Kaç Çeşit Evlilik Sözleşmesi Vardır?
Evlilik sözleşmesi çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Mal ayrılığı sözleşmesi
- Mal ortaklığı sözleşmesi
- Edinilmiş mallara katılma sözleşmesi
- Mal rejimi sözleşmesidir.
Evlilik sözleşmesi yapmak zorunda değilsiniz. Sözleşme yapmak için karar verdiyseniz bu anlaşmayı dilerseniz evlenmeden önce dilerseniz evli bulunduğunuz sırada yapabilirsiniz.
Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Evlilik anlaşması yapmak isteyen kişi öncelikle iyi bir aile avukatı ile çalışmalıdır. Avukat ile birlikte sözleşmenin maddeleri tartışılır. Sözleşme oluşturulduktan sonra taraflar notere başvururlar. Notere başvuru sırasında her iki tarafın kimlik belgesi ve 3 adet vesikalık fotoğrafı bulunması gerekir. Eğer taraflardan bir tanesi yabancı ise muhakkak yanında yeminli tercümesi olan pasaportunun bulunması gerekecektir.
Evlilik sözleşmesini daha sonradan değiştirmeniz ve hatta iptal etmeniz mümkündür. Bu sözleşmeler karı ile koca arasında olup bir çeşit aile hukuku sözleşmesi olarak değerlendirilmektedirler. Evlilik sözleşmesinin yapılmadığı durumlarda boşanma gerçekleşirse taraflar yasal mal paylaşma rejimi kuralları dahilinde mal paylaşımına tabi tutulmuş olurlar. Burada karar merci mahkeme olacaktır.
Evlilik Sözleşmesi Nereye Verilir?
Evlilik sözleşmesinin teslim yeri, ilgili noterlerdir. Aile avukatı tarafından hazırlanarak, noterlere onaylatılan evlilik sözleşmeleri sayesinde, kişilerin evliliğin bitirilmesi sonucu malların nasıl tasfiye edileceğini belirleyen, oldukça önemli bir belgeye sahip olunur.
Aileler, sahip oldukları malların rejimini yapabilmek ve herhangi bir ayrılık söz konusu olursa, karşılıklı hakları koruyabilmek adına evlilik sözleşmesine başvurur.
Kişilerin evlendikten sonra, mallarının nasıl yönetileceğini kanıtlar nitelikteki evlilik sözleşmesi örneği, aile avukatlarından kolayca temin edilebilir.
Çiftler arasında boşanma ve evliliğin iptali gibi bir durum gerçekleştiğinde ve mal rejiminin tasfiyesi konusu gündeme geldiğinde, evlilik sözleşmesi oldukça değerli bir hukuki belge niteliğinde sayılmaktadır.
Özellikle eşlerden bir tanesi diğerinden daha zengin olduğunda, karşılıklı güvenin sağlanması ve anlaşmanın oluşması adına, evlilik sözleşmesi gayet medeni bir uygulama sayılmaktadır.
Evlilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Evlilik sözleşmesi hazırlanma aşamaları, aile avukatı tarafından organize edilmektedir. Kişilerin maddi konular üzerinde anlaşmalarından sonra, avukatın hazırladığı sözleşmeler, kişilerce noter huzurunda imzalanır.
En son olarak da noter belgeleri onaylar ve evlilik sözleşmesi gerçekleşmiş olur. Evlilik sözleşmesi yapacak kişilerin notere gidecekleri sırada, yanlarına kimlik belgelerini ve 3 adet vesikalık resimlerini almaları gerekir.
Evlilik Sözleşmesi Neye Yarar?
Evlilik sözleşmesinin amacı, evlilik aşamasında olan çiftlerin ya da hali hazırda evli olan eşlerin, evlilik esnasında ve evliliğin sona ermesi durumunda, mevcut olan mal varlıklarını nasıl yöneteceklerini ve gerçekleşen ayrılık sonucunda, kimlerin hangi mallara sahip olacağını kanıtlar nitelikte, hukuki bir belgedir.
Boşanma gerçekleşmesi esnasında, mal rejimi konusunda tarafların haklarını ve mecburiyetlerini ele alan, malların tasfiye edilmeleri esnasında nasıl bir paylaşım olacağını belirleyen, aile hukuku sözleşmesi sayesinde, aile içi çatışma yaşanmasının önüne geçilmektedir.
Medeni kanundaki karşılığı, ‘’ mal rejimi sözleşmesi’’ olan bu belge, halk arasında evlilik sözleşmesi olarak bilinmektedir.
Eşlerden Birisi Evlilik Sözleşmesi İstediğinde Ne Yapılır?
Evlilik sözleşmesi isteyen erkek veya kadın, medeni kanundaki maddeler kapsamınca, eş adayının belirleyeceği maddeleri kabul etmek zorundadır.
Karşılıklı anlaşma yolunun bulunması konusunda medeni kanunda kesin bir tanıya yer verilen evlilik sözleşmesi, iki tarafın da anlaşması sonucu, noter huzurunda gerçekleştirilebilir.
Düğün öncesinde ve nikâh esnasında gerçekleştirilebilen evlilik sözleşmesi, evlendikten sonra da oluşturulabilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?