İşçi Tazminatı Nasıl Alınır? İşçi tazminatı almak için gerekenler belirli kriterlerde incelenmektedir. İşverenlerin işten çıkan çalışanlarına ödemekle yükümlü olduğu tazminat çeşidine kıdem tazminatı adı verilir.
Kişilerin kendi rızaları dışında işten çıkarılmaları ya da iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda kıdem tazminatı verilmektedir.
İşçi tazminatı nasıl alınır: kendi istediği dışında işten çıkarılan çalışanlara, çalıştığı her yıl için bir maaş kadar ödenen tazminattır. Kıdem tazminatı almak için çalışanın bir yıllık çalışma süresini tamamlaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bir diğer önemli unsur ise çalışanın kendi istediği dışında çıkarılması gerekmektedir.
Tazminat alabileceği diğer durumlar ise evlenme sebebiyle işten ayrılması ya da vefat etmesi olarak sayılabilir.
İşçi Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı hesaplama için işçinin işe başladığı tarih oldukça önemlidir. İşçinin hizmet aktinin devam süresince her geçen tam bir yıl içince işveren tarafından işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücretin ödenmesi gerekmektedir.
Kıdem tazminatı hesaplanırken, yalnızca damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. Kıdem tazminatı hesaplanırken her sene değişen tavan oranları miktarına kıdem tazminatı tavan fiyatı adı verilmektedir.
Bu noktada maaşı belirlenen tavan fiyattan fazla olan kişiler için her sene tavan ücreti kadar kıdeme hak kazanılır. Şayet tüm koşulların sağlanmasına rağmen işveren kıdem tazminatı vermiyorsa, işçinin yasal hakkı için dava açması söz konusu olmaktadır.
Ölen işçinin tazminatı nasıl alınır
Ölen işçinin tazminatları mirasçılarının başvuru ve talebi ile alınır. Bu konuda mirasçıların dava açma hakkı bulunmaktadır.
İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
İstifa eden işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar:
- Erkeklerin askere gitmesi,
- Kadınların evlilik sonrası geçen bir sene içinde işten ayrılması,
- Vefat gibi durumların söz konusu olması gerekmektedir.
- Keyfi olarak işten ayrılma gibi durumlarda kıdem tazminatı alınması söz konusu değildir. İşten kendi isteği ile ayrılan işçilerin kıdem tazminatı alması için:
- İşyerinde çok ağır çalışma şartlarının olması ve işçinin sağlığının bozulması,
- İşyerinde zorla istifa için baskı görülmesi, mobbing ya da şiddetin kanıtlanması ve belgelenmesi gerekmektedir,
- İşçinin ücretinin kanun hükümleri ya da sözleşmelerde ifade edilen şartlara gören ödenmemiş olması gibi durumlarda işçi kendi isteği ile işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir.
Daha Fazla Bilgi İçin: İş Yerinden Tazminat Nasıl Alınır?
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?