Fransa’da Uber Sürücülerine Emsal Karar! Şoförlerle İlgili… | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Fransa’da Uber Sürücülerine Emsal Karar! Şoförlerle İlgili…

Fransa’da Uber Sürücülerine Emsal Karar! Şoförlerle İlgili…

Fransa’da Uber Sürücülerine Emsal Karar! Şoförlerle İlgili…         

Fransa’da Yargıtay, özel araç platformu olan ve taksi mantığıyla çalışan Uber’de sürücülük yapan kişinin çalışan personel olarak değerlendirilmesi gerektiğiyle ilgili emsal bir karar altına imza attı. Fransa’da üst mahkeme, Uber’in 2019 yılında bir Fransız mahkemesinin eski Uber şoförü ile ilgili verdiği kararı temyize aktarmıştı. Şirket, kendini resmiyette çevrimiçi bir buluşma noktası olarak tanıtıyor.

Kararla ilgili değerlendirme yapan Yargıtay, alt mahkeme tarafından verilen kararı onadı. Uber, çok uzun süreden beri verdiği hizmetlerin; yalnızca serbest çalışan sürücülerle birlikte aynı zamanda yolcuları birbirine bağlayan bir platform olarak öne çıktığını savunuyor.

Uber ile ilgili verilen bu kararın emsal niteliğinde olduğu; ABD merkezli faaliyet gösteren ve Dünya’nın onlarca ülkesinde hizmet veren Uber’in potansiyel olarak daha fazla vergi ödemesi yapması ve çalışanlarına ücretli tatil tarzında bazı haklar getirmesi gerektiği ifade ediliyor.

Çarşamba günü gerçekleştirilen davada mahkeme, Uber BV’nin sürücüsünün müşteriyle bağ kurması üzerinde kontrol sahibi olduğuna, yönlendirmenin bağımsız bir durum olarak öne çıkmadığına ve dolayısıyla söz konusu durumda sürücünün serbest çalışan statüsünde değil, işçi statüsünde olarak değerlendirilmesi gerektiğiyle ilgili karar verdi.

Kararla ilgili değerlendirmelerde bulunan eski Uber Şoförü avukatı Fabien Masson, bunun Dünya üzerinde bir ilk olduğunu; Uber ve benzeri platformların tamamına emsal niteliğinde olacak karar olarak da öne çıktığını duyurdu.

Söz konusu kararın Uber’in sürücülerle bir sözleşme imzalayacağı anlamına gelmediğinin altını çizen Masson, fakat Fransa genelinde 150 kadar davanın olduğunu ve bu sürüclerin karardan doğan haklarını tamamıyla kullanabileceklerini ifade etti.

Uber Nedir?

Türkiye’de de bir dönem faaliyet gösteren fakat vergi konularından problem yaşanınca faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilen Uber, ilk kez 2009 yılı içerisinde “Ubercap” ticari adıyla faaliyet göstermeye başladı.

2010 yılında ilk kurulduğu bölgede, taksiciler tarafından yapılan baskıdan kaçabilmek adına ismini Ubercap değil, Uber olarak değiştirmiştir. Uber sistemi; bir sürücü olmasıyla başlar. Uber sürücüsü olmak isteyen kişi belirli şartları sağlayan bir araç satın almalı ya da kiralamalıdır . Türkiye’de Uber aracı “Mercedes Vito” olarak belirlenmişti. Belirli suçlardan hüküm giymemiş ve ehliyeti bulunan herkes uber sürücüsü olabilir.

Uber yolcusu olmak isteyen kişi ise Uber’in mobil uygulamasını indirip gitmek istediği rotayı buraya ekleyip ücretini öder. Ardından kişiye en yakın Uber sürücüsüne söz konusu müşteri bildirim olarak gider. Uber sürücüsü yolcuyu alır ve ekrana gelen haritadan gidecek olduğu yere bırakır. Herhangi bir şekilde sürücü ile yolcu arasında para alışverişi olmaz. Bu sebepten dolayı mesafe hilekarlığı v.s. de yaşatılamaz.

226 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp