İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir? İş Kazası Avukatı...

İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir? İş Kazası Avukatı...
İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir? | Türk modern hukuk sistemi günümüzde işveren ve işçilerin haklarının düzenlenmesi ve koruma altına alınması hedefi ile çeşitli düzenlemelerde bulunmaktadır. Buna göre günümüzde dünya ortalamasının üzerinde bir seviyeye sahip olunan Türkiye’ de iş kazalarına yönelik olarak son yıllarda çok önemli çalışmalar...
İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir? Türk modern hukuk sistemi günümüzde işveren ve işçilerin haklarının düzenlenmesi ve koruma altına alınması hedefi ile çeşitli düzenlemelerde bulunmaktadır. Buna göre günümüzde dünya ortalamasının üzerinde bir seviyeye sahip olunan Türkiye’ de iş kazalarına yönelik olarak son yıllarda çok önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. İşçinin, işyeri alanı kapsamında, iş yeri haricinde  ya da işveren tarafından işyeri haricinde olan bir proje işinin yerine getirilmesi esnasında meydana gelen ve işçinin hem fiziksel hem de ruhsal yönden zarar görmesi durumu iş kazası kapsamı dahilinde bulunmaktadır. Bu noktadaki en önemli faktörlerden birisi bir işyerindeki iş nitelikli kazanın iş kazası sayılabilmesi için mutlaka işçinin fiziksel bir mağduriyet veya zarar yaşaması gerektiği yönünde bir algı yanlışlığı bulunmaktadır. Çünkü iş kazasına bağlı ruhsal sorunlarda iş kazası kapsamına alınmaktadır.

İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir?

İşçinin kendi işi haricinde bir iş dolayısı ile işyeri haricinde bulunduğu anda meydana gelen kazalarında iş kazası kapsamına girip, girmediği en sık tartışılan konulardan birisi olarak öne çıkıyor. Ancak bu tip kazalarda doğrudan iş kazası sınıfına alınan kazalar arasında yer alır. İşçilerin işveren tarafından tutulan bir araç ile gidiş, gelişleri esnasında yaşadığı kazalar veya işverenin isteği doğrultusunda başka bir noktadaki bir işe gidiş veya geliş esnasında yaşanan kazalarda iş kazası kapsamına girerken, işçinin yaşadığı kazanın iş kazası kapsamında olması için mutlaka kaza anında işçinin zarar görmesi zorunluluğu yoktur. Bu çerçevede de sonradan ortaya çıkan söz konusu kazanın etki ve belirtileri de iş kazası kapsamına alınabilmektedir. İş Kazası Geçiren İşçinin Yüzde 0 Maluliyet Oranı Manevi Tazminat İstemesine Engel Değildir. İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir?

İş kazası geçiren işçi ne kadar maaş alır?

Türkiye'de iş kazası geçiren bir işçi, geçici iş göremezlik ödeneği olarak yatarak tedavi gördüğü sürece günlük kazancının yarısını alır. Ayaktan tedavi gördüğü sürece ise günlük kazancının üçte ikisini alır. Bu ödemeler, işçinin işyerinde sigortalı olduğu sürece yapılır. Eğer işçi işyerinde sigortalı değilse, iş kazası nedeniyle oluşan zararların ödenmesi için işyerine veya ülke genelinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şubelerine başvuruda bulunulması gerekir.

İş kazası geçiren işçinin maaşını kim öder?

İş kazası geçiren bir işçinin maaşı, işyerinde sigortalı olduğu sürece Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir. Bu ödemeler, işyerinde sigortalı çalışanların hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında gelir kaybı yaşamamaları için getirilmiş bir sistemdir. İş kazası nedeniyle işçinin işe devamı geçici olarak engelleyen durumlarda, maaş ödemesi işveren yerine SGK tarafından yapılır.

İş kazası geçirdim yasal haklarım nelerdir?

İş kazası geçiren bir işçinin maddi ve manevi tazminat hakları vardır. Maddi tazminat, iş kazası nedeniyle oluşan ekonomik zararların karşılanması için verilen bir ödemedir. Maddi tazminat, iş kazası nedeniyle oluşan tedavi masrafları, kazanç kaybı, iş gücü kaybı ve ekonomik geleceğin sarsılmasından kaynaklı zararları kapsar. Ayrıca, iş kazası sonucu işçinin ölümü durumunda, işçinin yakınları destekten yoksun kalma tazminatı alabilirler. Manevi tazminat ise, iş kazası sonucu oluşan psikolojik zararların karşılanması için verilen bir ödemedir. Manevi tazminat, iş kazası nedeniyle oluşan acı, ızdırap, üzüntü ve kaygı gibi psikolojik zararları kapsar. İş kazası geçiren işçiyi işten çıkarabilir mi? Evet, iş kazası geçiren bir işçi işten çıkarılabilir. Ancak, iş kazası nedeniyle işçinin iş gücünü kaybettiği veya azalttığı durumlarda işçinin işten çıkarılması yasal olarak sınırlandırılmıştır. Bu tür durumlarda işçinin işten çıkarılması, "ihmal" veya "kötü niyet" gibi haklı nedenler olmadıkça yasal olarak geçerli değildir. Bu nedenle, iş kazası nedeniyle işçinin haksız olarak işten çıkarılması durumunda, işçi tarafından işyerine karşı kıdem tazminatı ve diğer alacaklarının ödenmesi için ayrı bir dava açarak alabilir. Reddi Miras Süreci Nasıl İşler?

İş Kazası Durumunda Ne Yapılmalı?

İş kazalarında hak kayıplarının meydana gelmemesi açısından tüm prosedürün en nizami biçimde uygulanmasına dikkat edilmelidir. Bu çerçevede de;
  • İş kazası durumunda işveren tarafından bölgedeki kolluk kuvvetlerine haber verilmesi gerekir.
  • Kolluk kuvvetlerine bildirim sonrasında bir dilekçe ile SGK Bölge Müdürlüğü’ne bildirimde bulunulmalıdır.
SGK Bölge Müdürlüğü’ne gönderimi yapılan iş kazası bildirimi ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından en kısa süre içerisinde olay yerine müfettiş yönlendirmesini gerçekleştirir. Bu müfettişler tarafından oluşturulan raporlar kapsamında da söz konusu kazanın iş kazası olup, olmadığına kanaat getirilir. Müfettişler tarafından gerçekleştirilen incelemeler sırasında olay yerinde bulunma imkanı bulunan işçilerin bulunmaya özen göstermeleri öneriliyor. Eğer iş kazasını yaşayan kazazede olan işçinin incelemede bulunması olanaklı değil ise olaya tanık olan bir işçinin veya işçilerin incelemede yer alması gerekir. Aynı zamanda da kazayı gören işçilerin isimlerinin tanık olarak söz konusu rapor içerisinde ilave edilmesi gerekliliği bulunur. İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir?

İş Kazasında Hangi Haklar Vardır?

İş kazalarında, işçinin tedavi karşılanacağı gibi tedavi süresi içerisinde geçici iş göremezlik ödeneği alabilir. Maluliyeti durumu mevcut ise maluliyeti durum tespiti gerçekleştirilerek, maluliyet durumunun % 10 oranın üzerinde olması halinde maluliyet aylığı bağlanmaktadır. Ayrıca hak ihlalleri gibi durumlarda işverene yönelik olarak hem maddi hem de manevi tazminat davası açılabilmesi söz konusu olmaktadır. İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir?

Bu haber toplam 335 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara