İşveren Kıdem Tazminatını Ne Kadar Sürede Ödemeli? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İşveren Kıdem Tazminatını Ne Kadar Sürede Ödemeli?

nafa-nasil-odenir

İşveren Kıdem Tazminatını Ne Kadar Sürede Ödemeli? Tazminat ödenme süresi, İş Kanunun’ da net olarak belirlenmemiştir.

İşçi ve işveren tarafları arasında yapılacak olan anlaşma sonucunda bu süre belirlenir. İşveren tarafından, ortak bir şekilde belirlenen bu sürenin aşılması söz konusu olduğunda işçi kıdem tazminatı hakkını kullanıp, gerekli mercilere başvuruda bulunabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=O9XuZq_lNy0
İşveren Kıdem Tazminatını Ne Kadar Sürede Ödemeli?

İşveren Kıdem Tazminatını Ne Kadar Sürede Ödemeli?

İşverenin Kıdem tazminatı makul sürede ödemesi gerekmektedir. Bu makul süre işveren ve çalışan tarafında belirlenen süredir. Bu dışında belirsiz uzun dönem ödeme tahhütleri makul süreyi kapsamamaktadır.

İşçi Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminat hakkı, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince çalışanın işten çıkarılması durumunda, işveren tarafından işçinin çalıştığı yıllara karşılık gelen ücreti ödemesidir. İşçi, işverenden çalıştığı her bir yıl için aylık maaşı kadar kıdem tazminat talebinde bulunabilir.

İşçinin vefat etmesi durumunda tazminat miktarı, işveren tarafından işçinin hak sahiplerine ödenir.

Kıdem Tazminat Hakkından Kimler Faydalanabilir?

İşçi, kıdem tazminatı hakkından yararlanabilmek için az bir yıl boyunca aynı kurumda çalışmış olmalıdır. Bu şart aynı kuruma balı olan farklı işyerleri için de geçerlidir. Bununla birlikte erkekler, askerlik hizmeti için, kadınlar da evlilik sebebi ile işten ayrılmak durumunda kalırsa tazminat almaya hak kazanabilir.

Emeklilik için gerekli olan süre ve prim ödeme gün sayısı doldurulmuş ise, işçi kendi isteğiyle işten ayrılsa dahi tazminat talebinde bulunabilir.

Tazminat hakkını kullanabilmesi için işçinin, işten çıkarılmış olması veya belirli sebeplerden dolayı işten ayrılmış olması temel koşuldur.

Bunların dışında çalışan, herhangi bir koşul veya engel bulunmadıkça, işten kendi isteği ile ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz.

Kıdem Tazminat Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Tazminat miktarı, işçinin işe başlama tarihinden itibaren hizmet sürecinin devamı boyunca geçen her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt miktar tutarındadır. Bir yıldan daha fazla süreler için de yine aynı oran baz alınarak ödeme yapılır. Ödenecek olan miktardan sadece %0,759 tutarında damga vergisi kesintisi yapılıyor.

İşçinin, çalıştığı işyerinde son aldığı brüt ücret 3.500 TL ise ve bu kurumda 5 yıldır hizmet veriyorsa, işten çıkarıldığında alacağı tazminat 17.500 TL olarak belirlenir. Ücretin içerisinde yer alan, yol yardımı, ikramiye, yemek ve prim gibi diğer tüm ödemeler de tazminat hesabına aktarılır.

İhbar Tazminatı Nedir?

İşçi ihbar tazminatı, çeşitli sebeplerden ötürü işçi ve işveren arasında oluşan anlaşmazlık durumları sonucunda işçinin, iş akdine son verilmesiyle ortaya çıkan işçi haklarından biridir.

Kıdem tazminatı ile benzerlik gösteren ihbar tazminat hakkı, işveren tarafından çalışanın iş sözleşmesinin tek taraflı fesih etmesiyle, işçi lehinde oluşan bir haktır. Bildirim süresini beklemeden işçinin hizmet akdine son veren işveren, ihbar tazminatının gereğince iş sözleşmesinin son bulduğu tarih itibari ile tazminatı derhal ödemekle yükümlü tutulur.

4857 sayılı İş Kanunu’ nun 13. maddesi gereğince, işverenin iş sözleşmesini aşağıda belirtilen bildirim sürelerinde belirtmemiş olması ihbar tazminatı ödemesine sebep olur.

Bu süreler;

  • 6 aydan az çalışanlar için 2 hafta
  • 6 ay ve 1,5 yıl arası çalışanlar için 4 hafta
  • 1,5 yıl ve 3 yıl arası çalışanlar için 6 hafta
  • 3 yıldan fazla çalışanlar için ise 8 haftadır.
4.114 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp