İcra Ceza Mahkemesi Neden Açılır?
İcra ceza mahkemesinde dava açılma sebepleri olarak kanunda öngörülen icra ceza mahkemesinin alanına giren suçlar sayılabilir. Bu suçlar şunlardır:
- Borçlunun alacaklısını zarara sokmak amacıyla mevcudunu eksiltmesi suçu,
- Borçlunun kendisini aciz duruma düşürmesi veya durumunu ağırlaştırması suçu,
- İflas ve konkordato işlerinde hususi menfaat temin etme suçu,
- Ticari işletmede yöneticinin sorumluluğu suçu,
- Konkordato veya uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırmada yetkili kimseleri hataya düşürme suçu,
- Kiracının işlediği suçlar,
- Müflisin mallarını vermeyenlerin işlediği suçlar,
- Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi suçu,
- Ticareti terk etme suçu,
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunma suçu,
- Taahhüdü ihlal suçu,
- Çocuk teslimi emrine muhalefet suçu,
- İcra dairesince teslim edilen taşınmaz veya gemiye tekrar girme suçu,
- İcra İflas Kanunu 30. ve 31. maddelerde yer alan hükümlere uymama suçu,
- Nafaka ödenmemesi veya nafaka kararına uymama suçu,
- Artırmadan çekilme suçu.
İcra ceza mahkemesine suçun niteliği itibariyle mahkemenin alanına girmeyen, kanunda öngörülmemiş herhangi bir davanın açılması mümkün değildir.
İcra Ceza Mahkemesine Nasıl Dava Açılır?
Halihazırda usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmiş ve sonuç alınamamış bir icra takibiniz var ise, kanunda öngörülen çerçeveler dahilinde icra ceza mahkemelerine başvurarak alacağınızın tahsili için hukuki süreci başlatabilirsiniz. Kişilerin bu süreçte alanında uzman bir avukattan yardım almaları gerekmektedir.
Gerekli belgelerin tamamlanması ve avukata yetki verilmesinin ardından, davanın açılması için bulunduğunuz bölge icra ceza mahkemesine başvurulur. Başvurunuzun haklı ve hukuka uygun bulunması ile birlikte dava süreci başlamış olur.
İcra Ceza Mahkemesinde Duruşmaya Katılmama Halinde Ne Olur?
Mahkemelerde müşteki, sanık ya da tanık sıfatı ile yer almanız gerekebilir. Mahkeme tarafında duruşmanın güne ve saati size tebliğ edilmektedir. Tebligata uygun olarak mahkemede hazır bulunmanız gerekmektedir. Özellikle ceza davalarında tebligata uymamanız halinde bu durumun yaptırımları bulunmaktadır.
Sanık sıfatı ile çağrıldığınız halde katılmadığınız duruşma dolayısı ile polis aracılığı ile zorla duruşmaya katılmanız sağlanabilir ya da hakkınızda yakalama kararı çıkarılabilir. Tanık sıfatı ile mahkemede bulunmanızın gerektiği hallerde de tanıklıktan çekilme hakkı bulunanlar dışında herkes davaya katılım göstermek zorundadır. Aynı zamanda duruşmada size sorulan soruları doğru cevaplama sorumluluğunuz bulunmaktadır.
İcra Ceza Mahkemesi Kararına Nasıl İtiraz Edilir?
Eğer halihazırda icra ceza mahkemesi bünyesinde devam eden ve aleyhinizde açılmış bir dava mevcut ise, mahkeme tarafından verilen kararın tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içerisinde bulunduğunuz bölge asliye ceza mahkemesine bir dilekçe ile itirazınızı bildirmeniz gerekmektedir.
Talebiniz mahkeme tarafından incelenir ve ardından mahkeme itirazın kabulüne ya da reddine karar verebilir. İtiraz incelemesinin yapılmasının ardından eğer mahkeme itirazınızın reddine karar verirse verilen bu karar kesin hüküm niteliği taşımaktadır.
SORULAR
Benim maddi durumum iyi değil uzun zamandır çalışamıyorum çalışamadığım için nafakamı da ödeyemedim. Yaklaşık 7 aydır çalışmıyorum sağlık hizmetlerimi dahi şuan gss üzerinden devlet karşılıyor. Eski eşim önce Nafakanın Ödenmemesi nedeniyle icra takibi başlatmış, daha sonra ise icra ceza mahkemesine CEZA davası açmış. Bu durumda ne yapmalıyım çaresizim ceza mahkemesinde hapis kararı çıkarmı. Bu konuda ne tavsiye edersiniz?