İşçinin Özrünü Yargıtay Kabul Edip İşe İade Etti
Yargıtaydan İşçinin Lehine Güzel Karar!
İş yerinde bulunmadığı süre zarfında giriş ve çıkış saatlerinin belirlenmesinde kullanılan kartı arkadaşına vererek işten erken çıkan işçi hakkını mahkemede aradı. Hata yaptığının farkında olduğunu söyleyen işçi yaptırımın işten çıkartılmak olmaması gerektiğini ve tekrar işe alınması gerektiğini iddia ederek işverenine dava açtı.
İşçi ve işveren arasında çıkan sorunlarda Yargıtay artık işçiyi korumaya yönelik kararlar almaya devam ediyor. Buna güvenen işçiler de haklarını artık mahkeme yoluyla aramakta. Bir iş yerinde işçi olarak çalışan kişinin, acil olarak özel işi çıktığı için işten erken ayrılmak zorunda kaldı. Bunun üzerine mesai ücreti eksik yatmasın diye giriş ve çıkış saatlerini otomasyona işleyen kartı arkadaşına verdi. İş çıkış saatinde arkadaşı, kendi yerine de çıkış kartı basacak ve böylece mesai ücretinde kesinti yaşamadan işlerini halledebileceğini düşünen işçi için durumlar düşündüğü gibi gitmedi.
Kartının başkası tarafından okutulduğu fark edilen işçi, mesai saatleri içerisinde iş yerinde bulunmamaktan ve izinsiz iş yerinden ayrılmaktan dolayı tazminatsız işten çıkartılma işlemine maruz kaldı. İşçi ve işveren arasında imzalanan sözleşmeye dayanarak böyle bir karar aldığını açıklayan işveren işçiye her hangi bir ödeme de yapmadan işine son verdi. Hakkını aramak isteyen işçi suçunun farkında olduğunu tekrarlanmayacağını söylese de işveren tarafından reddedildi. Bunun üzerine hakkını mahkemede aramak isteyen işçi, işverenine dava açtı.
Yargıtay Temyiz Karar ile Yerel Mahkemenin Verdiği Kararı Bozdu!
İşçi ve işveren arasında işten çıkarılma ile sonlanan olayın mahkeme taşınması ile tarafların gerekçeleri ve savunmaları dinlendi. Yerel mahkeme iş sözleşmesinin gereğinin uygulandığını, işçinin haksız bir eylem içerisinde olduğunu iddia ederek işten çıkarılması kararını haklı buldu. Sonuçtan memnun kalmayan işçi hakkını aramak için temyiz başvurusunda bulundu.
Temyiz başvurusu ile Yargıtay’a taşınan dava konusu incelendi. İncelemeler sonucunda Yargıtay işçinin pişman olduğunu ve yapılan iş sözleşmesi dahilinde olmasa da, kişinin işe geri alınmasına eğer işe alım yapılmayacak is çalıştığı süreye mütekabil olan kıdem tazminatının işçiye eksiksiz bir şekilde yatırılmasına karar verdi.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?