Hukuk Davalarında Uzlaşma Varsa Dava Açılamaz
Sanığın, idaresindeki otomobil ile meskun mahaldeki tek yönlü, bölünmüş yolda, 2,1 promil alkollü halde seyir halindeyken, direksiyon hakimiyetini kaybederek aracın yoldan çıkıp yol kenarındaki araca çarparak durabildiği olayda,
Aynı araçta bulunan ve sanıktan şikayetçi olmayan mağdur M. Ü.’ün olaydan sonra düzenlenen kesin rapora göre hayati tehlike geçirecek ve 4. derece kemik kırığı oluşacak şekilde yaralandığı, sanığın üzerine atılı suçun bilinçli taksir ile işlenmesi halinde TCK’nın 89/5. maddesi uyarınca şikayete tabi olmadığı nazara alınıp, hukuki durumunun iddianamedeki anlatım da dikkate alınarak bilinçli taksirle yaralama suçuna göre belirlenmesi gerektiği,
Bilinçli taksir nedeniyle şikayete tabi olmayan taksirle nitelikli yaralama suçunun CMK’nın 253 ve 254. maddeleri uyarınca uzlaşma kapsamında olduğu, nitelikli şekilde yaralanan mağdurun aşamalarda sanıktan şikayetçi olmadığını beyan ettiği, taraflar arasında uzlaşma prosedürünün işletilmediği anlaşılmakla, 6763 sayılı Kanun’un 35. maddesi ile değişik CMK’nın 254 maddesi uyarınca sanık ve mağdur arasındaki uzlaşma işlemleri tamamlattırıldıktan sonra;
Taraflar arasında uzlaşma sağlandığı taktirde; Bilinçli taksirle yaralama suçundan açılan davanın uzlaşma nedeniyle düşmesine, Kara verilmelidir.
Hukuk Davalarında Uzlaşma – İstinaf Kararı
TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKMA SUÇU – UZLAŞMA KURUMUNUN UYUŞMAZLIĞI HUKUKİ VE CEZAİ TÜM SONUÇLARIYLA ORTADAN KALDIRDIĞI.
UZLAŞMA NEDENİYLE DÜŞME KARARI VERİLDİĞİNDE MAĞDURUN ARTIK HUKUK MAHKEMELERİNDE DAVA AÇAMAYACAĞI .
ÖZET: Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan; Uzlaşma Süreci işlemiş ve taraflar uzlaşmış ise uyuşmazlığı hukuki ve cezai açıdan dava sonuçlarını ortadan kaldırmaktadır.
Açılan davada Uzlaşma taraflar arasında sağlanmış ise dava sonuçlarında düşme kararı verilmeli, CMK’nın ilgili maddesi 253/19. da açıklanan hususlar sonucu, mağdurun artık hukuk mahkemelerinde dava açamayacağı hükmü ortaya çıkmaktadır.
Taksirle yaralama ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarının sanığın tek bir eylemi ile meydana geldiği,
Taksirle yaralama suçundan uzlaşma nedeniyle ceza verilemediği de gözetilerek, sanık hakkında trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan hüküm kurulmasına yer olmadığıkararI verilmesine karar verilmiştir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?