Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunmak İcra Ceza Konuları Nelerdir? Yalan beyan suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 206. Maddesine göre düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre bir resmi belgenin düzenlenmesi sırasında bu resmi belgeyi düzenleyen kamu görevlisinin yalan bir beyanda bulunması bu suçu oluşturmaktadır.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunmak suçu teşkil edebilmesi için resmi belgenin hukuki sonuçlar doğurmaya müsait olması gereklidir. Böyle bir durum olmazsa bu yalan beyan suç meydana getirmeyecektir.
Yalan Beyanda Bulunmanın Suçunun Cezası Nedir?
Gerçeğe aykırı beyanda bulunmak suçunun cezası TCK’nın 206. Maddesinde 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir. Bu süre suçu işleyen kişinin durumuna ya da bu suçtan elde ettiği kazanca göre değişebilir. Ancak bu cezanın adli para cezası seçeneği de mevcuttur.
Yani resmi belgelerde yalan beyan verdiği ortaya çıkan kişi hapis ya da para cezalarından bir tanesi tercih edebilir.
Yalan Beyan Suçunda Uzlaşma Mümkün Müdür?
İşlenmiş bir suçtan mağdur olan kişi ile suçlu arasında görüşmelerin düzenlenip bir orta yol bulunması uzlaşma olarak ifade edilmektedir. Ancak her suç için uzlaşma mümkün değildir.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunmak suçunda da mağdur tüm toplum olarak kabul edilir. Bundan dolayı da herhangi bir uzlaşma söz konusu değildir.
Gerçeğe Aykırı Beyanda Zamanaşımı
Bir resmi belgenin düzenlenmesinde gerçeğe aykırı beyan verilmesi şikayete tabi olan suçlardan bir tanesi değildir. Şikayet olmadan da bu suç hakkında işlem başlatılabilir.
Yalan beyan suçunun soruşturması doğrudan savcılık tarafından yapılır. Bundan dolayı da herhangi bir zamanaşımı süresi yoktur. Ancak dava açılmış ise bu davadan bir karar çıkabilmesi için bir süre kısıtlaması vardır. Resmi evrak düzenlemede gerçeğe aykırı beyan davasının açılmasının ardından 8 yıl içerisinde sonuç çıkmalıdır. Aksi halde dava düşecektir.
Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunma Suçunda Hangi Mahkeme Görevlidir?
TCK 206. Maddesine göre resmi evraklarda yalan beyanda bulunmak suçtur. Bu suça dair açılan davalarda da görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Ancak memura yalan beyanda bulunmak gibi suçlarda da Sulh Ceza Mahkemesi bu davalara bakmaktadır.
Makalede Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunmak konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İcra Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
SORULAR
Arkadaşım kiralık araçla kaza yaptı alkollüydü şoförü sen ol demişti bana ve ben oldum mobese kameraları vardı MOBESE kameralarından Benim Olmadı Anlaşıldı yani yalan beyanda bulunmuş oldum ve sonradan beyanımı değiştirdim karakola gidince Bundan bana bir ceza bir şey çıkar mı