Gayrimenkul Davası Nasıl Açılır Ne Kadar Sürer, Gayrimenkul davalarının mahkemelerde açılması ülkemizde oldukça sık karşılaşılan dava çeşitlerindendir.
Gerek miras konusunda karşılaşılan anlaşmazlıkların çözümlenmesi gerekse de tapu ve kadastro uygulaması sırasında yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi amacıyla gayrimenkul davaları açılmaktadır.
Gayrimenkul Davası Nasıl Açılır
Gayrimenkul Davası Nasıl Açılır, Gayrimenkul davaları uygulamada delillerin elde ediliş şekli, keşif, bilirkişi süreçlerinin uzun sürmesi, davanın taraflarının tamamına ulaşma ve davanın tebliğinde yaşanılan güçlükler sebebiyle oldukça uzun süren davalardandır.
Gayrimenkul Davaları Ne Kadar Sürer
Gayrimenkul davalarının sonuçlanma süreleri davanın konusuna göre 2019 yılında belirlenen Yargıda hedef süresi olarak belirlenmiştir.
Örneğin Gayrimenkul Tahliye davası 300 gün, gayrimenkul tapu iptal ve tescil davalarında 730 gün, idare mahkemesinde tahliye ve ecrimisil davaları 330 gün de sonuçlanması hedef süre olarak hesaplanmıştır.
Gayrimenkul Dava Çeşitleri Nelerdir?
Gayrimenkul davaları taşınmazlara ait iş ve uyuşmazlıklarda mahkemeye intikal ettirilen eşya hukukunun alanına giren dava çeşitlerinden olmakla birlikte özellikle mal paylaşımı alanında da oldukça karşılaşılan miras hukukunun uygulanması sırasında meydana gelen uyuşmazlık konularında da karşımıza çıkmaktadır.
Gayrimenkul dava çeşitleri şunlardır:
- Men-i müdahale (müdahalenin önlenmesi) davası
- İzale-i Şuyu (taşınmaz üzerinde ortaklığın giderilmesi) davası,
- Tapu iptali ve tapu tescili iptal davaları,
- Kamulaştırmaya dair tapu iptal davası,
- Kadastro işlemi ile verilen tapunun iptali ve tescili davası,
- Kat mülkiyetinden yaşanan uyuşmazlıklar,
- Geçit hakkı, ecri misil davaları,
- Şufa (önalım hakkı) davaları,
- Bedel artırımı davaları,
- Kira alacağı, kira tespiti, kiracının tahliyesi
Gibi davalar hukuk alanında en sık karşılaşılan gayrimenkul davalardandır. Gayrimenkul davası uzun sürmesinin yanında teknik özellikleri bakımından oldukça geniş bir hukuk perspektifinden bakılmasını gerektiren davalardandır.
Bu davaların takip edilmesi ve hakkınızın korunması için miras hukuku başta olmak üzere birçok alanda birlikte çalışma misyonuna sahip avukatlar ile hizmet veren avukatlık ofisleriyle çalışmanızda yarar vardır.
Gayrimenkul Davaları Nerede Açılır?
Taşınmaz davaları olarak bilinen gayrimenkul davalarının nerede açılacağı da merak konusudur.
Gayrimenkul davası açılırken davaya konu olan uyuşmazlık ister tapu ve tescilden kaynaklansın isterse de başka sebeplere dayansın gayrimenkul davasında görevli mahkeme genellikle taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkemedir.
Gayrimenkul davalarında davanın görüleceği yetkili mahkeme ise genellikle Asliye hukuk mahkemeleridir.
Gayrimenkul Davasında Avukat Tutmak Gerekir Mi?
Hukuk sistemimizde ceza davasında uygulanan zorunlu müdafilik hizmeti hariç birçok alanda avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Gayrimenkul Avukat tutmadan gayrimenkul davası açmak mümkün olmakla birlikte bu davaların özü gereği davanın takip edilmesi ve istenilen sonucun alınması bakımından miras hukuku avukatı veya tapu davaları avukatı şeklinde uzman avukatlardan hukuki yardım alarak davanızın takip edilmesini sağlamak hızlı ve etkili sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Gayrimenkul davalarının uzun sürmesi ve yapacağınız en ufak bir usul hatasının dava masrafları da başta olmak üzere size yansıyacak olması sorunu taşınmazlarla ilgili davalarda teknik donanıma sahip avukatlık ofisleriyle çalışılmasını zorunlu kılmaktadır.
Makalede Gayrimenkul Davası Nasıl Açılır Ne Kadar Sürer konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Gayrimenkul Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz. (Gayrimenkul Davası Nasıl Açılır Ne Kadar Sürer Bknz.)
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?