İş Kazası Nereye Şikayet Edilir? İş kazası, iş yaşamında sıklıkla yaşanacak durumlardan birisidir. Gerek bu konuda yapılacakların çok bilinmemesinden gerekse işverenlerin meseleyi çabucak kapatmak istemelerinden kaynaklı gerekçelerle iş kazası yaşandığında yapılacaklar özellikle de iş kazasının şikayet edileceği yer bilinmemektedir.
Halbuki kazaya uğrayan işçi süreci doğru yardım alarak yürüttüğünde sosyal haklar yanı sıra maddi manevi tazminat dahi alabilmektedir.
İş Kazası Nereye Şikayet Edilir?
İş kazasında şikayet ve tazminat hakkı olarak iki hukuki boyutu bulunmaktadır. İş kazası sonucu yaralanma ve ölüm vukuu bulmuş ise, savcılık olaya el koyarak soruşturma başlatılır.
İş kazasında mağdur olan işçi veya vefat varsa mirasçıları bu soruşturmaya katılarak, kazada kusuru olan kişilerden sikayetçi olabilirler.
İş Kazası Yaşandıktan Sonra Atılacak Adımlar
Kısaca iş kazası sonrası hukuki boyut açısından atılacak adımları;
- İlk şok atlatıldıktan sonra hemen Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılmalı,
- SGK tarafından sevk edilen hastanede muayene olunmalı ve rapor alınmalı,
- Rapor neticesinde iş mahkemesine başvurularak işverenin davaya katılımı sağlanmalı
Şeklinde sıralamak mümkündür. Ayrıca yapılan iş A kişisi tarafından B kişisi üzerinden yani taşeron vasıtasıyla yürütülüyorsa her iki taraf da mahkemeye çağrılmaktadır.
İş Kazası Nedir? İş Kazası Olarak Görülen Durumlar Nelerdir?
İşçinin, işyerinde hangi durumda olursa olsun başına gelen kazalara iş kazası denilmektedir. Bu durum istisnai durumlar oluştursa da herhangi bir kasıt olmadıkça işçinin lehine olmaktadır.
Örneğin ani bir fiziksel rahatsızlık; kalp krizi ya da beyin kanaması gibi sebeplerce yaşamını iş yerindeyken kaybeden işçinin ölümü yine iş kazası olarak geçmektedir. Ya da çocuğunu emzirmek için molaya çıkmış kadın çalışanın da başına kaza gelmesi durumunda yine iş kazası olarak değerlendirme yapılmaktadır.
İşçi, işverenin talimatı ile işyerinin dışında bir görev yapıyorsa ve bu sırada başına bir kaza gelirse yine iş kazası olarak değerlendirilir.
İş Kazalarında Şikayet ve Yapılması Gerekenler
İş kazası yaşandığında hukuksal süreç görüldüğü üzere işçinin lehinde olmaktadır. Ancak bu süreci doğru devam ettirmek önem taşımaktadır. İş kazası şikayet mekanizması iş kazasının olduğu andan itibaren işlemeye başlamaktadır;
- Öncelikle iş kazası gerçekleştikten sonra çalışma hemen durdurulmalıdır. Bu hem kazanın mağduru daha fazla etkilemesini hem de başka çalışanlara sirayet etmesini engelleyecektir.
- Kazaya uğramış kişinin hemen durumu kontrol edilir ve derhal sağlık birimlerine haber verilir.
- Çevre güvenliği oluşturulduktan sonra kaza alanına yapılacak incelemeler için kimse sokulmaz.
- Kaza sonrasında kazaya uğrayan işçi tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılması gerekmektedir. İş kazasını başlatan resmi adım bu olduğu için oldukça önemlidir. En geç 3 (üç) iş günü içerisinde SGK’ya bildirim yapılmalı ve bunun neticesinde SGK’nın sevk edeceği hastanelerden rapor alınmalıdır.
İş Kazasında İş Mahkemesine Tazminat Talebi
SGK’ya yapılan bildirim sonucunda bir tahkikat başlatılacaktır. SGK tarafından görevlendirilen kişiler kazanın gerçekleştiği işyeri ya da mahale giderek incelemelerde bulunurlar.
Sonuçta işçinin kazaya uğradığı tespit edilirse tutanak hazırlanır ve kayda geçirilir. Bu noktadan itibaren işçi, şahsen ya da süreci daha iyi yönetmesi için bir avukat yardımı ile iş mahkemesine başvuruda bulunmalıdır.
Bu aşamadan sonra talep edilen maddi manevi tazminat hakları yargı sürecine geçmiş olur ve SGK raporunun da sürece eklenmesiyle birlikte değerlendirme süreci başlar.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?