İş Kazası Sonrasında Neler Yapılmalıdır? İşte resmi işlemler | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İş Kazası Sonrasında Neler Yapılmalıdır? İşte resmi işlemler

İş Kazası Sonrasında Neler Yapılmalıdır? İşte resmi işlemler

İş Kazası Sonrasında Neler Yapılmalıdır? İş ortamında görünmeyen kazalar yaşandığında kazaya uğrayan işçinin temel hakları bulunmaktadır. Bunların bilinmesi ve hemen kazanın neticesinde yapılacakların listesinin olması oldukça önem taşımaktadır.

İş Kazası Sonrasında Neler Yapılmalı konusu daha sonra açılacak tazminat ve ceza davalarında önem arz etmektedir.

İş kazası sonrası hastane kayıtlarına mutlaka “iş kazası” ibaresini düşün. SGK’ya başvuru yaparak, iş göremezlik oranının belirlenmesini isteyin. İş kazası sonra şikayetçi olmamanız tazminat davanıza bir etkisi yoktur. İş kazası esnasında SGK primleriniz ödenmemiş veya kayıdınız yoksa “iş kazası tespit davası” açarak tespit yaptırabilirsiniz.

İş Kazası Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Çünkü bu sürecin yasal olarak işletilebilmesi için iş kazası sonrasında yapılacaklar harfiyen yerine getirilmeli, hiçbir kısım gözden kaçmamalıdır. Çünkü o telaş ve heyecan anında bilerek ya da bilmeyerek bu durum göz ardı edilmekte, çalışan sadece zarar görmüş olarak kalmaktadır. Ancak bu şekilde iş kazalarının önüne geçilebilmekte, kazaya uğrayan çalışanın da sosyal hakları güvence altına alınmaktadır.

İş Kazası Tanımı Nedir – İş kazası sayılan Haller

İşyerinde sigortalı olarak çalışan işçinin yine iş yerinde veya işveren tarafından görevlendirildiği bir durumda başına kaza gelmesine iş kazası denilmektedir. Ayrıca sadece iş yerinde değil, işveren tarafından görevlendirilip bir başka yere gönderildiği esnada da başına gelecek kazalar iş kazası kapsamına girmektedir.

İş kazalarıyla birlikte işçilerin ne yapması gerektiği de gündeme gelmektedir. İş kazaları son yıllarda büyük artışlar göstermektedir. Bunların önüne geçmek ve iş kazalarını asgari düzeye indirmek için çeşitli sosyal ve hukuksal adımlar atılmıştır.

İş Kazalarında Mesuliyet

Bir kazanın iş kazası olarak adlandırılması için sadece işte gerçekleşmiş olması yeterli değildir. Bunun dışında,

  • İşveren tarafından gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması,
  • İşçiye işi gereği yaptırılmış bir eylemin sonucunda kazanın oluşması,
  • İşçinin sigortalı çalışan olması –sigortası olmayan çalışanı zaten çalıştırmak yasak olduğu için işverene burada başka davalar da açılabilmektedir.
  • İşveren gereken önlemleri aldıysa ve güvenlikten başkaları sorumluysa bu durumda güvenlikten sorumlu kişilerin bulunması,
  • İşçinin bildirimde bulunması

Gerekmekte ve ancak yasal zemine kaza, iş kazası olarak bu şartlar altında geçmektedir.

İş Kazası Meydana Geldiği An Neler Yapılmalıdır

İş kazası yaşandığında hemen öncelikle sağlık ekiplerinin müdahalesi için gerekli yerlere haber verilmelidir. Ardından polis veya jandarmaya da haber verilmeli, ilgili kişiler geldikten sonra kazaya uğrayan işçinin hastaneye sevk işlemi yapılmalıdır.

İş kazasının içeriği ne olursa olsun yani ağır ya da hafif bir kaza olması fark etmeksizin hemen iş kazası bildirimi Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmalıdır. 3 (üç) iş günü içerisinde bildirimde bulunulmazsa iş kazası yasal olarak kaza olarak geçmemektedir.

İş Kazası Sonrasında Yapılacaklar

İş kazası meydana geldikten sonra hastaneye sevkin ardından bildirimde bulunmak gerekmektedir. İş kazası bildiriminde bulunmak için bağlı bulunduğunuz bölgedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidebilir ve burada dilekçe yazabilirsiniz. Bunun dışında e-devlet üzerinden de başvuru yapma imkanınız bulunmaktadır.

SGK bildirimi sonrası kazayla ilgili araştırma ekibi görevlendirilir ve kazanın olduğunu meskende incelemelerde bulunurlar. İnceleme neticesinde işçinin kazaya uğradığı saptandığında işverenden oluşmuş maddi hasarı karşılaması beklenir. Bu sürede kazaya uğramış işçi isterse manevi tazminat davası da açabilmektedir çünkü kaza neticesinde kendi sosyal yaşamında değişiklikler olmuş olabilir.

231 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp