İşveren Ücret Ödemesini En Fazla Kaç Gün Geciktirebilir? Çalışanın maaş ödemesi, en fazla 20 gün geciktirme hakkına sahiptir. İş günü ve tatillerin toplamı olan 20 gün boyunca aylık ödeme yapılmadığı zaman, çalışanların iş görme borcunu ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır.
20 gün içerisinde, geçerli bir sebep olmaksızın maaş ödemesini geciktiren işletmelerin çalışanları, kendi isteklerine dayanarak çalışmayı durdurabilir. İşçilerin çalışmalarını durdurmaları, grev olarak değerlendirilemez ve çalışanlara herhangi bir yaptırım uygulanamaz.
Maaşlarını almakta zorluk yaşayan ve yasal süre içerisinde ücret alamayan işçiler, sözleşme gereğince yasal haklarını devreye sokabilirler. Ücret ödemesini geciktiren işyerleri, çalışanların yasal haklarını kullanmalarını engelleyemezler.
Çalışanların Maaşları Ödenme Süresi Hakkındaki Yasal Düzenleme
İşçilerin maaş ödemeleri, yasalarla koruma altına alınmıştır. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, çalışanların maaşları her 30 günde bir ödenmek durumundadır. İş sözleşmesine ya da toplu sözleşmeye bağlı olarak, çalışanların maaşlarının ödeme sıklığı 1 aydan 1 haftaya kadar indirilmektedir.
Çalışanların maaşları, sözleşmede belirtilen ödeme tarihinden itibaren ödenmek zorundadır. Ücret ödeme tarihinin geciktirilmesi için belirtilen süre, iş günleriyle birlikte en fazla 20 gündür. 20 gün boyunca ücret ödemeyen ve gecikme için geçerli bir sebep sunamayan işletmeler, çalışanlara karşı sorumlu pozisyondadır. İş Kanunu’na göre, 20 gün boyunca maaş alamayan işçiler, kendi kararlarına bağlı olarak iş bırakma yapabilirler.
İşçilerin bu kararlarına karşılık, herhangi bir yaptırım uygulanması mümkün değildir. İşveren, çalışanın iş bırakmasına karşılık sözleşmeyi feshetme gibi bir hakka sahip değildir. Ayrıca maaşları ödenmeyen işçilerin yenine yeni işçilerin de alınmasına izin verilmemektedir. İş bırakma kararı alan işçinin görevleri, başka kişilere yaptırılamamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, işçilerin kararlarını ve işletmelerin hareketlerini yakından takip etmektedir.
Maaş Ödemesini Geciktiren İşveren Uygulanan Yaptırımlar Nelerdir?
Ücret ödemeyen işletmeler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, İş Kanunu kapsamınca çeşitli yaptırımlara uğratılmaktadır. İşverenin çalışan maaşını 20 iş günü geciktirmesi durumunda karşılaşılacak yaptırımlar aşağıdaki açıklamada belirtilmiştir:
- Çalışanların maaşlarını ödemeyen işletmelerde, çalışanlar iş bırakma hakkına sahiptir.
- Maaşını alamayan çalışanlar, isteğe göre sözleşmelerini tek taraflı olarak feshetme hakkına sahiptir.
- Çalışanların istifa etme haklarını elde etmelerinin yanında, ihbar süresini beklemek gibi bir zorunlulukları da bulunmamaktadır.
- Çalışanların işten ayrılırken alması gereken tüm haklar, işverene zorunlu kılınmaktadır.
- En az 1 yıl boyunca çalışmış olan işçiler, çalışma sürelerine denk olarak iş tazminatı almaya hak kazanmaktadır.
- Kıdem tazminatı alma hakkı kazanan çalışanların işyerinden alamadıkları maaşlar da mevduata uygun güncel faizlerle tekrar hesaplanır ve çalışana ödenir.
- Çalışanların sözleşmesinde belirtilen aylık ücreti kasten ödemeyen ya da eksik olarak ödeyen işletmelere, ödenmemiş her aylık maaş için 139 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Çalışanlara Hileli Maaş Ödendiğinde Tazminat Alma Hakkı Doğmaktadır
Maaşların eksik ödenmesi ya da hiç ödenmemesi gibi durumlarda, işçilere tazminat alma hakkı verilmektedir. Çalışanların maaşlarını bilerek 20 günden fazla ödemeyen işletmeler, cezai yaptırımlarla karşılaşmaktadır. Aynı şekilde, çalışanların maaş değerlerinde oynama yaparak daha az sigorta primi ödeyen işverenlere de cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
Sigorta primlerinde maaşlarla oynayan işverenler, Sosyal güvenlik Kurumu tarafından tazminat ödemeye mecbur bırakmaktadır. Ayrıca çalışanların iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshetme hakkı da bulunur.
Hileli Maaş Ödenen Çalışanlar Ne Yapmalıdır?
SGK primlerinde hile yapıldığı tespit edildiği zaman, derhal ALO 170 ihbar hattı aranmalıdır. İlk olarak işverenlerden, maaş bordrolarının istenmesi ve bordro üzerinde maaş değerinin gösterilmesi talep edilmelidir. Eğer işverenden maaş bordrosu alınamazsa, maaş değerlerinin yer aldığı resmi geçerliliği bulunan bir evrak saklanmalı ve delil olarak kullanılmalıdır. İşverenin hileli maaş ödemesi sebebiyle, tazminat almak için dava süreci başlatılacaktır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?