İş Hukuku Avukatı Ankara Sincan
Hukuk sistemimizde mahkemelerde görülen davaların büyük bir çoğunluğunu iş davaları oluşturmaktadır. Bu davalar arasında da en çok karşılaşılan dava türleri de muhakkak işçi alacağına ilişkin davalardır.
Ülkemizde işçi sınıfı pek çok hukuksuzlukla mücadele etmektedir. İşverenler, personeline kıdem ve ihbar tazminatı ödeme konusunda ayak diretmekte, işçileri haksız sebeple işten çıkarmakta ve işçileri işe alırken çoğunlukla personelin boş kağıda imza atmasını istemektedir. Bu tür sıkıntılı bir iş dünyasında, hukuk sistemimizin en çok ilgi gören 4857 sayılı İş Kanunu uygulamalarının doğru bir şekilde uygulanması iş avukatları için büyük önem taşımaktadır.
İşçi ile işveren arasında işçi alacakları sebebiyle kaynaklanan hukuki ihtilafların çözüme kavuşturulması için görülen davalar iş mahkemesinde, işçinin tazminat talepleri ile gündeme gelmektedir. İşverenlerinin alacaklarını ödemediği gerekçesiyle mahkemeye başvuran işçiler, tazminat haklarını iş mahkemelerinde talep edebilmektedir.
İş davalarında en sık görülen alacak davaları muhakkak kıdem tazminatı ile ihbar tazminatıdır. Ancak bunların yanı sıra fazla mesai ücretleri, yıllık izin ücretleri gibi işçilerin temel hakları da işverenden talep edilebilmektedir. Bu sayede işverenin işçi üzerinde yarattığı mağduriyet hissiyatının giderilmesi hedeflenmektedir.
İş Hukuku Davaları Nelerdir?
İş hukuku kapsamında iş mahkemelerinde görülen davalar genel itibarıyla süreç olarak 1 ila 1.5 senelik bir zaman diliminde sonuca kavuşturulan davalardır. Türk Hukuku’nun ağır işleyişi sebebinin yanı sıra iş davalarında bilirkişi raporlarına başvurulması ve bu raporların zamanında dönmemesi de eklendiğinde sürecin uzaması kaçınılmaz olmaktadır. Ancak alanında uzman bir iş hukuku avukatından profesyonel hukuki yardım alınarak bu davaların mümkün olan en kısa sürede herhangi bir hukuki kayıp yaşamadan sonuçlandırılması mümkün olabilmektedir.
İş hukuku avukatı Ankara Sincan bölgesinde de iş davalarında müvekkillerinin en hızlı şekilde davalarının neticelenmesi için gerekli dosya hazırlama sürecini kısa sürede tamamlayabilmektedir.
İş hukuku davaları işçi alacakları ve haksız işten çıkarılma nedeniyle işe iade davaları şeklinde iki ayrı başlık altında incelenebilmektedir.
İşçi Alacakları Davaları Nelerdir?
İş hukukunda uzman ve deneyimli iş mahkemesi avukatı desteği ile çok daha kısa sürede neticelendirilip herhangi bir şekilde yaşanması muhtemel hak kayıplarının da önüne geçilen davalar ile birlikte işçinin hak ettiği alacaklar işverenden tazmin edilebilmektedir.
İşçilerin iş sözleşmesinin fesih şeklinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda, işverenlerinden talep edecekleri alacakları şunlardan oluşmaktadır:
- Kıdem tazminatı alacağı
- İhbar tazminatı alacağı
- Fazla mesai alacağı
- Yıllık izin ücretleri alacağı
- Yol ve yemek ücretleri alacağı
İşçiler, hukuk sistemimizde haklarını koruyan ve güvence altına alan 4857 sayılı İş Kanunu’nda açıkça belirtilen yasalar ile birlikte bu davalarda deneyimli iş avukatlarından hukuki destek alarak hak kayıpları yaşamadan alacaklarını tazmin edebilirler.
Haksız İşten Çıkarma Nedeniyle İşe İade Davaları
İşçilerin haksız ve kanunen geçersiz fesihlerle iş sözleşmelerinin sona erdirilmesi durumunda işçilere işe iade davası yani bir başka deyişle işe geri dönüş davası açma imkanı verilmektedir.
Hukuk sistemimizde 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesinde iş güvencesi düzenlenmiştir. Bu madde kapsamında işverenlerin personelini keyfi bir şekilde işten çıkarmalarının önüne geçilmiştir. Dolayısıyla işçinin iş sözleşmesine son verebilmek veya bir başka tabirle işçiyi kovabilmek için birtakım şartlara göre hareket edilmesi gerekmektedir.
İş güvencesinin ihlal edilmesinde işverenin bazı sorumlulukları bulunmaktadır. İşçilerin işe iade davalarında nasıl yol izlemeleri gerektiği ve işe iade davasında hak düşürücü sürelere dikkat ederek nasıl bir dava dosyası hazırlanmasına ilişkin detayları uzman iş hukuku avukatı desteği ile temin etmeleri mümkündür.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?