İhbar Tazminatı Kime Ödenir? İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisini düzenleyen 4857 sayılı İş Yasası, iş sözleşmesi ile bir işin görülmesini ve bunun karşılığında ücret ödenmesini sağlayan tarafların birbirlerine karşı belirli yükümlülüklerin olduğunu açık ve net biçimde ortaya koymaktadır.
İş sözleşmesine ve bildirim zamanlarının dikkate alınması esasına dayanan ihbar tazminatı, çalışanın işten haber verilmeden ya da belirtilen ihbar zamanı bitiminden önce çıkarılması durumunda işveren tarafından iş sözleşmesi feshedilen çalışana ödenen bir tazminat türüdür.
İhbar Tazminatı Kime Ödenir?
İşçi ile işveren arasında iş sözleşmesinin ihlal edilmesine dayanan uyuşmazlıkların en sık yaşananları arasında bulunan ihbar tazminatı talepleri, İş Hukuku kapsamında iş sözleşmesinin sonlandırılmasıyla gündeme gelmektedir.
İşçinin iş yerinde çalıştığı süre anlamına gelen kıdem süresine göre bildirim süreleri farklılık gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda ihbar tazminatını ödeyen taraf, az önce belirtmiş olduğumuz durumun tam tersi olacak şekilde işçi tarafından işverene ödenebilmektedir.
İhbar Tazminatını Kim Alabilir?
İş hukukunda en çok uyuşmazlık konularından biri haline gelen ihbar tazminatı hem işçiye hem de işveren tarafına ödenebilen bir tazminat türüdür. Dolayısıyla kanunen belirli bazı durumlarda ihbar tazminatını işveren alabildiği gibi çalışan işçi de bazı koşulların gerçekleşmesi durumunda ihbar tazminatı alabilmektedir.
Eğer işveren, iş sözleşmesiyle çalışanını herhangi bir şekilde işten çıkaracağına dair haber vermeden işten atmışsa, çalışanına kanunen belirlenen süre içindeki ihbar tazminatını ödemekle yükümlüdür. Bunun dışında ihbar zamanı bitiminden önce de işten çıkarılması durumunda söz konusu işçinin lehine ihbar tazminatının ödenmesi gerekecektir.
Bu durum aynen geçerli olacak şekilde işveren lehine de düşünülebilir. Eğer bir işyerinde çalışan işçi, işten ayrılacağını kanunen belirtilen sürede işverenine ihbar etmezse ya da belirlenen ihbar süresinden önce istifa ederek işten ayrılırsa, işverenine ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bir başka deyişle işçi kanunda belirtilen zaman içinde habersiz bir şekilde çalıştığı işini bırakması durumunda işverenine tazminat ödemek zorunda kalacaktır. Görüldüğü üzere hukuk sistemimizde 4857 sayılı İş Kanunu, ihbar tazminatı hususunda hem işvereni hem de işçilerin haklarını güvence altına almıştır. Bu kapsamda ihbar tazminatı ile amaçlanan, çalışanın ya da işverenin işi bırakma veya işten çıkarma niyetlerini makul bir zaman diliminde karşı tarafa bildirmelerini sağlamaktır.
İhbar Tazminatı Süreleri
4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesinde yer alan ve Sürekli Fesih başlıklı maddede, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Buna göre ihbar tazminatının süreleri şu şekilde belirlenmiştir:
- İşi 6 aydan daha az sürmüş işçinin bildirimden itibaren 2 hafta sonra,
- İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş işçinin bildirimden itibaren 4 hafta sonra,
- İşi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında sürmüş işçinin bildirimden itibaren 6 hafta sonra,
- İşi 3 yıldan fazla sürmüş işçinin bildirimden itibaren 8 hafta sonra sözleşmesi feshedilebilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?