İş Kazası Maddi Tazminat Tespit Davası Nedir Ve Neden Açılır? İş kazası tazminat davası açabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkilendirdiği müfettişlerin inceleme yapması ve yaşanan olayın iş kazası olup olmadığını tespit etmesi gereklidir. Daha sonrasında iş kazası maddi tazminat tespit davası açılmalıdır.
Bir çalışan işyerinde iş ilişkisi nedeniyle yaralanma yaşamış ise bu durumda tazminat davası açabilmektedir. Ölümün meydana gelmesi durumda ise bu dava yakınlar tarafından sorumlu işverene karşı açılabilir.
Hangi Haller İş Kazası Sayılmaktadır?
İş kazasına ilişkin düzenlemeler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 13. Maddesinde yapılmıştır. Bu kanun gereğince bir olayın iş kazası olarak sayılabilmesi için sağlanması gereken bazı koşullar vardır.
Örneğin bu şartların en temeli yaşanan kazanın işyeri sınırları içerisinde gerçekleşmiş olmasıdır. Ancak bir olayın iş kazası olarak değerlendirilebilmesi için yalnızca işyerinde olması şart değildir. Bunun yanı sıra:
- Görev nedeniyle işyeri dışarında başka bir yere gönderilmesi sırasında olan kazalar,
- İşveren tarafından verilen taşıt ile işe geliş gidişler sırasında yaşanan kazalar,
- Emziren annenin çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanda yaşadığı kazalar da iş kazası olarak nitelendirilir ve dava açılabilir.
İş Kazası Tazminatı Zamanaşımı Süresi
İş kazası zamanaşımı süresi kazanın meydana gelmesi itibariyle 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bir kişi işi nedeniyle yaralanmaya maruz kalmış ise bunun için 10 yıl içerisinde tazminat davası açması gereklidir.
Ölümün yaşanması halinde zamanaşımı süresi yine aynıdır. Ölen kişinin yakınları bu süre zarfında tazminat davası açmalıdır.
İş Kazaları Tazminatları için Hangi Mahkeme Yetkilidir?
İş kazası geçirdim tazminat alabilir miyim sorusunun yanıtı için ilk olarak SGK’nin atadığı müfettişin olayın iş kazası olduğunu söylemesi gereklidir. Bir kişinin elinde doktor raporu olsa dahi SGK kendi görevlendirdiği kişi ile değerlendirmesini yapmaktadır.
Bu yüzden SGK’ya bildirimin yapılması şarttır. Olayın iş kazası oluğu tespit edilmesinin ardından İş Mahkemeleri’ne başvurarak dava açma işlemi gerçekleştirilebilir.
İlk olarak iş kazası tazminatı tespit davası açılmalıdır. Bu dava iş kazasından bağımsız bir şekilde yürütülmektedir. Tespitin yapılmasının ardından da iş kazası tazminatı talep edilebilmektedir.
İş Kazası Maddi Tazminat Tespit Davası
Modern yüzyıl Türkiye’sinde dünya ortalamalarına göre değerlendirildiğinde oldukça yüksek seviyelerde iş kazalarının meydana gelmesi binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına yol açıyor.
Günümüz modern Türkiye’ sinde özellikle iş güvenliği gibi pek çok alanda gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde iş kazalarında işçiye yönelik olarak çok önemli haklar veriliyor.
İş Kazası Halinde Yapılması Gerekenler
Bu gibi etken çalışmalarda beraberinde iş kazası geçiren işçinin hakları nelerdir sorusunu gündeme getiriyor. İş kazası geçirilmesi durumunda sigortalının maddi ve manevi tazminat talebinde bulunma hakkı bulunmaktadır.
Bu kapsamda iş kazaları ile ilgili olarak özellikle pek çok platform üzerinde farklı bilgiler bulunuyor olması ciddi bilgi kirliliğine yol açabiliyor.
İş Kazası Nerede Olursa İş Kazası Sayılır?
Günümüzde iş kazaları ile ilgili olarak ortaya çıkan en karmaşık bilgilerden birisi de yaşanan iş kazasının nerede yaşanması durumunda iş kazası kapsamına alınacağı yönünde oluyor.
Buna göre günümüzde İş Kanunu çerçevesinde işçilerin geçirdikleri kazaların iş kazası kapsamında olması için nerede meydana gelmesi gerektiği ise işçinin işyerinde bulunduğu esnada olması.
Bir işverene bağlı çalışma gerçekleştiren işçinin görevli olarak işyeri haricinde başka bir yere gönderilmesi sebebi ile asıl işini gerçekleştirmiyorken geçen zamanlarda, emziren kadın sigortalının iş mevzuatı çerçevesinde çocuğuna süt vermesi için ayrılan zamanlarda ve işçilerin işveren tarafından sağlanmış olan bir taşıt ile işe gidiş-gelişi esnasında meydana gelmesi şeklinde belirtiliyor.
İş Kazası Neleri Kapsar?
Söz konusu durum ve noktalarda yaşanan kazalarda işçinin hemen ya da sonrasında bedensel veya ruhsal yönden engelli duruma gelmesine yol açan tüm olaylar iş kazası kapsamında bulunur. Buna göre iş kazası sonrasında kısa süre içerisinde ortaya çıkmasa da sonradan ortaya çıkan fiziksel ve ruhsal etkilerde iş kazası kapsamında gösterilmektedir.
İşçinin iş kazası yaşaması halinde işveren tarafından anında kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunması gerekliliği bulunmaktadır. Bunun yanı sıra işveren tarafından iş kazasının meydana geldiği andan itibaren 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’ na (SGK) iş kazası ile ilgili olarak bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
İş kazasının iş veren tarafından SGK’ ya bildiriminin gerçekleştirilmemesi halinde işçi tarafından SGK’ ya ihbar edilebilir. Bu ihbar tarihine dek geçen süre için sigortalıya ödemesi gerçekleştirilecek olan geçici iş göremezlik ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverenden tahsil edilerek, işçiye yönelik ödemesini gerçekleştirir. Bu şekilde işçi geç bildirimden doğan kayıplarının önlenebilmesini sağlamış olur.
İş kazaları ile ilgili ortaya çıkan istatistiklerde en sık karşılaşılan kazaların başında işçinin parmak kaybı kazaları geldiği görülüyor. İş kazalarında ortaya çıkan zararlar sebebi ile mevcut olan tazminat hakkı çerçevesinde parmak kopması iş kazası tazminat hakkı da bulunmaktadır.
Ancak son derece geniş kapsamlı ve pek çok davada uzman bilgi gerektiriyor olması dolayısı ile bilirkişiye başvuruluyor olması gibi pek çok etken nedeni ile herhangi bir hak kaybına uğramamak, dava sürecinin kısa olması gibi pek çok durum dolayısı ile profesyonel ve deneyimli iş kazaları avukatları aracılığı ile destek alınması önerilmektedir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?