İş Kazası Sigortaya Başvuru Dilekçesi (SGK) Çalışma hayatı, fazla sayıda risk barındırabiliyor. Bu risklerin önlenmemesi ve risklere karşı tedbir alınmaması, çeşitli iş kazaları ve ölümle sonuçlanabilen iş kazalarına zemin oluşturuyor.
İş Kazası Sigortaya Başvuru Dilekçesi (SGK)
İş kazası yaşanması sonucunda, Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun (SGK) sigortalı işçilere ve geride kalanlara sağlamış olduğu birtakım yardımlar söz konusudur. Fakat bunun için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun yaşanan olayı iş kazası olarak tanımlamalıdır.
İş Kazası Sigortaya Başvuru Dilekçesi (SGK) ile başvurulması halinde, iş kazasının tespiti, iş kazasında kusur oranı ile iş kazası iş göremezlik oranları tespit edilir.
Bu tespitler açılacak tazminat davasında SGK başvuru zorunluluğu olup, başvuru olmaması halinde davanızın düşmesine sebep bir durumdur.
Sosyal Güvenlik Kurumuna Göre Hangi Durumlar İş Kazasıdır ?
Sigortalı olan çalışanın;
- İşyerinde bulunduğu sırada gerçekleşen kazalar,
- Emziren kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda meydana gelebilen kazalar,
- İşveren tarafından yürütülmekte olan iş sebebi ile, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işin yapmaksızın geçen zamanlarda, oluşan kazalar
- İşveren tarafından sağlanan, bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş veya geliş esnasında meydana gelen ve sigortalı işçiyi bedenen ya da ruhen engelli hale getiren kazalar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ na göre yasal olarak iş kazaları adı altında değerlendirilir.
Bu alanda, bir işçinin işyerinde düşüp kafasını vurması, hemen o anda değilse bile, sonradan geçirdiği beyin kanaması ile hayatını kaybetmesi de iş kazaları adı altında ve sonucu ölüm olarak değerlendirilir.
İşçinin İş Yerinde Kalp Krizi Geçirerek Hayatını Kaybetmesi
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanmış olan bir genelgeye göre, kalp krizi geçiren işçiye, iş kazası dahilinde, belirlenmiş sigorta kolundan sağlanan yardımlar yapılmaya başlandı. Aynı şekilde kalp krizi ile beraber oluşan hastalıklar nedeni ile iş yerinde gerçekleşen ölümler de aynı çerçeve dahilinde değerlendirilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu İş Kazası Bildirimi
İşveren, yaşanılan iş kazasının ardından 3 iş günü içerisinde bu kazayı Sosyal Güvenlik Kurumu’ na bildirmekle sorumludur. Bu sorumluluk 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu içerisinde belirtilmiştir.
İş kazaları ile ilgili hastane tarafından yapılan kaza bildirimi ve aynı zamanda işyeri e-bildirge sisteminde eş zamanlı olarak görüntülenebilir. Fakat ilgili hastanenin 10 iş günü içerisinde bildirme yükümlülüğü sebebi ile kaza bildirimi yapmak için hastane tarafından yapılacak olan bildirim beklenmemelidir.
İşveren, 3 iş günü içerisinde yaşanılan iş kazasını Sosyal Güvenlik Kurumu’ na bildirmelidir. Şayet yaşanan kazanın bildirimi yapılmaz ise, işveren idari para cezası ile karşılaşabilir.
Kaza Sonrasında kayıt Tutma ve İnceleme
Yaşanılan iş kazaları sonrasında, işveren, kazaların nedenlerini araştırmak ve yaşanabilecek olan diğer kazalara önlem almak amacı ile iş kazası kayıtları oluşturmalı ve saklamalıdır. Bu durum 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ nda belirtilmiştir.
İşverenlerin bu kaza sonrası, kayıtları nasıl tutacaklarına dair bir yasa veya kural yoktur. Fakat bu alanda SGK kaza bildirim sistemi referans alınabilir. Kayıtlar, kazanın oluşma şekli, kazaya ait fotoğraf ve görgü şahitlerinin ifadelerini içermelidir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?