Miras davası dilekçe örnekleri | Dilekçe Hazırlanması Danışma | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Miras davası dilekçe örnekleri

Miras davası dilekçe örnekleri

Miras davası dilekçe örnekleri ve Miras Hukuku Nedir, Niçin Açılır? Miras hukuku, Türk Medeni Kanunu’nun 495 ile 682. Maddeleri uyarınca korumaya alınmıştır. Genelde mirasın nasıl taksim edileceğine yönelik olan bu davalar, iyi yürütülemediği takdirde uzun davalara dönüşmekte ve taraflar için yıpratıcı olmaktadır.

Miras davası açmak için görevli mahkemeler Asliye hukuk mahkemeleridir. Ölen mirasçının terekesinin tespiti ise Sulh Hukuk Mahkemelerine yapılmaktadır. Tarafların anlaşmazlığa düştüğü miras hakkında, dilekçe yazarak mahkemeye verilir ve dava süreci başlar. Ancak konunun mahiyeti kapsamında davanın uzun süreceğini, ek belgeler talep edilebileceği göz önüne alınırsa bu davaların avukatlar tarafından yürütülmesi tavsiye edilmektedir.

Miras Davaları ve Miras davası dilekçe örnekleri

Miras davalarında avukatla temsil zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak konuyu bilmeyen ya da yeterli vakti ayıramayacak kimseler için davalara avukatla girilmesi faydalı olmaktadır.

Bu kapsamda miras hukuku teknik bir dal olmasının yanı sıra davalı olacak tarafların da konuya vakıf olmamaları sebebiyle kendilerini avukat ile temsil etmeleri tavsiye edilmektedir.

Miras hukukunda en iyi avukat şeklinde bir genelleme yanlış olabileceği gibi en azından bu tür davalara açılırken belirli bilgi kriterlerine sahip olunması gerekir:

Miras alanında bütün alt dalları; veraset ilamı, mirasçılık belgesinin iptali, terekenin tespiti, tasarrufun iptali, denkleştirme, mirastan mal kaçırma, muris muvazaası, miras nedeniyle istihkak davası gibi konulara hakim, adı geçen konularda deneyimi olan,

Miras hukuku ile ilgili daha önceki davalarından lehte kararlar almış,

Dava süresince müvekkili ile ilgilenecek ve her gelişmeyi takip edecek,

Mahkemeye sunulması gereken belgeleri temin edip mahkemeye sunabilecek,

Varsa tanıkların ifade vermesini sağlayacak,

Diğer mirasçılara da hakları gereğince bir oran verilmesi için mücadele edecek

Miras davası dilekçe örnekleri

Miras Davaları Nedir Nasıl Açılır? Miras davası dilekçe örneği

Miras avukatı, alanında şu davalara bakmaktadır;

  • Tenkis davası; mirasçının mirastaki saklı payındaki gerçekleşen kayıplar için açılmaktadır.
  • Reddi miras davası; mirasçı ya da mirasçıların mirası kabul etmedikleri davalardır.
  • Mal paylaşım davası; mirasçıların uzlaşı sağlayamadıkları ve payın bölüşülmesinde ihtilaf olan davalardır.
  • Ortaklığın giderilmesi; ortaklığın sona erdirilmesi ve tarafların birbirlerine uygun olan payların verildiği davalardır.
  • Mirasçılık belgesinin iptali; bu davalarda miras belgesinin şaibeli ya da aldatıcı şekilde düzenlenmesi halinde açılan davalardır.

Miras hukuku avukatı bu konulara bakan ve gerekli belgelerin takibini dava sonuna kadar yürüten birisi olmalıdır. Uzun süren miras davaları böylelikle hız kazanabilir.

Miras davası dilekçe örnekleri
Miras davası dilekçe örnekleri

Miras Hukukunda En İyi Avukat

Miras hukuku kapsamına giren davalar yürütülmesi en zor davalar arasındadır. Çünkü tarafların ihtilafa düşmeleri nedeniyle kolayca çözüme kavuşamazlar.

Bu davaların çabuk sürede sonuçlanması ve varislerin kendi paylarına düşen payları almak için miras hukukunda en iyi avukat tarafından savunmalarının yapılması önem taşımaktadır.

23.480 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp