İş Mahkemesi Arabuluculuk Başvuru Formu 2025 | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İş Mahkemesi Arabuluculuk Başvuru Formu 2025

arabuluculuk telefon numarası ankara

İş Mahkemesi Arabuluculuk Başvuru Formu 2025 Nasıl Doldurulur? İş mahkemesinde arabuluculuk için başvuru formu doldurulması, 1 Ocak 2018 tarihinde İş Mahkemeleri Kanunu’nda yapılan düzenleme ile iş davası açmak isteyenler tarafından zorunlu hale getirilmiştir.

İş Mahkemesi Arabuluculuk Başvuru Formu

Bu tarihten itibaren işe iade davaları başta olmak üzere pek çok iş davasında arabuluculuğa başvurulmadan iş mahkemesinde davanın görülmesi mümkün değildir.

Dolayısıyla iş mahkemesi arabuluculuk başvuru formu taraflarca doldurularak bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda dava şartı olarak arabulucuya başvurulmalıdır.

İşçi ile işveren arasındaki neredeyse bütün uyuşmazlıkların çözümünde ilk etapta arabuluculuk faaliyetlerine başvurulması gerekmektedir.

İşçinin tazminat ve ücret, işverenin de alacak ve tazminat davası açabilmesi için ilk önce arabuluculuğa başvurmuş olması, yapılan arabuluculuk müzakereleri ile uzlaşmanın olmaması halinde iş mahkemesine dava talebinde bulunması şart haline getirilmiştir.

İşçi ile İşveren Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Şartı

İşçi ile işveren arasındaki ihtilafların çözümünde arabuluculuk şartı, hukuk sistemimizde 1 Ocak 2018 tarihinde yapılan İş Mahkemeleri Kanunu’nda düzenleme ile resmen yürürlüğe girmiştir. Buna göre işçi – işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde iş mahkemesine dava açmadan önce arabuluculuk başvurusu gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Başvurunun nereye ve ne zaman yapılacağı da kanunda açık bir şekilde ifade edilmiştir. Buna göre işçi veya işverenlerin arabuluculuk başvuruları, ikamet ettikleri adreslerdeki arabuluculuk bürosuna, büro olmayan yerlerde ise görevlendirilmiş sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne yapılması gerekmektedir.

Bürolara yapılan başvurunun ardından, arabuluculuk faaliyetlerinde görev yapacak olan arabulucu sıfatlı kişi, büroların bildirdikleri listeden arabulucu olarak atanmaktadır. Arabulucu, ilk önce tarafları süreç hakkında bilgilendirdikten sonra uygun bir tarih belirleyip tarafları ilk toplantıya davet etmektedir.

İşe İade Davalarında Arabulucu Süreci

İşçinin işe iade talebinde arabulucu sürecinin işleyişi de en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. İşe iade talebinde arabulucu sürecinde işçi ile işveren arasında anlaşma sağlanması durumunda, arabulucular işçinin işe başlama tarihi ile işçinin işe başlatılmaması durumunda işçiye ödenecek tazminat ve diğer hakların miktarını belirleme görevini üstlenmektedir.

Bu koşullar işçi ile işverenin rızası dahilinde belirlendikten sonra arabuluculuk süreci başarılı bir şekilde sonuçlanmış olmaktadır. Ancak işveren bu koşulları kabul etmediği durumda anlaşma sağlanamamış olacağı için işe iade davası, iş mahkemesine intikal ederek mahkeme huzurunda görülmektedir.

Arabuluculuğa Başvurulmadan Açılan Dava Talepleri

İş hukukunda arabuluculuğa başvurmadan açılan dava talepleri, iş mahkemesi tarafından usulen reddedilmektedir. Bunun yanı sıra iş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat talepleri dışında tüm işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklarda ilk olarak arabuluculuk faaliyetlerine başvurulması önem teşkil etmektedir.

İşçi ile işveren arasında yaşanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk başvuru formu belgesinin işçi ya da işveren tarafından doldurulması gerekmektedir. Ancak iş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davalarında arabuluculuğa gitme zorunluluğu bulunmamaktadır.

6.204 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp