İş Kazası Soruşturması Nasıl Yapılır? İş kazası sonuçlarının öğrenilmesi, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun tespiti ardından mümkün olmaktadır.
Yaşanan iş kazalarının ilgili SGK müdürlüğüne iletilmesinin ardından SGK birimlerince tespit çalışmaları yapılmaktadır.
İş Kazası Soruşturması Nasıl Yapılır?
İş kazası soruşturması, kazanın gerçekleştiği yerin teftiş edilmesi ve ilgili kişilerin ifadelerine başvurulması yoluyla tespit edilmektedir. Süreç SGK müfettişleri tarafından takip edilmekte ve sonuçlandırılması da aynı birim üzerinden gerçekleşmektedir.
İş kazalarının değerlendirilmesi yapılırken 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası Kanunu aracılığıyla tespiti sağlanmaktadır. İş yeri içerisinde iş kazası olarak adlandırılan kriterler bu kanun içerisindeki on üçüncü madde aracılığı ile belirlenmektedir.
İş Kazası Tespit Kriterleri
İş yerinde gerçekleşen kazaların iş kazası olarak tespiti, bazı kriterlerin oluşması ile sağlanmaktadır. SGK müfettişleri tarafından yapılan incelemelerde şu durumların gözlemi sağlanmaktadır:
- İşçinin kaza esnasında nerede bulunması
- Yapılan işin işçinin kendi serbest işi değil işveren tarafından görevlendirilmiş bir iş olması
- İşyeri dışında görevlendirilme ile bir yere gönderilmiş olması
- Yeni doğan annelerinin süt iznini kullandığı zaman diliminde olması
- İşyeri dışında yapılan işe yönelik bir taşıtta bulunulması
Gerçekleşen eylemin iş kazası olduğuna dair veriler sunmaktadır. Bu veriler ışığında SGK müfettişleri tarafından gerekli incelemeler yapılmakta ve iş veren ile sürecin tespiti paylaşılmaktadır.
İş kazası nitelikleri bu maddeler sonucunda yalnızca beden değil ruhen de hasar oluşturabilmektedir. Bu durumda da iş kazası olarak nitelendirilmekte ve aynı sonuçlandırmalar yapılmaktadır.
İş Kazası Bildirimi Oluşturma
İş kazasının gerçekleştiğini bildirmek, ortalama 3 iş günü olarak sınırlandırılmıştır. Kanun ile belirlenmiş olan 3 gün sınırı, iş kazasının gerçekleştiği andan itibaren takip edilmektedir. 6331 sayılı kanun aracılığıyla İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili bildirim sağlanma zorunluluğu hem işveren hem de işçi için geçerlidir.
İş kazası soruşturması yapılabilmesi için hastane aracılığıyla kazaya yönelik bir tespit yapılması beklenmemelidir. Bunun için sonuçlardan önce iş kazasının gerçekleşme durumu ile ilgili SGK birimlerine kaza durumunun bildirilmesi gerekmektedir.
İşverenin yükümlülükleri arasında olan iş kazası bildirimi için 3 günlük sınır ihlal edilmesi halinde işveren belirli tutarca para cezasına uğrayabilmektedir. Bunun için hastane süreçlerinin öncesinde iş kazasının gerçekleşme durumuna ilişkin haber verilmesi gerekmektedir.
İş Kazası Tazminatı Kimlere Mahsustur?
İş kazası sigorta ödeneği alanlar, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu aracılığıyla belirlenmiş kişilerdir. Bu kişiler şu şekilde sınıflandırılmaktadır:
- SSK durumu ile çalışanlar
- Kendi adına işlerini yürütenler, muhtarlar vb.
- Tutuklu yargılanmakta olan ceza hükümlüleri
- İş yerlerinde bulunan stajyer veya çıraklar
- Savaş dolayısıyla maluliyet durumunda olanlar
- TİK bünyesindeki kursiyerler
- Görevlendirme ile yurtdışında bulunan işçiler
Bu kişilerin iş kazası soruşturması yapabilme hakları bulunmaktadır. Bu doğrultuda herhangi bir iş kazası gerçekleşmesi halinde tazminat alma hakkına da sahip oldukları bilinmektedir.
Bunlara ek olarak tarım işçilerinin de üç ay öncesinde sigorta başlatılması halinde bu haklardan yararlanmaları mümkün olmaktadır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?