İpoteğin Paraya Çevrilmesi Emsal Yargıtay Kararı. İpotekli Kredi Borcu Ödenmemişse, İpoteğe İcra Emri Gönderilemez!
Konut kredisi için herhangi bir bankaya ipotek karşılığı için başvurulmuş fakat kredi borcu ödenmemişse, ipoteğin paraya çevrilmesiyle birlikte, İcra İflas Kanunu kapsamında icra emri verilememektedir.
Konut kredisi ve kredi kartı borç alacaklarına yönelik sözleşme kapsamında, ipoteklerin paraya çevrilmesiyle takibe alınması ve icra emrinin gönderilmesi, İcra ve İflas Kanunun 149. Maddesine göre mümkün değildir.
İpoteğin Paraya Çevrilmesi Emsal Yargıtay Kararı
Davaya konu olan bu olayda, konut kredisi sözleşmesi ve kredi kartı borçlarının alacağına binaen, borçlunun göstermiş olduğu ipoteğin, paraya dönüştürülmesi ile takibe geçirilmesi, İcra İflas Kanunun 149. Maddesi uyarınca, borçluya icra emrinin gönderilemeyeceği belirtilmektedir.
Bankanın bu borçlarının alacağı için icra mahkemesine yapacağı başvurular süresiz şikâyet kapsamında değerlendirilip, mahkeme tarafından dikkate alınması gerekmektedir.
İcra Hukuk Mahkemesi tarafından, borçlu kişinin şikâyeti incelenerek, mahkeme kararının verilmesi gerekirken, yazılı olarak gösterilen gerekçede, borçlunun isteminin reddi kararı yanlış bulunmuştur.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi tarafından temyiz edilen davada, mahkemenin vermiş olduğu kısmen kabul kararı, İcra İflas Kanunun ilgili maddeleri göz önünde bulundurularak, kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.
Yargıtay’ın vermiş olduğu bu karar kapsamında, konut kredisi ve kredi kartı borçlarına ilişkin ipoteğin paraya çevrilmesi ve takip yolunun açılarak, icra emrinin gönderilmesinin önü kapatılmıştır.
Konut Kredisi Kullanan Tüketiciler Ayrı Tutularak Karar Verilmiştir!
Konut kredisi talebi için bankadan ipotek karşılığı, kredi çeken ve borcu ödemeyen kişi hakkında banka, alacaklarının temini için gösterilen ipoteğin paraya çevrilmesi ve konut kredi finansmanı sözleşmesi kapsamında, ipoteğin ücretinin takibe geçirilerek, İcra İflas Kanunu kapsamında, icra emrinin gönderilmesi mümkün değildir.
İcra İflas Kanunu kapsamında konuya ilişkin; icra müdürlerinin borçlu tarafından gösterilen ipoteğin, para borcunu ve alacağın muaccel olduğunu tespit ettiğinde, borçlu kişiye ve beraberinde; üçüncü şahıslara ve rehin tutanlara da icra emri gönderme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi tarafından görülen temyiz davası kapsamında, borçlunun temyiz istemi ve mahkeme kararına yapmış olduğu itirazlara ve kısmen kabul kararına, İcra İflas Kanunda belirlenen şartlar uyarınca, mahkemenin vermiş olduğu karar bozulmuştur. Yargıtay’ın kararının bozma nedeni olarak; borçlunun itirazlarının, incelenmesinin gereksiz olduğu ve temyiz için istenen peşin harçların tarafına istek halinde geri ödeneceği gösterilmiştir.
Yargıtay’ın bozma kararının ardından, konut kredileri ve eşit taksitli kredi kartı borçları için ipoteklerin paraya çevrilmesi ve icra takibine alınmasına ilişkin diğer davalar için emsal oluşturmuş oldu.
Taşınmaz Rehninin (İpoteğin) Paraya Çevrilmesi hakkında geniş bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?