İcra Avukatlık Ücreti 2020 Ne Kadar? Artan borç oranları ya da ödeme yaşanan güçlükler neticesinde mahkemeye icra başvurularında artış gözlenmektedir.
İcra Avukatlık Ücreti 2020
İcra durumlarında sürecin hızlı bir şekilde çözülmesi ve mağdur tarafın borcunu alabilmesi adına avukat ile bu süreci yürütmek yararlı olmaktadır. Haliyle bu durumda icra avukatlık ücreti 2020 yılı için ne olacağı söz konusu olmaktadır.
İcra Takibi Nedir?
İcra takibi, alacaklı kişi ya da kuruluşun borcunu alamadığı durumda başlattığı yasal takip sürecidir. İcralar ilamlı ya da ilamsız olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İlamlı icra bir mahkeme kararına istinaden başlatılır. İlamsız icralar ise mahkeme kararı olmadan para ya da değerinin tahsili için başlatılan icra türüdür.
İlamsız icralar; çek, senet, poliçe gibi belgelerin olmadığı durumlarda başlatılan icralardır. Bu icralarda talep edilen tutarı gösterecek belgeler ya da giderler yine sunulmaktadır. Ancak ispat niteliğinde bir belge eklenmesi zorunlu olmamaktadır. İcra daireleri tarafından takibi yapılmaktadır.
İlamlı icra ise icra mahkemesine başvurular sonucunda görülen icralardır. Bu davalarda alacaklı olacak kişi tutarını ve alacak miktarını deliller (senet, çek, sözleşme vb.) gibi göstererek, alacağını tahsil etmeye çalışır. İcra davaları en uzun süren davalar arasındadır.
Her ne kadar mahkeme en son karar olarak borçlu kişinin mallarına yönelik icra kararı veriyor olsa da bu kararın alınması için hatırı sayılır bir sürenin geçmesi gerekmektedir.
Sürecin uzunluğu yüzünden çoğu kimse avukat vasıtası ile icra süreçlerini yöneltmektedir. Bu durumda icra avukatının yaptığı ve yapması gerekenler;
- Olayın mahkemeye gitmeden borçlu ile anlaşma yapılarak sağlanması, bu görüşme sonuç vermediğinde icra müdürlüğü aracılığıyla icra takibi başlatması,
- Davasını aldığı müvekkilinin haklarını dava sonuna kadar savunmak,
- Borçlunun mal varlıklarına haciz konulmasını ve satış işlemlerinin gerçekleştirilmesini ve sonunda asıl alacağın tahsil edilmesi,
- Rehin ya da ipoteğin nakdi paraya çevrilmesi için takip ve çalışma yapmak,
- Kredi sözleşmelerinden kaynaklı alacakların takibini ve ulaşımını sağlamak,
- Kkarşılıksız çek davalarını yönetmek ve takibini yapmak, borca ve art niyet neticesinde açılan icra davalarına karşı itiraz sürecini yönetmek, haciz işlemi başladığı takdirde bunun tahsilatına kadar geçen her aşamayı eksiksiz olarak müvekkiline bildirmek gibi özellikler taşımalıdır.
İcra hukuksal sürecinin uzun ve kapsamlı olması yüzünden meseleler karşılığında pratik çözümler sunan, birden fazla görevi aynı anda yürütebilen, meslek etiğine saygılı, sözlü ve yazılı iletişim kanallarını kullanabilen, icra ve dava dosyalarını rahatlıkla inceleyip icra hukuku hakkında geniş bilgisi bulunan, düzenli ve ikna kabiliyeti yüksek bir avukat ile çalışmak, bu sürecin kısa sürede çözümlenmesini sağlayacak ve icra gibi tatsız davaların bir an önce sonlanmasına sebep olacaktır.
2020 Yılında İcra Avukatlık Ücreti Nedir?
İcra mahkemesinde görülecek davalar için maktu asgari avukat ücreti 1.130 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Ancak bu tutar dava için gerekecek belgelerin temini, avukatın mesaisi, davanın tutarı ve bulunulan bölgeye göre değişkenlik göstermektedir.
Ayrıca icra davalarında avukatın hukuki yardımlar için alacağı yüzde oranları bulunmaktadır. Buna göre konusu para olan davalarda hukuki yardım ücreti ilk 35 bin TL için % 12, sonra gelen 45 bin TL için % 11, sonra gelen 80 bin TL için % 8 olarak belirlenmiştir. Miktar yükseldikçe yüzde oranları düşmektedir.
Ancak asgari tutar ve hukuki yardım dışında masraf, vekalet ücreti, tahsil harcı gibi giderlerin de hesaplanmasının ardından icra avukat ücreti 2020 belirlenmektedir. Dolayısıyla avukat ücretlerini icra davalarında talep edilen icra miktarı belirlemektedir.
SORULAR
29 senelik sanayileşmiş, gıda üretim şirketinin, %5 hissedarıyım. Aile şirketi, anonim şirkettir. Eşimden 6 yıl önce resmen boşandı. Şirketin gelirinden, kanuni hakkımda düşen %5 temeddü hakkımı istiyorum. Daima Kar dagıtmama kararına uygun hareket eden şirket kararları iptali davası açtım. 2014 de açılan dava, bilirkişi lehime, istinaf lehime, yargıtay lehime karar verdi. Böylelikle y. K. Kararlarının bununla ilgili kararları iptal edilmiş oldu…… Şimdi icra davasıylamı, devam edip, temeddü hakkımı parasal olarak alabilirim. Yada hangi yolu izlemem konusunda yardım eder isiniz?
EMEKLİ MAAŞIMDA BLOKE VAR NASIL KALDIRIRIM BANKA DEGIKLIGI YOK ANCAK SUBE DEGISIM VAR PTT NASIL GECERIM SAYGILARIMLA
iyi günler avukat hanım bir alacak davasında vekaletime bir avukata verdim avukatlık ücretini peşin ödedim anlaştığımız miktar kadar sonra icra davası açıldı karşı taraf itiraz etti tekrar dava açılması gerekiyormuş bununla ilgili tekrar avukatlık ücreti veriliyormu acaba tşkler
Bilirkişiye giden dosyam 3 ay sürede gelmedi mahkeme 4 ay sonraya attı bu rapor nne zaman gelir ve tahsilat süresi ne kadar dır iyi çalışmalar
İyi geceler İlkay hanım, sağlık sebeplerinden dolayı ödeme güçlüğü çektiğim bir kredim vardı ve icra işlemleri başladı çok şükür şuan iyiyim ve bu borcu ödemek istedim 19.600 tl olan borcum için avukat arkadaş benden 6000 tl avukatlık ücreti talep etti, bunun bir prosedürü veya limiti varmı yoksa borç ne kadar olursa olsun istediği ücreti alabilirmi teşekkürler…
Merhaba Ankara’da icra avukatlık ücretini sormak isterim. İcra takibinde ne kadar avukatlık ücreti vermem gerekir. Alacaklı olan benim. Tahsilat henüz yapılmadı.
Emekliyim. Banka kredisini ödeyemediği için banka avukata verdi. Kendime ait aile konutum var.toplam borç 36bin tl. E devlet üzerinden ipotek kondu .emekli maaşım dışı da başka gelirim yok .Eve Haciz gelip satilirmi. Yoksa ailece mağdur oluruz.ne yapmam gerekir