Mal Paylaşımı Davası Ne Kadar Sürer? Taraflar arasında anlaşmalı boşanma kararının alınmasının ardından, mal paylaşımının nasıl yapılacağı hem taraflar arasında hem de hem tarafların aileleri tarafından ciddi bir gündem oluşturur.
Mal paylaşımı davası, taraflar arasında evlilik birlikteliği süresi içinde, edinilmiş malların eşler arasında eşit bir şekilde paylaşılmasına imkân sağlar.
Mal Paylaşımı Davası Ne Kadar Sürer
Mal paylasim davasinin sonuçlanması için öncelikle boşanma davasının sonuçlanması gerekmektedir. Boşanma davası devam ederken ayrı dava olarak açılacağı gibi, boşanma davası sonrası boşanmanın kesinleşme tarihinden itibaren bir yıl içinde açılması gereken davadır.
Adalet bakanlığının 2019 yılında belirlemiş olduğu davaların sonuçlanmasını belirlediği yargıda hedef süresine göre boşanma davası 300 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Mal paylaşım davası ise 450 gün olarak sonuçlanacağı belirtilmiştir. Bu sürelere istinaf süreleri dahil değildir.
Mal Paylaşım Davası Ne Zaman Açılabilir ?
Bu dava, boşanma davası ile aynı gün içerisinde farklı dosyalar ile açılabilir fakat, mahkeme öncelikle boşanma davasının sonuçlanmasını bekler. Boşanma davası sonuçlanınca, mal paylaşımı için dava talebinde bulunulabilir.
Mal paylaşımı davalarında, evlilik sürecinde 01.01.2002 tarihi öncesi alınmış olan mallar, hangi taraf üzerine kayıtlı ise, mal ona aittir. Fakat yapılan düzenleme sayesinde, 01.01.2002 tarihinden sonra alınan mallar için, tüm malların eşit oranda paylaşılması uygun görülmüştür.
Bu konuda en önemli husus, tarafların evlenmeden önce edinmiş oldukları mallar şahsi mallarıdır ve evlilik süreci içerisinde, alınmış olmaması sebebi ile yapılacak olan paylaşıma dahil edilemez.
Mal Paylaşımına Dahil Olan Mallar
Evlilik süreci içerisinde alınmış olan mallar, eşler arasında adil bir şekilde paylaşılır fakat, bazı malların paylaşılma şekli farklıdır. Bu mallardan bazıları şunlardır;
- Şirket hisseleri
- Şahsi mallar üzerindeki kira geliri
- Kredi alınmış olan bir ev ya da arabanın ödenmemiş bedelinin %50’ si
- Şahsi mallar üzerinde yapılmış olan, tadilat, onarım ve iyileştirme masrafları
Mal Paylaşım Davası Hangi Mahkemede Açılır ?
Birçok farklı alanda açılacak davaların, kendilerine ait olan bir mahkeme türü bulunur. Boşanma sebebi ile açılacak, mal paylaşımı davası için, başvurulacak mahkeme, Aile Mahkemesi’ dir.
Boşanmada Mal Paylaşım Davası Zamanaşımı
Taraflarca boşanma kararının kesinleşmesinin ardından, mal paylaşımı için açılacak olan dava en fazla 10 yıl içinde açılmalıdır. Kanunlarca belirlenmiş olan yıllık sürenin geçmesinin ardından mal paylaşımı için dava açılması mümkün değildir.
Bu aşamada, boşanma davasının sonuçlanmasına gerek kalmadan, aynı süreç içinde farklı bir dosya ile mal paylaşımı talep edilebilir. Fakat bu durumda mal paylaşımı için görevli olan mahkeme, boşanma davasının sonlandırılmasını ve davanın sonucunu bekler. Boşanma davasının kesinleşmesinin ardından mal paylaşımı, yasalar dahilinde gerçekleştirilir.
Mal Paylaşım Davası Ne Kadar Sürede Sonlanır ?
Mal paylaşım davasının sonuçlanma süresi, boşanma davasının ne kadar sürede sona ereceğine bağlıdır. Mahkeme, boşanma davası sonlanmadan, mal paylaşımı davası açılmasın izin vermiyor. Bundan dolayı boşanma davasının erken sonlanması oldukça önem taşır.
Boşanma davaları, şayet anlaşmalı olursa, günümüzde birçok davaya göre çok daha erken sonuçlanabilen dava türlerinden biridir. Boşanma taraflar arasında anlaşmalı olarak açılmamış ise buna çekişmeli boşanma denir.
Bu boşanma türünde hakim doğru bir karar verebilmek için fazla sayıda araştırmaya ihtiyaç duyar ve bunun sonucunda da çekişmeli boşanma davaları oldukça uzun zaman alabilirler.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?