İzaleyi Şuyu Davası Masrafları ne kadar? Ortaklığın giderilmesi davası açmak, izale-i şuyu davası olarak da bilinen bir taşınmaz üzerindeki birlikteliğin sonlandırılması amacıyla açılmaktadır. İzale-i şuyu davası ile birlikte taşınmaz üzerindeki ortaklık giderilir ve taşınmaz üzerindeki kişisel hakkın kullanım hakkı elde edilir.
İzaleyi Şuyu Davası Masrafları sorusuna avukatlık hizmeti alarak yanıt aramak açacağınız davanın süresi ve sonucunu doğrudan etkileyecek, dava öncesi ve dava sonrası yerinde kararlar vermenize olanak tanıyacaktır.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) İzaleyi Şuyu Davası Masrafları 2025 Ne Kadar?
Ortaklığın giderilmesi davası masrafları taşınmaz üzerindeki tüm hak sahiplerini ilgilendirmektedir.
Ortaklığın giderilmesi davası matbu harca tabidir ve mahkeme giderleri, avukatlık hizmetleri, vb. giderler taşınmaz üzerindeki pay oranında taksim edilir.
Sulh hukuk mahkemesine açılan ortaklığın giderilmesi yani izaleyi şuyu davası masrafı ve harçları dava değeri yani ortaklığın giderilecek yerin değeri ile bağlantılı olarak hesaplanır.
Dava masraflarına bakıldığında başvuru harcı, peşin harç, dosya gideri, tebligat gideri, bilirkişi ve ücret masrafları dahil örnek 100.000 TL olan dava değerinde dava masrafı ortalama 13.500 TL civarındadır.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası Kime Karşı Açılır?
Ortaklığın giderilmesi davası, davaya konu taşınmaz üzerinde hak sahibi olan tüm ortaklara karşı açılabilmektedir. Benzer şekilde taşınmaz ortaklarından tümü diğer ortaklara karşı ortaklığın giderilmesi davası açabilmektedir.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası Hangi Mahkemeye Açılır?
Taşınmazın bulunduğu ildeki Sulh Hukuk Mahkemeleri, ortaklığın giderilmesi davalarında yetkilidir. Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi davaya konu olan taşınmazın bulunduğu il Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne teslim edilmelidir.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası Nasıl Açılır?
Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne dava dilekçesi ile yapılacak müracaat ile birlikte izale-i şuyu davası nasıl açılır sorusu yanıt bulmaktadır. Açılacak dava;
- Aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi,
- Satış suretiyle ortaklığın giderilmesi
Şeklinde sonuçlandırılabilmektedir. Aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi davalarında taraflar mal paylaşımı konusunda anlaşarak bunu mahkemeye taşıyabildikleri gibi mal paylaşımı konusunda düştükleri anlaşmazlıkları mahkemeye taşımaktadırlar. Taşınmazın taksim yolu ile hak sahiplerine paylaştırılmasının mümkün olmaması halinde yetkili mahkeme malın satış yolu ile satışına hüküm verir.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası Ne Kadar Sürer?
Taşınmaz üzerinde hak sahibi olan paydaşların biri veya birkaçının taşınmaz üzerinde hak sahibi paydaşların biri veya birkaçına karşı açabileceği ortaklığın giderilmesi davaları yaklaşık 3 ile 6 ay gibi bir süre zarfında sonuçlanmaktadır.
Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararın temyiz hakkı bulunması sebebiyle dava için Yargıtay’a temyizde bulunulması halinde süreç uzayabilmektedir.
SORULAR
Ortaklığın Giderilmesi davasında satış günü verilmiş ise taraflardan biri bahse konu mülkün değer tespitine itiraz edebilir mi,teşekkürler.
Sayin İlkay hanım, herseyden önce işlerinizde basarilar diler saygilarımı arz ederim.. Efendim benim sizden ögrenmek istedigim baslatmiş oldugum icradan tasinmaz bir mülke daireye haciz yoluyla el konuldu fakat, tasinmaz üzerinde ortaklar paydaşlar var, Asıl borclu vefat edince esine kalan hisselerine icra yoluyla el konuldu fakat borclunun bu hisseleri icrayi kapatmaya yetmez ise diger hissedarlarina ..annesi ve kardesleri..kalan hisselere el koyup alabilirmiyiz yoksa sadece esinin hisselerinimi alabiliriz ? Eger sonuc alamaz isek ve borclunun hisseleride borcu kapatmaz ise kalan tutar nasil tahsil edilir ? Borclunun üzerinde sadece 1 daire var baska birsey yok, Buna istinaden adina baska birsey olmadigindan dolayi icra devam edermi sonuc olarak alacagimi tam olarak tahsil edemez isem kalan tutari ne sekilde tahsil edebilirim ? Murisin esi haric deger paydaslari bu borcu kapatmak ile hükumlü sayilmazlarmi.. cevabiniz icin cok tesekkür eder saygilar sunarim
Avukat hanım,babamdan kalan 3 parça taşınmaz var.3 kardeşiz kardeşlerim haklarını bana verdiler,
babam vefat etti üvey annem de vefat etti üvey annemin cocuk yoktur mirastan kardeşleri faydalanırmı.
İzalei şuyu davasını açan kişi açık artırmaya katılabilirmi yani konu olan taşınmazı satın alabilirmi.
9 hisseli taşınmazın 7 hisse sahibi anlaşarak tek hisseye toparlayıp izalei şuyu davası açabilirmi, satın almak için açik artırmaya girebilirmi.
4 kız 3 erkek toplam yedi kardeşe miras olarak 3100 metre bir tarla kaldı, 2 erkek kardeş kaçak ev yaptılar, sonra imar affından faydalanıp elektrik su almişlar
1-Şimdi bu tarlaya ben de ev yapmak istesem yapabilir miyim? Bunun için neler gerekli?
2- Ev yapan bu iki erkek kardeş benim ev yapmama engel oluyorlar, ne yapmam gerekir?
3- İzaleyi şuyu davasi açsam durum ne olur, yapilan evlerin durumu ne olur, yıkılır mı