “fazla mesai ücreti” alamayacağına hüküm verdi.

Bir akaryakıt istasyonunda müdür olarak görevli şahıs, işten ayrıldığında bulunduğu şehirdeki 5. İş Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Haftanın 5 günü sabah 8 ila akşam 9 arasında, hafta sonları ise sabah 10 ila akşam 7 arasında çalıştığını iddia eden müdür, fazla mesai ücretini alma talebinde bulundu.

Davanın Reddini İstedi

Akaryakıt istasyonunun sahibi ise zaman aşımı definde bulunup, davacının çalıştığı iş yerinde üst düzey yönetici ve bunun yanı sıra B grubu imza yetkilisi olduğunu belirtti. Çalışma saatlerinin yaptığı görev gereğince serbest bir şekilde belirlendiğini, davacıya bu husus dikkate alınarak maaş ödemesi yapıldığı ve fazla mesaiyle ilgili olarak diğer itirazları belirterek davanın reddedilmesini talep etti.

İşyerinde çalışanların davacıya bağlı olarak çalışmış olmasının, davacının üst düzey yönetici olduğunu kanıtlamayacağını ifade eden Mahkeme, bunun kabülü için en azından işçi alıp çıkarma yetkisinin bulunmasının gerekli olduğunu belirtti.

Mahkeme Kabul Etti

Davalı tarafın sunmuş olduğu imza sirkülerinin işyeriyle ilgili birkaç işlemin takibi açısından verildiği, dosya kapsamından davacının davalı işyerinde haftada 18 saat fazla çalıştığı, davalının ise davacının yaptığı fazla çalışma ücretini ispat edemediği gerekçe gösterilerek dava mahkeme tarafından kabul edildi.

Ardından işveren kararı temyiz etti ve Yargıtay 23. Hukuk Dairesi devreye girdi. Yargıtay 23. Hukuk Dairesi, üst düzey yöneticinin fazla mesai ücreti alamayacağına hükmetti ve 5. İş Mahkemesi tarafından verilen kararı bozdu. Mahkeme ilk kararında direndi. Kararı davalı temyiz edince bu kez devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.

Kurul, üst düzey yöneticinin işveren vekili olduğunu ifade ederek, fazla mesai ücretine hakkı olmadığını, bu sebepten dolayı Mahkeme’nin Yargıtay 23. Hukuk Dairesi’nin verdiği karara uyulması gerekirken, bir önceki kararda direnmesinin hem usul hem de yasaya aykırı olduğunu vurgulayıp oy birliği ile direnme kararının bozulmasına kesin olarak karar verdiğini açıkladı.

204 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp