Mirastan Feragat Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Mirastan Feragat Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır?
Mirastan Feragat Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır? | Mirastan Feragat Sözleşmesi Nedir? Miras hukuku çerçevesinde miras bırakacak olan kişi bir mirasçısı ile arasında karşılık olmadan ya da bir karşılığa yönelik olarak mirastan feragat sözleşmesi oluşturabiliyor. Bu doğrultuda da hazırlanan mirastan feragat sözleşmesine imza atan mirasçı, söz konusu olan miras...

Mirastan Feragat Sözleşmesi Nedir?

Mirastan Feragat Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır? | Miras hukuku çerçevesinde miras bırakacak olan kişi bir mirasçısı ile arasında karşılık olmadan  ya da bir karşılığa yönelik olarak mirastan feragat sözleşmesi oluşturabiliyor. Bu doğrultuda da hazırlanan mirastan feragat sözleşmesine imza atan mirasçı, söz konusu olan miras üzerinde mevcut olan tüm yasal haklarından vazgeçmiş olmakta ve herhangi bir hak iddiasında bulunamamaktadır.

Mirastan Feragat Sözleşmesi Çeşitleri Nelerdir?

Mirastan feragat sözleşmesi iki türdür. Bu kapsamda da ivazsız yani karşılıksız mirastan feragat ve ivazlı yani karşılıklı mirastan feragat sözleşmesi olarak ikiye ayrılmaktadır. İvazsız mirastan feragat sözleşmesi dahilinde olası mirasçı, miras bırakan kişinin sağlıklı olduğu dönemde bir karşılık olmadan olası mirasçılık sıfatından vazgeçebilmektedir. Miras bırakan kişinin bir boş altına girmesi, sadece feragati kabul etmektedir. İvazlı mirastan feragat sözleşmesi içerisinde ise mirasçı miras bırakan kişi yaşamda iken almış olduğu bir karşılık neticesinde mirastan feragat etme hakkına sahip olabilmektedir. Miras bırakan bir borç altına girmektedir. Bu borç para, taşınır ya da taşınmaz mal olarak değerlendirilebilmektedir. | Mirastan Feragat Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Mirastan Feragat Sözleşmesi Nasıl Olur?

Türkiye’de modern hukuk sistemi dahilinde mirastan feragat sözleşmesi uygulanarak, bir mirasçının miras haklarından vazgeçmesi imkanı bulunuyor. Bir karşılık alınarak gerçekleştirilen mirastan feragat sözleşmeleri kapsamında sözleşme dahilinde önceden aksi durumlar belirtilmediği müddetçe mirastan feragat etmiş olan kişinin altsoyu da söz konusu miras üzerinde herhangi bir hak iddiasında bulunamamaktadır. Mirastan feragat sözleşmesi içerisinde bazı özel koşullar şeklinde belirlenmiş olan kişi lehine gerçekleştirilmektedir ve bu kişinin herhangi bir sebep ile mirasçı olmadığı halde mirastan feragat hükmünün yasal bir geçerliliği bulunmamaktadır. Mirastan feragat sözleşmesi belirlenmiş bir kişi açısından gerçekleştirilmemiş ise en yakın ortak kökün altsoyu açısından geçerlilik kazandırılmaktadır. Bu ortak kökün altsoyu herhangi bir sebep ile mirasçı olmaması durumunda ise yine mirastan feragat sözleşmesinin herhangi bir yasal geçerliliği bulunmamaktadır.

Mirastan Feragat Sözleşmesi Nasıl İptal Edilir?

4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun kapsamı dahilinde bulunan 528. Madde içerisinde mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakan kişinin, bir mirasçısı ile karşılıksız ya da bir karşılık sağlaması ile mirastan feragat sözleşmesi düzenlenebiliyor. Feragat etmiş olan kişin mirasçılık hakkı ortadan kalkmaktadır. Bir karşılık sağlanması ile mirastan feragat sözleşmesi içerisinde tersi yönde bir durum belirtilmediği sürece mirasçılık haklarını kaybetmiş olan kişinin miras bırakan kişinin ölümünden evvel vazgeçebilmektedir. Türk Medeni Kanunu’ nun 515. Maddesi çerçevesinde miras bırakan, ölüme bağlı tasarruflarını şartlara  ya da yüklemelere bağlama hakkına sahiptir. Bu koşul geciktirici ya da bozucu nitelikte olabilir. Bozucu koşula bağlı şekilde gerçekleştirilen durum, lehine feragat gerçekleştirilen kişinin mirasçı olmaması hali olarak açıklanabilir. Ahlaka ve hukuka uygun olmayan koşullara yönelik olarak bulundukları tasarrufu geçersiz kılmaktadır. Sadece hukuka ve ahlaka uygun olmayan koşul değil ölüme bağlı tasarrufu da geçersiz olarak teşkil etmektedir.

Bu haber toplam 135 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara