Kime Vasi Atanır?Türk Medeni Kanunu’nda kime vasi atanır sorusunun yanıtı ayrıntılı olarak ele alınarak detayları kesin bir dille belirlenmektedir.
- Velayet altında bulunmayan 18 yaşından küçüklere,
- Akıl sağlığı yerinde olmayan ve bu nedenle başkalarına zarar verebilecek kişilere,
- Toplumun aile yapısını bozacak yaşam tarzına sahip olan, ailesini fakirleştirmeye yönelik alışkanlık ve yaşam tarzına sahip kişilere,
- Bir yıl veya daha fazla süre ile hapis cezası almış kişilere,
- Hastalık, sakatlık veya benzer müşkül durumu için talep eden kişilere
- Vasi atanmaktadır.
Vasi Ne Demek?
Öncelikle vasi nedir sorusuna yanıt verilerek konu üzerindeki soru işaretleri aydınlatılabilir. Vasi; kendi işlerini sürekli yapamayacak kişilerin işlerini yapması ve bu kişinin haklarını koruması için hukuki olarak atanmış kimselere denmektedir.
Vasi Atanması Ne Demek?
Hukuki olarak çeşitli nedenlerden dolayı müşkül durumda olan kişilere;
- Yapamadığı işleri yapmak,
- Koruyamadığı haklarını korumak
Amacıyla gerçek kişilerin görevlendirilmesi işlemine vasi atanması denmektedir.
Vasi Neden Atanır?
Vasi atamasının nedeni vesayet altında bulunan kişinin;
- Haklarının korunması,
- Zarara uğramasının önlenmesi,
- Vesayet altına girmek isteyen kişinin istemesi
Olarak sıralanabilir.
Vasi Nasıl Atanır?
Vasi ataması için Sulh ve Hukuk Mahkemeleri’ne vasilik davası açılması gerekmektedir. Yetkili mahkeme olarak vesayet altına alınacak küçük veya ergin kişinin ikamet ettiği ilde bulunan mahkemeler belirlenmiştir.
Kimler Vasi Atanmasını İsteyebilir?
Kişinin kendi isteğiyle vesayet istemesini aydınlatan kimler vasi tayini isteyebilir sorusuna yanıt olarak;
- Yaşlılık,
- Sakatlık,
- Ağır hastalık,
- Deneyimsizlik
Gibi nedenlerle işlerini yönetemeyen erginler yanıtı verilebilir.
Kimler Vasi Atanır?
Türk Medeni Kanunu’nda kimlerin vasi olarak atanabileceği detaylıca belirtilmektedir. Vasilik atanacak kişilerde;
- Vasilik görevini yapabilecek kapasiteye sahip olma,
- Ergin olma
Şartları aranmaktadır. Gerekli şartları taşıyan kişilerde vesayet altına alınacak kişinin eşine ve hısımlarına öncelik tanınmaktadır.
Vasilik Kararına İtiraz Edilebilir Mi?
Vesayet makamının aldığı karara itiraz edilememektedir.
Kimler Vasi Atanamaz?
Türk Medeni Kanunu vasi olarak atanamayacak kişilerin şartlarını da kesin olarak belirlemektedir. Kanuna göre;
- Vesayet altında bulunanlar,
- Haysiyetsiz hayat sürenler,
- Kamu hizmetlerinden yasaklananlar,
- Vesayet davası hakimleri,
- Vesayet altına alınacak kişiyle ortak menfaati bulunan kişiler
- Vasi olarak atanamamaktadır.
Vasi Nelerden Sorumludur?
Vasi olan kişi Medeni Yasanın 447/1 maddesi uyarınca “Vasi kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmek ile yükümlüdür”. Vasi nedir sorusunun yanıtı, kendini idare edemeyen, aciz kişinin mallarından sorumlu olması, hukuki işlemlerini yürütmek için mahkeme tarafından atanan organdır.
Kısıtlı kişinin Sulh Hukuk Mahkemesi vesayet kararını çıkartır. Vasinin atanmasıyla birlikte öncelikle bütün mal varlığının listesi yapılır. Vasinin vesayet altındaki kişi adına vakıf kurması ya da büyük bağışlarda bulunması yasaktır. Vasi, vasilik görevi süresince vesayet altındaki kişiyi uğrattığı zarardan sorumludur. Vasi maaşı ne kadar merak edilen bir sorudur. Vasi, vesayeti altındaki kişinin mal varlığından; mümkün olmadığı durumlarda ise Hazineden karşılanmak üzere maaş verilmesi talebinde bulunabilir.
Vasinin Görevleri Nelerdir?
Vasi, kısıtlının hukuki işlemlerini yerine getirmek ile yükümlüdür. Vasinin belli başlı görevleri şunlardır:
- Defter tutma. Vasiliğe atanma kararının kesinleşmesinin ardından vasıl ile vesayet makamının görev verdiği şahıs ile vesayet altındaki kişinin mal varlığı defteri tutulur.
- Değerli malların saklanması: Değerli evrak, eşya ile mühim belgeler vesayet makamının tanıklığında güvenli bir yerde toplanır.
- Taşınırların satılması: Gerekirse vesayet altındaki kişinin yararı gereği değerli malların dışında kalan taşınırlar vesayet makamının talimatı ile açık arttırma ile satılır. Özel kimi durumlarda, taşınır malların niteliği ve değerinin azlığı söz konusu olan durumlarda hâkim, malların pazarlıkla satılmasına karar verir.
- Paraların yatırılması: Vesayet altındaki kişinin ve mal varlığının yönetimi için gerekli olmayan vasiyet makamının belirlediği ulusal bir bankaya faizli bir hesaba yatırılır ya da menkul kıymetlere çevrilir.
- Ticari ve sınaı işlemler: Vesayet altındaki kişi sınai veya mal benzeri bir ticari işletme sahibi ise vesayet makamı tasfiye ya da bu sınai veya işletmelerin devamı için gerekli talimatı verir.
- Taşınmazların satılması: Taşınmaz mallar, ancak vesayet altındaki kişinin çıkarı gerektirdiği ya da vasiyet makamı kararı gereğince satışa çıkarılabilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?