Mesai arkadaşına 'yalaka' demek tazminatsız kovulma nedeni! | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Mesai arkadaşına ‘yalaka’ demek tazminatsız kovulma nedeni!

Mesai arkadaşına 'yalaka' demek tazminatsız kovulma nedeni!

İş Arkadaşına Bunu Yapan Yandı! Yargıtay’dan Emsal Karar. Mesai arkadaşına ‘yalaka’ demek tazminatsız kovulma nedeni!

İş yerinde, mesai arkadaşlarıyla “yalaka” tabiri kullanarak konuşan bir çalışan, tazminatsız olarak işten çıkarılınca soluğu İş Mahkemesi’nde aldı. Mahkeme tarafından verilen kıdem tazminatı kararı, Yargıtay’dan geri döndü.

Yargıtay, çalışmakta olduğu iş yerinde mesai arkadaşına “taklacı, yalaka” tabiriyle konuşan bir işçinin tazminatsız kovulması gerektiğine dair karar verdi. Bursa 2. İş Mahkemesi’ne başvuran bir işçi, iş sözleşmesinin herhangi bir haklı sebebe dayanmadan işveren tarafından tek taraflı bir şekilde feshedildiğin iddia ederek; kıdem ve ihbar tazminatı ile eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde davranıldığını, bunun sebebine dayalı olarak tazminatın davalıdan tahsil edilmesi gerektiğini söyleyerek; mahkemeden bu yönde karar vermesi talebinde bulundu.

Davalı işveren, davacının sürekli üstleri tarafından uyarıldığını, izin almadan işe gelmediğini, mesai arkadaşlarıyla “taklacı”, “yalaka” tabirleri kullanarak konuşup; bir takım olumsuz davranışlar yaptığını ve iş düzenini bozduğunu, tedbirsiz davranışları ve dikkatsiz bir şekilde çalışmasından dolayı şirkete zarar verdiğini söyledi. Mahkeme, işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğiyle ilgili karar verdi. Söz konusu kararı, davalı avukatı temyiz etti.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi bu anlamda emsal bir karar verdi. Davacı işçinin, müdürlerinin çalışmasını takdir edip övdüğü çalışma arkadaşlarına “Taklacı”, “Yalaka” gibi tabirler kullandığının belirtildiği kararda, davacının hal ve hareketlerinden çok fazla rahatsızlık duyulduğu, işe girdiği an itibarıyla yazıhane bölümünde çalışan kadınlarla ilgili belgen aşağı çok pis konuşmalar yaptığı konularının tutanaklarla sabitlendiği belirtildi.

Davacıdan çalışanlara “taklacı”, “yalaka” gibi hoş olmayan lakaplar takarak disiplinsizlik ve huzursuzluk meydana getirdiği için savunmasının istendiği, davacının da kimseyi rahatsız edecek şekilde bir üslup kullanmadığı, şaka amacıyla birbirlerine karşı sürekli bu tarz söylemler yaptıklarını ama bu konuda herhangi bir art niyet olmadığını, arkadaşları ile arasının gayet iyi olduğunu ve herkesle iyi anlaştığını söylediğinin görüldüğü vurgulandı.

Yargıtay’dan Emsal Karar

Yargılama esnasında davalı şahidi olarak dinlenen tutanak tanıkları, davacının huzursuzluk yaratıp, işi yavaşlattığını belirttiklerini; işçilerle ilgili olarak küfürlü konuştuğuyla ilgili beyanının somut bir şekilde fesih sebebi olmadığı şeklindeki hatalı gerekçenin de davanın iş akdinin işveren tarafından haksız feshedildiğinden, kıdem ve ihbar tazminatının kabul edilmesine karar verildiği aktarıldı.

Bahse konu olan tutanak ve tanıkların da doğruladığı somut olaylarla birlikte mahkeme tarafından verilen “kıdem ve ihbar tazminatının kabulü” kararının hatalı olduğu ve bozulduğu, buna oy birliği ile karar verildiği Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından açıklandı.

182 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp