İş Mahkemesi Dava Masrafı Nasıl Hesaplama Hesaplanarak Açılır? Bu Makale dava harç miktarlarına göre hesaplamalar ile, iş mahkemelerinde zorunlu arabuluculuk süreci sonra dava aşamaları bilgi amaçlı hazırlanmıştır.
İş kanunda yapılan düzenleme ile Arabuluculuk merkezlerine başvuru yapılmış ve karşı taraf ile uzlaşma olmaması halinde iş mahkemesine dava açılabilmektedir. Bu durum iş mahkemesine dava açma şartıdır.
İş Mahkemesi Öncesi Zorunlu Arabuluculuk Ücretleri Nasıl Hesaplanır?
İş kanunda zorunlu arabuluculuk ücretleri, iş mahkemesi ve iş davası harç ve masraflarına göre daha değişiklik göstermektedir.
Arabuluculuk sürecine başvuru yapılıp anlaşma olmaması halinde işçi herhangi bir ücret ve masraf ödememektedir.
Arabulucuya başvuru süreci dahil ücretsiz olup, işçi için avantajlı bir durumdur. Bunun yanında arabulucu aracılığı ile anlaşma olması halinde ödenecek miktar üzerinde arabuluculuk fiyat tarifesine göre ücret ödenir.
Arabuluculuk Sonrası İş Mahkemesi Dava Masrafı ve Ücretler
İş mahkemelerinde açılacak davalar için belli harç ve ücret ödenmesi gereklidir. Genel olarak ödenmesi gereken bu harç ve ücretler aşağıda belirtilmektedir. İş Mahkemesi olmayan yerlerde bu davalara Asliye Hukuk Mahkemeleri bakmaktadır.
İş mahkemelerinde dava açılabilmesi için hazırlanan dava dilekçesinin Adliyede ki Tevzi Bürosuna gidilerek, aşağıda masraf detaylarını anlatacağımız miktarları, alınacak makbuz ile vezneye yatırılması gerekmektedir. Bu masrafların yatırılmaması halinde dava açılamamaktadır.
İşçi açmış olduğu davaya peşin harç ve masrafları yatırması halinde dava açılmakta, Dava sonucunda davanın olumlu sonuçlanması halinde tüm dava masraflarını karşıdan talep ve tahsil edebilmektedir.
İş Mahkemesinde Dava Masrafı Ne Kadar?
Mahkemelerin dava harç ve masrafları her yıl düzenlenmekte, yapılan düzenlemedeki oranlara göre masraflar belirlenmektedir.
İş mahkemelerinde zamanaşım sorunu yoksa genelde belirlenemeyen miktarlar için tahmini dava değeri üzerinden istenir.
İş mahkemesinde dava masraflarını en çok etkileyen unsurlar ise tanık ücretleri ve bilirkişi ücretleridir. 2018 yılı Ocak ayından itibaren yürülüğü giren oranlar göre 2 tanık ücret ve tebligat masrafı 108 TL’dir. Bilirkişi ücreti ise, 220 TL’dir Eğer başka bir bilirkişi istenmesi halinde ayrıca ücret ödenmesine karar verebilir.
İş Mahkemesinde davaların açılmasında istenecek tazminat türleri ve alacakların tespiti, davanın hangi değerden açılacağı konusunda ya bir avukat danışmanlığı ile ilerleyebilirsiniz, yada davanın tamamını avukat aracılığı ile takip edebilirsiniz.
İş Mahkemesi Dava Masrafı Nasıl Hesaplanır?
İş mahkemesine arabuluculuk başvurusunun olumsuzluk yani anlaşamamayla sonuçlanması halinde, İş hukukunda işçi avukat aracılığı ile dava açacağı gibi, bizzat kendisi de başvuru yaparak, 208 yılı için hesaplanan harç ve masraflar talebine göre hesaplanarak dava açılabilmektedir.
Dava harç ve masraflar aşağıdaki miktar ve oranlara göre tanık ücreti, bilirkişi ücreti dahil edilerek yatırılması gerekmektedir. Bunun nedeni iş mahkemelerinde delil ve ispatın belge bulunmaması durumunda tanık deliline göre yürüdüğü unutmamalıdır.
Bilirkişi ise bu belirtilen delil ve tanık ifadeleri doğrultusunda işçinin alacağı miktarları hesaplayarak, mahkemenin kararına ana dayanak olmaktadır.
İş Mahkemesi Dava Dosya Masraf Hesaplama
İş Mahkemesi’ne iş davası açılmak istendiğinde bazı masraflar ortaya çıkmaktadır. Bu masraflar harçlar ve masraflar olarak iki kalemde oluşmaktadır. İş Mahkemesi Dava Masrafı 2018 yılı için belirlenen oranlara göre yapılan hesap Detayları ise şunlardır:
HARÇLAR : Başvurma Harcı 35,90 TL, Peşin Harç 35,90 TL, Vekalet Harcı 5,20 TL şeklindedir.
MASRAFLAR : Dosya Gideri 1,00 TL, Diğer iş ve işlemler 55,00 TL, Taraf Tebligat Gideri 140,00 TL, Bilirkişi Ücreti 220,00 TL, Tanık Ücreti 40,00 TL, Tanık Tebligat Ücreti 28,00 TL, Keşif Ulaşım Bedeli 85,00 TL, Keşif Ücreti 253,80 TL şeklindedir.
Harç Toplam: 77,00 TL, Masraf Toplam 822,80 TL,
Genel Toplam : 899,80 TL
Önemli bir not düşmekte fayda görmekteyiz, keşif iş davalarında azda olsa yapılan işlemdir. ilk hesaplamada bunu belirtmeye gerek yoktur. Hakim veya taraflar talep ederse, yada iş kazası gibi olay yerinde inceleme yapılması gerekirse Keşif ücreti dahil edilerek verilen süre içerisinde mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.
İş Mahkemesi Dava Masrafı Hesaplama
İş mahkemesi sözlü yargılama dahilinde yapılmaktadır. İş davaları diğer davalara göre hızlı yargılama esasına göre yapılır. İş davaları adli tatilde de görülür. İş davalarının genel özellikleri belirtildikten sonra iş davasının aşamaları önem arz etmektedir.
İş davalarında Dava harç ve masraflarının zamanında yatırılmaması halinde, mahkeme hakimi bu masrafların yatması için süre verecektir. Buda davanın uzamasına etken durumlardır.
İş mahkemeleri Avrupa birliği kriterlerine göre, davacı ve davalı anayasal hakların kullanılması, savunma hakkının verilmesi, davanın sürümceme de bırakılmaması nedeniyle tüm haklar belirli sürelere tabi tutulmuştur. Bu sürelerin kısaltılması yada uzaması mümkün değildir. Normal şartlarda iş mahkemelerinde davanın normal belirlenen sonuçlanma süresi 488 gündür. Bu süre dikkate alındığında mahkemelerin bu süreye uyduğunu da belirtmek gerekir.
Bu sürelerin uzamasına sebep, mahkemelerin iş yoğunluğu, hakimlerin izin ve tayin işlemleri ile olağan dışı olayları sıralayabiliriz. İş davaları hakkında daha detaylı bilgi için.
İş Mahkemesi Dava Masrafı Hesaplanması
Bu Makale dava harç miktarlarına göre hesaplamalar ile, iş mahkemelerinde zorunlu arabuluculuk süreci sonra dava aşamaları bilgi amaçlı hazırlanmıştır.
İş kanunda yapılan düzenleme ile İş Hukukunda Zorunlu Arabuluculuk merkezlerine başvuru yapılmış ve karşı taraf ile uzlaşma olmaması halinde iş mahkemesine dava açılabilmektedir. Bu durum iş mahkemesine dava açma şartıdır.
İş Mahkemesi Öncesi Zorunlu Arabuluculuk Ücretleri Nasıl Hesaplanır?
İş kanunda zorunlu arabuluculuk ücretleri, iş mahkemesi ve iş davası harç ve masraflarına göre daha değişiklik göstermektedir. Arabuluculuk sürecine başvuru yapılıp anlaşma olmaması halinde işçi herhangi bir ücret ve masraf ödememektedir.
Arabulucuya başvuru süreci dahil ücretsiz olup, işçi için avantajlı bir durumdur. Bunun yanında arabulucu aracılığı ile anlaşma olması halinde ödenecek miktar üzerinde arabuluculuk fiyat tarifesine göre ücret ödenir.
İş Mahkemesi Dava Masrafı Hesaplama | Sıkça Sorulan Sorular
RÜCUAN TAZMİNAT DAVASI İŞ MAHKEMESİ DAVA MASRAFI
Mahkemece, toplanan delillere ve bütün dosya kapsamına göre, davanın kısmen kabulü ile 2.718,40 TL parasal tazminatın ödeme tarihi olan 09/09/2011 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle beraber davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlaya ait istemin reddine değin karar, davalı vekili doğrulusunda temyiz edilmiştir.
Dosya içindeki malumat ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan kanıtların tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya marjinal bir istikamet bulunmamasına göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya makultespit edilen kararın ONANMASINA.
İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI
Davalı vekili, şirket ortasında araştırma yapması gerekliliğini, çünkübütün malumat ve belgelerin dosyaya sunulamayacak kadar hacimli olduğunu, güvence mektuplarına değin alakalı kurumlardan ve kuruluşlardan malumat alınamıyor ise davalının kayıtlarına bakılması gerekliliğini müdafaa etmiştir.
Davalının şirket kayıtları üstünde de bu talep gibi yerinde eksper kurulu doğrulusunda araştırma yapılmalıdır.
Bu araştırma esnasında, davalının ticari girdilerinin davacıyı bağlayıcı kalitede kanıt sayılıp sayılmayacağı, mesela ticari defterlerin onaylarının gereğince yaptırılıp yaptırılmadığı gibi hususlar da yine alıncak kuruleksper raporunda açıkça, denetime elverişli ve anlaşılır şekilde meydana konmalıdır.
İŞÇİ İLE İŞVEREN İLİŞKİSİNDEN KAYNAKLANAN DAVA – DAVANIN KISMİ DAVA OLARAK AÇILDIĞI VE SONUÇLANDIRILDIĞI.
DAVALI TARAFIN İSTİNAF SEBEPLERİNİN YERİNDE OLMADIĞI – DELİLLERİN TAKTİRİNDE İSABETSİZLİK GÖRÜLMEMESİ.
ÖZET: Davacının 14 gün kullandırılmayan yıllık izni ve 10 günlük ödenmeyen ücret alacağı bulunduğu, davacı tanıklarının davalarının olmasının beyanlarına itibar edilmemesi sonucunu doğurmayacağı, kaldı ki tanık beyanları doğrultusunda hükmedilen alacak kalemi olmadığı, teknik bilirkişinin hukuki değerlendirmesinin hakimi bağlamayacağı, davanın kısmi dava olarak açıldığı ve sonuçlandırıldığı, davalı tarafın istinaf sebeplerinin yerinde olmadığı,
Davalının istinaf talepleri isabetsiz olup tarafların iddia ve savunmalarına, dosya kapsamına, hükmün dayandığı deliller ve kanuni gerektirici sebeplere, delillerin taktirin de isabetsizlik görülmemesine göre davalı tarafından yapılan istinaf taleplerinin Hukuk Muhakemeleri Kanununun 353/1-b.1 maddesi gereğince esastan reddine karar verilmiştir.
ALACAK DAVASI – DAVACININ FAZLA MESAİ İZİN BAYRAM VE HAFTA SONU GİBİ ÜCRET TALEBİNDE DEĞİL SADECE 3308 SAYILI YASANIN BELİRLEDİĞİ KRİTERLERE GÖRE ÜCRET TALEP ETTİĞİ.
UYUŞMAZLIĞIN GENEL MAHKEME OLAN ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDE ÇÖZÜLMESİ GEREKTİĞİ.
ÖZET: Açılan davada ne İş Kanunu ne de genel hizmet sözleşmelerine göre bir ücret talebinde bulunulmadığı, davacının fazla mesai, izin, bayram ve hafta sonu gibi ücret talebinde değil sadece 3308 sayılı yasanın belirlediği kriterlere göre ücret talep ettiği gözetildiğinde,
3308 sayılı Meslek Eğitimi Kanununa göre, işletmelerde meslek eğitimi gören öğrenciler ile işletme arasındaki sözleşmenin 4857 sayılı İş Kanunu anlamında bir iş (hizmet) sözleşmesi niteliğinde bulunmadığı anlaşılmaktadır.
3308 sayılı kanunda göreve dair bir düzenlemede bulunmadığına göre uyuşmazlığın genel mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesinde çözülmesi gerekir. Bu nedenle mahkemece, işin esası incelenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın kaldırılması gerekmiştir.
İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI – DAVACININ YÖNTEMİNCE FAZLA ÇALIŞMA YAPTIĞINI KANITLADIĞI.
DİNLENEN TANIK BEYANLARI DİKKATE ALINDIĞINDA BİLİRKİŞİ RAPORUNDA YAPILAN FAZLA ÇALIŞMA ALACAĞINA İLİŞKİN HESAPLAMANIN HUKUKA UYGUN OLDUĞU.
ÖZET: Fazla çalışma alacağına ilişkin yapılan istinaf incelemesinde davacının yöntemince fazla çalışma yaptığını kanıtladığı, fazla çalışma ücreti ödendiğine dair bir belgenin bulunmadığı ve dinlenen tanık beyanları dikkate alındığında bilirkişi raporunda yapılan fazla çalışma alacağına ilişkin hesaplamanın hukuka uygun olduğu görülmüştür.
SORULAR
Sayın Yetkili,
Ben 2017 yılı içerisinde bir işyerinde işe başladım ve arkadaşımız benim sigortamı ve 2 aylık maaşımı vermedi gittim Çalışma Bakanlığı’na dilekçe verdim, ardından işten atıldım ve başka bir işe girdim bu kez sigortamı yaptı maaşımı vermedi ben yine çalışma bakanlığının yolunu tuttum. Bakanlıktan her iki dosya için de bana arabulucuya gitmem gerektiği belirtildi. İki davalı da arabulucuda ödemeyi kabul etmediler, git mahkemeye ver dediler. Şimdi mahkemeye başvurmak istiyorum masrafım ilk etapta ne kadar olur? Teşekkür ediyorum