İşyeri Kiracının Tahliyesi Sebepleri, Kiracı ile mülk sahipleri arasındaki ilişkiler kira sözleşmesine bağlı olarak kira hukuku esaslarına göre belirlenir. Kira hukukuna göre, sadece konutlar değil, çatılı iş yerleri kiralamalarında da tarafların hakları Borçlar Kanunu hükümleri ile belirlenir.
İşyeri Kiracının Tahliyesi Sebepleri Nelerdir
Öncelikle kira hukukundan bahsedebilmek için taraflar arasında bir kira sözleşmesinden bahsetmek gerekir. Kira sözleşmeleri, kiracı ile mülk sahibi arasında, süreli ya da belirsiz süreli olarak düzenlenebilen sözleşmelerdir.
Kira sözleşmelerinde kiracı ve mülk sahibinin kanuni sorumlulukları, hakları, taraflar arasındaki özel durumlar açıkça belirtilerek bir anlaşma haline getirilir. Yazılı olarak yapılmasının uyuşmazlıklarda kanuni açıdan ispat bakımından fayda olmasına rağmen, kanunlara göre işyeri kira sözleşmelerinin yazılı yapılması zorunlu değildir.
Sözlü işyeri kira sözleşmelerinde, herhangi bir dava konusu olduğunda kira sözleşmesinin ispat süreci oldukça uzun sürebilir.
İşyeri kiracısının tahliye sebepleri
Kira sözleşmelerinin hükümlerine uyulmadığı durumlarda işyeri kiracısının tahliyesi söz konusu olabilir. İşyeri kiracısı için tahliye davası açılabilecek durumlara örnek olarak kiranın zamanında ya da eksiksiz ödenmemesi, kiralanan işyerinin özenli kullanılmaması, sözleşmede belirtilen kira artış oranını kabul edilmemesi durumları sayılabilir.
Ayrıca işyeri sahibi ile işyeri kiracısı arasında kira sözleşmesine ek olarak işyerinin belirli bir tarihte boşaltılacağını dair yazılı taahhüt varsa, bu tarihte işyerini boşaltmayan kiracı için tahliye davası açılabilir.
İşyeri kiracısı tahliyesinde 10 yıllık sürenin önemi
Belirli ya da belirsiz kira sözleşmelerinde işyeri kiracısı, sözleşme hükümlerine ve kanunlara uygun hareket ettiği sürece, kiralayan tarafından sözleşme süresi bittiği gerekçesiyle kiracı tahliyesi istenemez. Kiralayanlar için süreye bağlı kiracı tahliyesi hakkı 10 yıllık sürenin dolduğu durumlarda söz konusudur. 10 yıl dolmadan işyeri kiracıları sözleşme süresi bittiği için tahliyesi istenemez.
10 yıllık sürenin dolduğu yıl ve sonraki yıllarda sözleşmenin bitil tarihine 3 ay kala, mülk sahibi, kiracısına sözleşme süresi kaynaklı tahliye talebinde bulunabilir.
İşyeri kiracısının tahliyesi sebepleri arasında kiralayandan kaynaklanan haklı gerekçeler olarak, ilgili İş yerine mülk sahibinin veya yakınlarının ihtiyaç duyması ile işyerinde yapılacak olan bakım tadilat, yeniden inşa gibi gerekçelerdir. Bu iki durumun kanuni olarak ispatlanması ile mülk sahibi işyeri kiracısının tahliye edilmesini talep edebilir.
İşyeri kiracısının tahliyesi sebeplerinin kanunlara uygunluğu durumunda kiralayanın sulh hukuk mahkemesine dilekçe ile başvurmasıyla hukuki süreç başlatılmış olur.
Makalede İşyeri Kiracının Tahliyesi Sebepleri konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Kira hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?