Miras Kalan Hissemi Üzerime Nasıl Alırım | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Miras Kalan Hissemi Üzerime Nasıl Alırım

Miras Kalan Hissemi Üzerime Nasıl Alırım

Miras Kalan Hissemi Üzerime Nasıl Alırım? Murisin ölümünün ardından mirasın nasıl paylaşılacağı merak edilmektedir. Bazen bu durum bir vasiyetname ile belirlenmiştir. Bazense mirasçıların ortak iradelerine dayanılarak paylaşıma bulunulur.

Hukuki uyuşmazlıklar olduğu takdirde, söz konusu paylaşımın mahkeme önüne getirilmesi de mümkündür.

Miras kalan kişinin kendi payını nasıl üstüne alacağı da merak edilen konulardandır. Bunun için bazı resmi işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Veraset İlamı Nedir Neden Alınır?

Mirasın hissesinin üste geçirilmesi için gerekli belgelerin en önemlisi veraset ilamıdır. Veraset ilamı olmadan kurumlarla işlem yapmak mümkün değildir. Bu belge, sizin işlem için hak sahibi ve yetkili olduğunuzu göstermektedir.

Veraset ilamının alınması için hem Sulh Hukuk Mahkemelerine hem de notere başvurulabilir. Veraset ilamı dilekçesinin Sulh Hukuk Mahkemesine verilmesi gerekmektedir. Bu dilekçenin verilmesi esnasında tüm mirasçıların orada bulunması gibi bir zorunluluk yoktur.

Yetki verilmiş tek mirasçının da bulunması yeterlidir. Eğer ki mirasçıya taşınmaz kaldıysa, mal varlığının beyan edilmesi gerekir. Bunun için de mirasçıların emlak beyanı ve veraset ilamı ile birlikte as, soy as ve imza ile birlikte bağlı olunan belediye başvurması gereklidir.

Mirasın Paylaştırılması Nasıl Olur

Murisin ölümünün ardından, mirasçılar miras üzerinde kendiliğinden el birliği ile mülkiyet kurmuş olurlar. El birliği ile mülkiyet esasında, ayrı ayrı hareket etmek oldukça zordur. Eğer ki mirasçılardan biri bile işlem yapmak istese, tüm mirasçıların işleme dahil olması gerekir. Ancak el birliği ile mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi davası açılırsa bu sorun ortadan kalkacaktır.

Mirasın paylaştırılması esasında bu çerçevede devam edilebilir. Miras paylaştırılırken vasiyetname esas alınacaktır. Vasiyetnamede tek tek kime ne verileceği belirtilmiş olabilir.

Aksi halde de Medeni Kanunun öngördüğü şekilde paylaşımda bulunulur. Ancak mirasçıların hepsinin anlaşması durumunda, vasiyetnameden farklı olarak mirasın paylaştırılması da mümkündür. Bunun için mutlaka ortak beyanlar belirtilmeli ve işlemler bu beyana uygun olarak yapılmalıdır.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Nedir Nasıl Açılır?

Elbirliği ile mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi davasına, ortaklığın giderilmesi davası da denilmektedir. Elbirliği ile mülkiyette, mirasçıların kendi payı üzerinde bağımsız bir şekilde tasarrufta bulunma hakkı yoktur. Tüm mirasçılar, tüm miras üzerinde hakka ve yetkiye sahiptir. Bu durum da bazı işlemlerin aksamasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden ortaklığın giderilmesi davası açılabilir.

Mirasçıların kendi aralarında anlaşması halinde, mirasın nasıl paylaşılacağı açık ve kolaydır. Ancak böyle bir belirleme yapılmamışsa, mirasın paylaştırılması hususu da mahkemenin görevleri arasında yer alacaktır.

Mirasa dair her türlü dava Sulh Hukuk Mahkemesinde görülmektedir. Ancak mirasın sebebiyet verdiği başka davalarda farklı mahkemelerin görev ve yetkiye sahip olması da mümkündür. Miras davalarında da dikkat edilmesi gereken 3 husus aynıdır:

  1. Görev
  2. Yetki
  3. Süre

Bu şartlara uyulduğu takdirde dava usulüne uygun olarak işleyecektir ve herhangi bir itirazla karşılaşılmayacaktır.

14.516 Görüntülenme

SORULAR

  1. Hasan H. dedi ki:

    Mirasçılardan birinin onayı olmazsa miras kalan oturulmakta olan konut dışarıdan birine satılabilir mi

  2. Bülent T. dedi ki:

    76 yaşında babamın 2 evi vardı üvey anneye evlenmeden önceki alınmış evin yarısını evlendikten sonra alınan eve de kadin ölene kadar satılmama şerhi ve irtifak hakkı vermiş 3 kardeşiz paylaşım nasıl olur?

  3. Lale N. dedi ki:

    İlkay hanım merhaba. ortaklığın giderilmesi davasında diğer ortaklardan biri taşınmazın tamamını ücreti ödeyerek isteme hakkı varmı. Yani tüm hisseleri. diğer ortaklardan biri bile satmak istemese dahi alabillir mi mahkeme kararıyla. Teşekkür ederim.

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp