İcra Yetki İtiraz Nedir, Nasıl İtiraz Edilir? İcra yetkisine itiraz icra dairelerinde yapılmalıdır. İlamsız takipler yetki kamu düzenine ilişkin olmaması sebebiyle icra dairesi kendiliğinden kararları verememektedir. Bundan dolayı da itiraz için tarafların yetki itirazında bulunması gerekir. Bu itiraz için verilmiş olan süre ise 7 gün ile sınırlandırılmıştır.
İcra Yetki İtiraz Nasıl Yaplır
Borçlu olan kişinin yedi gün içerisinde itiraz etmemesi durumunda itiraz şansı kaybolur. Bunun yanı sıra yetki itirazı ile beraber esas hakkında da itiraz yapılmalıdır. Yetki itirazı sırasında borçlu olan kişi yetkili icra dairesinin de konumunu bildirmelidir.
Bu durum olmadığı sürece yetki itirazı geçersiz olacaktır. Süre zarfında yapılan yetki itirazları sayesinde icra takibi kendiliğinden duracaktır. Takibin durması için farklı bir mahkeme kararının beklenmesi gerekmez.
İlamlı İcra Yetki İtirazı
Borca itiraz dilekçesi mutlaka yedi gün içerisinde hazırlanmalıdır. Yedi günde yapılmayan itirazlar kabul edilmeyecektir. Bu aşamada dilekçe hazırlarken alanında uzman bir avukattan destek almak ve doğru uslüplarla ve delillerle dilekçenin hazırlanması gerekmektedir.
Aksi halde itiraz kabul edilmeyebilir. Borçlu olan kişiye gönderilmiş olan ödeme emrinde ise borçlunun takibe nasıl ve ne zaman karşı koyabileceği ve süresi içinde bunun yapılmamasının sonuçları da bildirilmektedir.
Borçlu kişi bu noktada yetkiye itirazı üzerine alacaklı kişi şekilde hareket edebilir. Bu iki yol ise aşağıdaki gibidir:
- Alacaklı olan kişi yetkiye itirazı kabul edebilir,
- Alacaklı olan kişi yetki itirazını kabul etmez.
İtiraz alacaklı tarafından kabul edilmiş ise bu noktada icra dairesi dosyası, borçlu olan kişinin yetki itirazında göstermiş olduğu icra dairesine gönderilmesini talep eder. Bu sayede yetkisiz icra dairesi, dosyayı yetkili olan icra dairesine gönderecektir.
İcra Yetki İtirazı Sonrası Yapılacak İşlemler
İcra mahkemesi yetki yargı sınırları içerisinde bulunan icra dairesinin yetkisine bağlı olmaktadır. Genel mahkemelerin yetkisi ise Hukuk Usulü Mahkemeleri tarafından düzenlenmiştir.
Bu noktada da icra ve iflas yasası kapsamında yetki hükümleri, kural açısından Asliye Hukuk Mahkemesi ve Sulh Hukuk Mahkemesi kapsamında değildir. Bundan dolayı da genel mahkemelerde icra ve iflas işlemleri için özel hükümler uygulanmaktadır.
İcra Yetki İtiraz – Nereye Yapılır?
İcra Yetki İtiraz Nereye Yapılır sorusuna cevap olarak, İcra dairesinin göndermiş olduğu ödeme emrine yetki itiraz etmek isteyen borçlu bu itirazını ödeme emrini tebellüğ ettiği tarihten itibaren beş gün içinde bir dilekçe ile icra takibinin yapıldığı icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesine bildirir.
İcra Yetki İtiraz – Dilekçe Örneği
İcra Yetki İtiraz itiraz dilekçesi hazırlanması yapılacak itiraza göre değişmektedir. Genel ve örnek olarak ana başlıklarını hatırlatmak amacıyla İcra takibine itiraz dilekçesi aşağıda veriyoruz.
DOSYA NO : …/… E.
İTİRAZ EDEN BORÇLU :
ADRESİ :
VEKİLİ : Av. İlkay UYAR KABA
ALACAKLI :
VEKİLİ :
KONU : …… İcra Yetki İtiraz
itirazımızdır.
AÇIKLAMALAR :
HUKUKİ NEDENLER : 2004 S. K. m. 60 ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerden dolayı müvekkil aleyhine yapılan icra takibinin durdurulmasını, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/…/…
İtiraz Eden Borçlu Vekili
Av. İlkay UYAR KABA
Ankara Avukat genel sayfasından diğer konulara göz atabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?