İşe İade Davası Şartları Tazminatı, İşe iade davası hakkının kullanılabilmesi için İş Kanunu kapsamında belirlenmiş olan bazı koşulların işçi tarafından taşınıyor olması gerekliliği bulunur.
Bu çerçevede de işçinin o iş yerindeki kıdeminin en az 6 ay. Olması gerektiği gibi işçinin iş yerindeki işçi sayısının en az 30 olması. Ve işçinin sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerekmektedir.
Makalede ele alacağımız konu ise İşe İade Davası Şartları Tazminatı. İşçi, işvereni tarafından iş sözleşmesi feshinin gerekçe göstermeden ya da gösterdiği gerekçenin geçersiz olması halinde. İşe iade davası açabilir ve yeniden işe alınmasını talep edebilir.
İşe iade davasını kazanan işçi için mahkeme tarafından işverene 2 seçenek sunarak, ya işçinin yeniden işe alınmasını ya da mahkeme tarafından belirlenmiş olan işe başlatmama İşe İade Davası Şartları Tazminatı gereği tazminatını ödemesini zorunlu tutar.
İşe İade Davası Kaybedilirse İşçi Ne Yapmalı?
İş Kanunu kapsamında belirlenmiş olan koşulların uygunluğu durumunda işçi tarafından açılabilen işe iade davasının önemli neticeleri bulunur.
İşe iade davasını kazanan işçinin ‘boşta’ olarak değerlendirilen sürelerine karşılık 4 aylık ücretini alabilmesi ve işe başlatılmaması durumunda tazminat hakkı gibi hakları söz konusu olur.
Ancak işe iade davasında her zaman işçinin kazanacağı şeklinde bir koşul bulunmadığından işçinin de işe iade davasını kaybede-bilmesi mümkün olur. İşe iade davasını kaybetmiş olan işçi için mahkeme, işverenin fesih nedenini geçerli bulduğunu gösterir. Bu neden ile işe iade durumu söz konusu olamaz.
Ancak bu durum işçinin tüm haklarını yitirdiği anlamına gelmez. Bunun nedeni ise İş Kanunu kapsamında verilmiş olan hakların şartlarına uygunluğu halinde işçiler söz konusu olan diğer haklarını bu hallerde de değerlendirebilme şansına sahip olabiliyor. Bu haklarda da kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı öne çıkıyor.
İşe İade ve Kıdem Tazminatı Aynı Anda Olur Mu?
İş Kanunu kapsamında söz konusu olan işe iade davası, kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklar bulunur. Ancak işçi tarafından bunların hepsi aynı anda talep edilemez ve biri talep edilince diğer haktan vazgeçilmiş sayılır.
Bu yüzden hem işe iade davası talebinde bulunup hem de kıdem ve ihbar tazminatı talebi gerçekleştirilemez.
İşe İade Davasını Kaybettim
Günümüz modern yüzyıl Türkiye’ sinde hem işverenlerin hem de işçilerin haklarının korunması. Ve hak kayıplarının engellenerek adaletli bir çalışma alanının yaratılabilmesi amacı ile uygulanmakta olan hukuk sistemi dahilinde İş Kanunu bulunmaktadır.
Bu kanun kapsamında çalışma dünyası içerisinde hem işverenlerin hem de işçilerin karşı karşıya kaldıkları sorunlar ve hak kayıpları durumunda haklarını koruyabilmeleri ve güvence altında kalabilmeleri mümkün kılınabilmektedir.
Bu doğrultuda da işçiler açısından en önemli haklardan birisi olan işe iade davası hakkı da bu kapsamda düzenlenmiş olan haktır. İşe iade davası hakkı, işçinin, işvereni tarafından iş sözleşmesinin herhangi bir neden gösterilmeden feshetmesi ya da gösterdiği nedeninin geçersiz olması durumunda kullanabildiği bir haktır.
İş Mahkemelerinde görülen işe iade davasının işçi tarafından kaybedilmesi durumunda ise ne olacağı en çok merak edilen konulardan birisidir. Makalede İşe İade Davası Şartları Tazminatı konusu bilgi için hazırlanmıştır
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?