İş Kazası Tazminat Davası Kime Karşı Açılır?
İş kazası tazminatı, işverenin tedbirsizlikleri sonucu herhangi bir kazaya uğrayıp, maddi manevi zarar gören çalışan tarafından, işverene karşı açılan davalardır.
İş kazası hasarı meydana geldiğinde işçi, bu kazaya sebep olan veya olanlardan hak almak amacıyla, tazminat davası açabilmektedir. Bu davanın asıl amacı, iş güvenliği görevini yerine getirmeyen ve tam olarak kusurlu sayılan kişiye karşı bir husumet yöneltilmesidir. Davanın yönetildiği kişiler;
- İşveren,
- İşverenin çalıştırdığı kişi ve kişiler,
- Herhangi bir iş sebebiyle aracı olan kişiler olabilmektedir.
Zarara uğrayan işçi, yaşadığı maddi manevi tüm kayıpların tanzimi için, bütün sorumlulardan ya da bir kısmından hakkını alabilmek adına davacı olabilir.
İş Kazası Tazminat Davası Ne Zamana Kadar Açılabilir?
iş kazası tazminat davası süresi, 10 yıllık zamanaşımı kuralına tabidir. Zamanaşımı sürecinin başlangıç tarihi, kazanın meydana geldiği gündür. Eğer kazanın sonucu, maluliyet şeklinde artık göstermekteyse, meydana gelmiş bir maluliyet durumu mevcuttur.
Bu durumda, zamanaşımı son tarihi, atışla alakalı dava için zamanaşımı başlangıç tarihi sayılmaktadır.
İş Kazası Tazminatı Ne Kadar?
İş kazası tazminat miktarı, işçinin maaşı, bedeninde kalan hasar miktarı ve geçirdiği kazadaki kusur oranına bağlı olarak değişebilmektedir. Bu sebeple, iş kazası tazminat ücretlerini tek bir çatı altında toplamak mümkün değildir.
İş kazası tazminat hesaplama işlemi için, çalışanın aktif ve pasif dönemleri dikkate alınarak, 1 günlük kazancı için oluşan indirimler ve zamanlarla birlikte hesaplanır. Net maaş üzerinden yapılacak olan tazminat miktarı, çalışanın bedeninde kalan kalıcı hasar oranıyla doğru orantılı olarak artış göstermektedir.
İş kazasında bilirkişi raporu ile yakın tarihte belirlenmek zorunda olan duruşma sürecinde, paranın artış ve düşüş değeri göze alınarak hesap yapılır ve paranın değer kaybetmesinin önüne geçilir.
İş Kazasında Dava İçin Zaman Aşımı Süresi Ne Kadardır?
İş kazası tazminat davası zaman aşımı, BK:125. Maddeye göre, kazanın gerçekleştiği andan itibaren 10 yıl süreyle sınırlandırılmıştır. Eğer kaza sebebiyle artış gösteren bir maluliyet meydana gelmişse, ortada yeni bir maluliyet durumu bulunmaktadır. İş kazasında meydana gelen maluliyetin artış tarihi de, artışa ilişkin zaman aşımı süresinin başlangıç tarihi olmaktadır.
İş Kazası Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
İş kazası tazminat miktarı, işçinin kazayı geçirdiği aktif ya da pasif dönemine göre, zam ve indirimlerin günlük kazancına yansıması da dikkate alarak belirlenmektedir. Bilinmeyen kazançlar için %10’luk bir dilim aralığında, indirim veya zam artışı tazminat miktarına katılarak, hesaplama yapılmaktadır.
Tazminat hesaplamaları sırasında belirtilen aktif dönem, kişinin 60 yaşına kadar geçirdiği zaman dilimi olmaktadır. 60 yaşından sonraki dönem ise, pasif dönem olarak sayılmaktadır. Kişinin kaza sonrasındaki dönemlerde elde edeceği kazançlar, bu tazminat için yıl yıl hesaplanmaktadır.
İş kazasının geçirilmesinin ve davanın açılmasının hemen ardından tazminatın verilmek zorunda olması sebebiyle, hüküm verilecek tarihe yakın değerler hesaba katılır ve tazminat miktarı belirlenir.
İş kazası tazminatı bilirkişi raporu ile hükmün verileceği tarih arasındaki zamanın, olabildiğince kısa olması gerekmektedir. Hesaplamalar yapılırken brüt ücretler değil, net ücretler dikkate alınmalıdır.
İş kazası Tazminat Davasında Talep Edilecekler
iş kazası tazminatı için talep edilebilecek tazminatlar, işçinin gördüğü maddi manevi zararların karşılanmasını amaçlamaktadır. İş kazası tazminat davasında talep edilenler;
- Tedavi ücretleri,
- Çalışmamaktan dolayı oluşan zarar,
- Daimi iş görmemezlik raporu neticesinde, kalan hayatı boyunca göreceği zarar,
- İşçinin kaza neticesinde ölmesiyle, işçinin yakınlarının çekeceği yoksunluk,
- Manevi acıların giderilmesine yönelik manevi tazminatlar talep edilebilmektedir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?