Miras Paylaşımı Nerede Yapılır ? Miras taksim işlemi, kişinin vefat etmesi durumunda, arkasında bıraktığı malların paylaşılması anlamını taşıyan miras paylaşımının diğer bir adıdır.
Miras Paylaşımı Nerede Yapılır
Miras paylaşımı süreci içerisinde birçok hususu barındıran oldukça ciddi bir süreçtir.
Miras paylaşımında kimlerin bulunması gerektiği, ne şekilde yapılacağı ve nerde yapılacağı bu hususlardan bazılarıdır.
Miras Paylaşım İşlemi Nerde yapılır ?
Miras paylaşım sözleşmesi Tapu Sicil Müdürlüğü’ nde yapılıyor, fakat bu şart değildir, miras paylaşımı için yapılması gerekli olan sözleşme noter huzurunda da yapılabilir.
Bu konuda önemli bir diğer husus ise, mirasçılık belgesidir. Mirasçılık belgesi, kişinin vefat etmesi durumunda, mahkeme tarafından mirasçılara verilen ve mirasçıların resmi olarak yasal mirasçı olduklarını kanıtlayan belgedir. Bu belge aksi ispat edilinceye kadar geçerliliğini sürdürür.
Miras Reddi Nedir ?
Vefat eden kişinin bırakmış olduğu mirasın, mirasçılar tarafından, kabul edildiği gibi reddedilmesi de mümkündür. Mirasçının, kanunlar yoluyla kendisine kalacak olan miras payını reddetmesi, miras reddi anlamına gelir.
Miras reddinin, belirlenmiş olan bir süre içerisinde yapılmalıdır. Buna göre miras payının reddedilmesi üç ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ ne başvurularak gerçekleştirilmelidir.
Miras Nasbı Nedir ?
Miras bırakan kişinin, sağlığında vasiyetname düzenlemesi ve belirtmesi sonucunda, kanunen mirasçısı olacak kişilere ek olarak, kendi istediği kişileri de yasal olarak mirasçı haline getirebiliyor, bu duruma ise miras nasbı deniyor.
Mansup olan mirasçı, yani atanmış olan mirasçı da, miras paylaşımı için, paylaşımın yapılacağı yerde bulunmalıdır.
Miras Paylaşımında Anlaşmazlık
Miras paylaşımında anlaşmazlığın görülmesi, vasiyetin yorumlanamaması, miras taksim belgesinin hazırlanmaması ya da yanlış hazırlanması gibi durumlar sonucunda sıkça görülebilen bir durumdur.
Böyle sorunlarda ve bu sorunların mirasçılar arasında çözülememesi durumunda, anlaşmazlığı Sulh Hukuk Hakimi çözmektedir.
Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı
Vefat eden kişinin yasal olan mirasçıları, kanunlarca belirlenmiştir. Bunlar; altsoy, üstsoy ve kişinin hayatta olan eşidir.
Normal şartlarda kardeşler mirasçı değildirler, fakat miras bırakan kişinin altsoyunun olmaması ve anne, babasının kendisinden önce vefat etmiş olması durumunda, anne babanın altsoyu oldukları için, kardeşler mirasçı sayılırlar.
Kardeşler arasındaki mirasın paylaşılması, mirasçılık belgelerini çıkarılması sonucunda, noter huzurunda, her kardeşe eşit pay düşecek şekilde yapılır.
Babadan Kalan Mirasın Paylaşımı
Babadan miras kalması durumunda, miras üzerinde yasal mirasçılar ve miras oranları şöyledir; Vefat eden kişinin birinci zümre mirasçıları kişinin altsoyudur, bundan dolayı babadan kalan mirasın paylaşımında, yasal mirasçılar çocuklar ve hayatta olan eştir.
Hayatta olan eş mirastan ¼’ üne sahiptir, geriye kalan ¾’ ü ise çocuklar arasında eşit olacak şekilde pay edilir. Şayet çocuklardan biri, babadan önce vefat etmiş ve onunda kendi çocukları var ise, ölen çocuğun mirası direkt olarak kendi altsoyuna yani, çocuklarına kalır.
Miras paylaşımı bu kişiler ve oranlar dahilinde noter huzurunda sonlandırılır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?