Kira Tespit ve Uyarlama Davası Nasıl Açılır 2025? Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Kira Tespit ve Uyarlama Davası Nasıl Açılır? Kira uyarlama davası 5 yıl şartı var mı?

Kira Tespit ve Uyarlama Davası

Kira Tespit ve Uyarlama Davası Nasıl Açılır? Kira ödemeleri için tespit davaları ile kira bedeli tespit edilmek ile kalmamakta ve sözleşmede değişiklik yapılması hakkı da tanımaktadır.

Kira tespit ve uyarlama davaları için şartlar bulunmakta olup bu şartlar nezdinde dava açılabilmektedir. Türk Borçlar Kanunu kapsamına giren kira tespit ve uyarlama davasının açılabilmesi için konut ya da çatılı ve iş nedeni ile kullanılan bir yapı olması gerekmektedir.

Kira tespit ve uyarlama davaları Türk Borçlar Kanunu’nun maddelerine göre yönetilmektedir.

Kira Tespit ve Uyarlama Davası Nedir?

Kira tespit ve uyarlama davası kira üzerinde değişiklik yapılmasını ve bu değişikliklerin sözleşmeye aktarılarak sözleşmenin yenilenmesini sağlayan bir dava türüdür. Kira tespit ile kira miktarı arttırılabilmektedir.

Kira bedeli alınan konut ya da çatılı iş yerine ait diğer değişikliklerin yapılması için de uyarlama davası devreye girmektedir.

Yükselen konut kirasının ise sözleşmeye geçirilmesi için tespit davasının uyarlama davası ile devam etmesi gerekmektedir.

Tespit ve Uyarlama Davasının Farkı Nedir?

Tespit davasında kiranın bedeli değiştirilmekte olup bu süreç yasalara uygun bir şekilde mahkemede devam etmektedir.

Uyarlama davası ise tespitin bitimi ile birlikte başlamakta ve tespit davasında alınan kararların sözleşmeye uyarlanması noktasında görev almaktadır.

Tespit ve Uyarlama Davası Nasıl Açılır?

Kira tespit davasının açılabilmesi için uyarlama yapılacak olan sözleşme büyük bir önem taşımaktadır. Sözleşmenin tarihi ve içeriği davanın seyrini değiştirebilmektedir.

Tespit ve uyarlama davasının açılabilmesi için dilekçe ile ilgili mahkemeye başvurulması gerekmektedir.

Kira Tespit ve Uyarlama Davası Ne Kadar Sürer?

Kira tespit davası başvuru takibi takip eden 1 ila 2 ay arasında devam edebilmektedir. Kira tespit davasının ne kadar süreceğini etkileyen birçok unsur bulunmaktadır.

Kiracı ile ev sahibi arasındaki uyuşmazlık ve mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak kira tespit ve uyarlama davasının süresi uzayabilmektedir.

Kira Tespit ve Uyarlama Davası ile Hangi Mahkeme İlgilenmektedir?

Kira uyarlama davası görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri olarak belirlenmiştir.

Tüm kira tespit ve uyarlama davaları ile Sulh Hukuk Mahkemesi yetkili olup başvurular Sulh Hukuk Mahkemesine yapılmaktadır.

Kira Tespit Ve Uyarlama Davası

Türk hukuk sistemi dahilinde kira uyarlama davaları şeklinde ‘özel’ bir mevzuat söz konusu değildir. Bu durumda pek çok noktada kiracı ve kiralayan ve diğer kişiler arasındaki olayların çözümü konusunda karmaşanın meydana gelmesine neden olabiliyor.

Ancak her ne kadar Türk hukuk sisteminde kira uyarlama davaları şeklinde ‘özel’ bir mevzuat söz konusu olmasa da Yargıtay veya mahkeme tarafından alınan kararlar ile meydana gelmekte olan dava türlerini kapsamına almaktadır. Bu tip davalar Türkiye’ de yaygın olarak döviz hareketlerini temel alıyor.

Dövizin ani şekilde yükseliş göstermesi sonucunda kiraya verilen gayrimenkulün kira ödemelerinin döviz şekline dönüştürülmesi ya da döviz ile kiraya verilmiş olan gayrimenkulün kira tutarında artış uygulanması gibi konulara ilişkin olarak kira uyarlama davası talebi gerçekleştiriliyor.

Kira Tespit Ve Uyarlama Davası Nedir? Nasıl Açılır?

Son yıllarda ise ağırlıklı şekilde ‘uzun süreli kira sözleşmeleri’ için ve yaşam standartlarının önemli derecede değişikliğe uğramış olması sonucunda kira sözleşmesinin ‘tutar’ yönünden sözleşmeye taraf olan taraflardan herhangi birisinin sürdürebilir durumda olmaması.

Yeni şartlara uygun kira bedeli belirlemesinin yapılması için bu davalar açılıyor. Ancak pek çok kişinin kira uyarlama davası ile kira tespit davasını karıştırdığı biliniyor ki bu konuda hassas hareket edilmesi gerekir.

Kira Tespit Ve Uyarlama Davası Açmak İsteyen Ne Yapmalı?

Kira uyarlama davası açabilme hakkına sahip olan kişi veya kişiler, kira sözleşmesine konu olan önemli husus ile ilgili olarak uygulamanın mümkün olmadığını düşünen her iki taraf açısından da açılabiliyor.

Bu noktada kira uyarlama davası açacak kişilerin, davayı açan taraf olarak, davaya konu olan etkileri somut şekilde ispat etmek yükümlülüğüne de sahiptir.

Kira uyarlama davası açmak isteyen kişiler öncelikli olarak mevcut kira sözleşmesi içeriğinde yer almayan ya da öngörülebilmesi olanaklı olmayan bir durumun varlığını ispat etmelidir.

Kira uyarlama davası açabilme hakkı veren durumlara örnek olarak gayrimenkul çevresinde büyük bir alt ya da üst geçit uygulamasının gerçekleştirilmesi ya da ülke genelinde devalüasyon  ya da enflasyon kaynaklı ekonomik krizlerin meydana gelmesi verilebilir.

Bu haller durumunda sözleşmenin mevcut durumuna göre önemli değişikliğin söz konusu olması nedeni ile taraflardan birisince kira uyarlama davası açılabilmesi mümkündür.

Kira Tespit Ve Uyarlama Davasında Taraflar Arasında Dengenin Önemi

Kira uyarlama davalarında mevcut sözleşmede tarafların haklarının dengede olması da büyük bir önem taşır.

Tarafların imzaladığı kira sözleşmesi dahilinde bulunan maddelerin bir taraf açısından dengenin bozulduğunu göstermesi durumunda ve bu söz konusu denge sorununun taraf açısından önemli düzeyde kira sözleşmesinden doğan sorumluluklarını yerine getirebilmeyi olanaksız kılması durumunda da kira uyarlama davası açabilme hakkı bulunur.

Buna karşın kira uyarlama davası ile dava tarihinden evvelki davalar açısından uyarlama talep edilip, edilmeyerek, dava sonrasında olan kira tutarları açısından bir fiyat belirlemesi söz konusu olur.

Bunun dışında 1 yılı geçmemiş olan ‘kısa süreli’ şeklinde nitelendirilen kira sözleşmelerinde ve kira sözleşmesinin sona ermesine 1 yıl kalması durumunda kira uyarlama davasının açılabilmesi söz konusu olmaz.

Kira sözleşmeleri adi kira veya hasılat kirası olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Konu içerisinde geçmesi nedeniyle kira alacağı davası konulu makaleyi okuyabilirsiniz.

Kira Tespit Ve Uyarlama Davası Ne Zaman Açılır

Uyarlama davalarında görevli mahkeme mecurun yıllık kira bedeli dikkate alınarak belirlenmektedir. Yıllık kira bedeli HUMK da belirlenen sınırın altında ise Sulh Hukuk Mahkemeleri, üstünde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görevli sayılmaktadır.

Kira bedelinin arttırımı hükmünün iptali için açılan davalar ise uyarlama davalarından farklı olarak tespit davası niteliğinde olup görevli mahkeme HUMK md 8 doğrultusunda Sulh Hukuk mahkemeleridir.

Kira Tespit Ve Uyarlama Davası Şartları

Kira Uyarlama davalarında önce Kural olarak, kira akdinin kurulduğu sırada taraflar arasında dengenin mevcut olduğu kabul edilmektedir.

Uyarlama davası, sözleşmenin imzalanmasından sonra meydana gelen, toplumun büyük kısmını etkileyerek kişilerin sosyal ekonomik dengesini bozan olaylar sonrasında taraflardan biri için edim ifasının katlanılamayacak hale gelmesi nedeni ile açılır ve davada kira parasının değişen durumlara uyarlanması istenir.

Kira Uyarlama davası açabilmek için olağanüstü olayın önceden öngörülemeyen ve beklenilmeyen bir olay olması gerekmektedir.

uyarlama davası şartları, uyarlama davalari, uyarlama davası dilekçe örneği, kira uyarlama davası, uyarlama davası nedir, ceza uyarlama davası, kira uyarlama davaları, uyarlama yargılaması.

Bir sonraki makale olan kira tahliye davası nasıl açılır konusunu okuyabilirsiniz.

3.020 Görüntülenme

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp